Custom 50W Hi-gain head by Recon!! - dużo ostrych zdjęć
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Custom 50W Hi-gain head by Recon!! - dużo ostrych zdjęć
Oczywiście, schemat konsultowany z adminem sloclone - Joey'em, który to, jeśli mu wierzyć na słowo rozmiawiał o CAE3+se z samym John'em Shur'em, to jest jego ostateczna wersja zgodna z oryginałem. Dodam, że kondensator C3l ma faktycznie 100n i nie jest to pomyłka - dzięki niemu dźwięk jest bardziej 'smooth', dodatkowo zastosowanie rezystora R33l - 220k zamiast 470k, który siedział w wersji bez se jest możliwe tylko przy dokładnym i pełnym wyekranowaniu wszystkich przewodów sygnałowych inaczej wzmacniacz się wzbudza bo jest wtedy bardzo czuły.
- Załączniki
-
- mainboradd.pdf
- (43.52 KiB) Pobrany 382 razy
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Nie rozumiem kompletnie R331 ? Te kondensatory w anodach ,co za dużo to nie zdrowo , można wyprowadzić charakterystykę w inny lepszy sposób nie aplikując tylu wytłumiaczy na anodach , rozumiem jednak że zabrzmiało !!!
Ostatnio zmieniony sob, 10 września 2011, 02:33 przez Agata+, łącznie zmieniany 1 raz.
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Tu prawie każdy tego nie rozumie, ale magia - bo to działa, a jak działa można posłuchać na yt, zreszta główny user tego kanału - Steve Lukather nie narzeka
to co mnie maluczkiemu pozostało 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Witam , czy te rezystory na katodach : R51 , R151 - 10K to celowo czy błąd w schemacie mainboradd.pdf ( bo wydaje mi się , że może to być błądRecon pisze:Oczywiście, schemat konsultowany z adminem sloclone - Joey'em,

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Myk polega na tym, że właśnie celowo
Chciałbym już wam pokazać, że faktycznie ten schemat nie gryzie i że to ma sens(a przynajmniej brzmieniowy) ale ciągle polibuda wzywa i nici z wyjazdem do studia
ale może w tym tygodniu...

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Mam kilka pytań od strony technicznej :
- jakiej serii użyłeś kondensatorów wima ( jakie najlepiej się nadają )
- czy rezystory DALE jakie użyłeś , są tak mało szumiące? Masz porównanie ze zwykłymi z metalizacją ( może nawet MŁT
)?
- czy jest feedback z odczepem tr głośnikowego 4/8 ohm ( coś na podobieństwo mesy , soldano itd ) . Jaki to ma ogólnie wpływ na brzmienie , poza wzmocnieniem - jakie może mieć np odcięcie sprzężenia dla kanału typu "fender" ( tu nasuwa mi się schemat wzmacniacza z rodziny mesa boogie nomad - przełącznik norm/xtrm )?
pozdrawiam
- jakiej serii użyłeś kondensatorów wima ( jakie najlepiej się nadają )
- czy rezystory DALE jakie użyłeś , są tak mało szumiące? Masz porównanie ze zwykłymi z metalizacją ( może nawet MŁT

- czy jest feedback z odczepem tr głośnikowego 4/8 ohm ( coś na podobieństwo mesy , soldano itd ) . Jaki to ma ogólnie wpływ na brzmienie , poza wzmocnieniem - jakie może mieć np odcięcie sprzężenia dla kanału typu "fender" ( tu nasuwa mi się schemat wzmacniacza z rodziny mesa boogie nomad - przełącznik norm/xtrm )?
pozdrawiam
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ad 1. To seria MKS4, ale nie każdy, polecam stronkę www.rezystory.net, tam są chyba wszystkie 
Ad 2. Te rezystorki są faktycznie małoszumowe, bo szumów nie mam, ale porównania z innymi nie mam. Kiedyś Marvel mi je polecił, teraz i ja je polecam.
Ad 3. Feedback poprawia charakterystykę, zmniejsza zanieczyszczenia, i u mnie wpływa na ilość piachu tak jakby, po prostu hmm dźwięk można regulować od takiego Smooth bardzo, do agresywniejszego, ostrzejszego, podbijana jest góra tak jakby. A mój jest z mesy ninety. Tutaj zaznaczam, że bardzo się zdziwiłem jego wpływem, myślałem, że będzie znikomy, a potencjometr presence a dwóch skrajnych pozycjach daje dwa zupełnie inne ampy i zupełnie innym charakterze brzmienia, zrozumiałem jak wielki wpływ ma końcówka mocy.

Ad 2. Te rezystorki są faktycznie małoszumowe, bo szumów nie mam, ale porównania z innymi nie mam. Kiedyś Marvel mi je polecił, teraz i ja je polecam.
Ad 3. Feedback poprawia charakterystykę, zmniejsza zanieczyszczenia, i u mnie wpływa na ilość piachu tak jakby, po prostu hmm dźwięk można regulować od takiego Smooth bardzo, do agresywniejszego, ostrzejszego, podbijana jest góra tak jakby. A mój jest z mesy ninety. Tutaj zaznaczam, że bardzo się zdziwiłem jego wpływem, myślałem, że będzie znikomy, a potencjometr presence a dwóch skrajnych pozycjach daje dwa zupełnie inne ampy i zupełnie innym charakterze brzmienia, zrozumiałem jak wielki wpływ ma końcówka mocy.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Witam, ponieważ mam spore problemy z przetransportowaniem tego bydlaka do Warszawy, to spróbowałem nagrać na telefonie komórkowym solówkę graną na leadzie wyszło nawet lepiej niż się spodziewałem, jakość oczywiście pozostawia bardzo wiele do życzenia, ale myślę, że jako tako da się wychwycić istotę tego brzmienia:
http://www.youtube.com/watch?v=CeGIV__mPHE
http://www.youtube.com/watch?v=CeGIV__mPHE
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Brzmienie klasa, jak również gitarzysta, skąd wziąłeś backing track?? Daj jeszcze brzmienie samego wzmacniacza na sucho, bez żadnych zabawek.
- czapa tranzystor
- 500...624 posty
Ja też z miłą chęcią bym posłuchał na klinie. 

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Klin jak klin, nic wielkiego, nie jest jakiś wybijający się ponad inne, ale za to właśnie kanały OD i Lead dają kopa, bo to bez żadnych dopałek, gitara ->kabel -> amp z delayem w loopie.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.