Custom 50W Hi-gain head by Recon!! - dużo ostrych zdjęć

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: Custom 50W Hi-gain head by Recon!! - dużo ostrych zdjęć

Post autor: Recon »

Oczywiście, schemat konsultowany z adminem sloclone - Joey'em, który to, jeśli mu wierzyć na słowo rozmiawiał o CAE3+se z samym John'em Shur'em, to jest jego ostateczna wersja zgodna z oryginałem. Dodam, że kondensator C3l ma faktycznie 100n i nie jest to pomyłka - dzięki niemu dźwięk jest bardziej 'smooth', dodatkowo zastosowanie rezystora R33l - 220k zamiast 470k, który siedział w wersji bez se jest możliwe tylko przy dokładnym i pełnym wyekranowaniu wszystkich przewodów sygnałowych inaczej wzmacniacz się wzbudza bo jest wtedy bardzo czuły.
Załączniki
mainboradd.pdf
(43.52 KiB) Pobrany 381 razy
Pozdrawiam

Paweł K.
Agata+
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Agata+ »

Nie rozumiem kompletnie R331 ? Te kondensatory w anodach ,co za dużo to nie zdrowo , można wyprowadzić charakterystykę w inny lepszy sposób nie aplikując tylu wytłumiaczy na anodach , rozumiem jednak że zabrzmiało !!!
Ostatnio zmieniony sob, 10 września 2011, 02:33 przez Agata+, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Tu prawie każdy tego nie rozumie, ale magia - bo to działa, a jak działa można posłuchać na yt, zreszta główny user tego kanału - Steve Lukather nie narzeka :mrgreen: to co mnie maluczkiemu pozostało :lol:
Pozdrawiam

Paweł K.
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Recon pisze:Oczywiście, schemat konsultowany z adminem sloclone - Joey'em,
Witam , czy te rezystory na katodach : R51 , R151 - 10K to celowo czy błąd w schemacie mainboradd.pdf ( bo wydaje mi się , że może to być błąd ;) )? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Myk polega na tym, że właśnie celowo :mrgreen: Chciałbym już wam pokazać, że faktycznie ten schemat nie gryzie i że to ma sens(a przynajmniej brzmieniowy) ale ciągle polibuda wzywa i nici z wyjazdem do studia :evil: ale może w tym tygodniu...
Pozdrawiam

Paweł K.
bulabla
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: bulabla »

Mam kilka pytań od strony technicznej :
- jakiej serii użyłeś kondensatorów wima ( jakie najlepiej się nadają )
- czy rezystory DALE jakie użyłeś , są tak mało szumiące? Masz porównanie ze zwykłymi z metalizacją ( może nawet MŁT ;))?
- czy jest feedback z odczepem tr głośnikowego 4/8 ohm ( coś na podobieństwo mesy , soldano itd ) . Jaki to ma ogólnie wpływ na brzmienie , poza wzmocnieniem - jakie może mieć np odcięcie sprzężenia dla kanału typu "fender" ( tu nasuwa mi się schemat wzmacniacza z rodziny mesa boogie nomad - przełącznik norm/xtrm )?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Ad 1. To seria MKS4, ale nie każdy, polecam stronkę www.rezystory.net, tam są chyba wszystkie :)
Ad 2. Te rezystorki są faktycznie małoszumowe, bo szumów nie mam, ale porównania z innymi nie mam. Kiedyś Marvel mi je polecił, teraz i ja je polecam.
Ad 3. Feedback poprawia charakterystykę, zmniejsza zanieczyszczenia, i u mnie wpływa na ilość piachu tak jakby, po prostu hmm dźwięk można regulować od takiego Smooth bardzo, do agresywniejszego, ostrzejszego, podbijana jest góra tak jakby. A mój jest z mesy ninety. Tutaj zaznaczam, że bardzo się zdziwiłem jego wpływem, myślałem, że będzie znikomy, a potencjometr presence a dwóch skrajnych pozycjach daje dwa zupełnie inne ampy i zupełnie innym charakterze brzmienia, zrozumiałem jak wielki wpływ ma końcówka mocy.
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Witam, ponieważ mam spore problemy z przetransportowaniem tego bydlaka do Warszawy, to spróbowałem nagrać na telefonie komórkowym solówkę graną na leadzie wyszło nawet lepiej niż się spodziewałem, jakość oczywiście pozostawia bardzo wiele do życzenia, ale myślę, że jako tako da się wychwycić istotę tego brzmienia:

http://www.youtube.com/watch?v=CeGIV__mPHE
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lukasz_t »

Brzmienie klasa, jak również gitarzysta, skąd wziąłeś backing track?? Daj jeszcze brzmienie samego wzmacniacza na sucho, bez żadnych zabawek.
Awatar użytkownika
czapa tranzystor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: czapa tranzystor »

Ja też z miłą chęcią bym posłuchał na klinie. :arrow:
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Klin jak klin, nic wielkiego, nie jest jakiś wybijający się ponad inne, ale za to właśnie kanały OD i Lead dają kopa, bo to bez żadnych dopałek, gitara ->kabel -> amp z delayem w loopie.
Pozdrawiam

Paweł K.
ODPOWIEDZ