Radio turandot
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Radio turandot
Cos dzisiaj mam pecha. Popołudniu wymieniłm ten kondensator, i oczko zaczęło działać. Potem chciałem z powrotem sprawdzić jak działa na starym kond... I od tego momenty jara się Ra.. Nie ma żadnego zwarcia na płytce, lampa sprawna. Co może być nie tak? Pewnie po wymianie tego konda wzrosło napięcie i jakiś inny kondensator padł. Dzisiaj już nie mam chęci tego robić.
P.S. Czy wy też macie tak że jak jakaś konkretna osoba wchodzi do pracowni to wszystko się jara?
P.S. Czy wy też macie tak że jak jakaś konkretna osoba wchodzi do pracowni to wszystko się jara?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Sprawdź jeszcze ze 3 razy a znajdziesz usterkę, to pewnie jakaś pierdółka/zwarcie (może w podstawce którejś lampy).Bobekmaster pisze:Cos dzisiaj mam pecha. Popołudniu wymieniłm ten kondensator, i oczko zaczęło działać. Potem chciałem z powrotem sprawdzić jak działa na starym kond... I od tego momenty jara się Ra.. Nie ma żadnego zwarcia na płytce, lampa sprawna. Co może być nie tak? Pewnie po wymianie tego konda wzrosło napięcie i jakiś inny kondensator padł. Dzisiaj już nie mam chęci tego robić.
PS> Miałem tak jak składałem silnik od CeZet, łebek wlazł do garażu i popękały mi wszystkie pierścienie na jednym garze podczas zakładania cylindra, o mało nie dostał w mordę.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Koledze z Zaporóżca z olejem ze skrzyni śrubki wypływały,rozebrał,dokręcił co trzeba,poskładał,uruchomił i miał cztery biegi do tyłu i jeden do przodu:przekręcił dyfer odwrotnie przy składaniu i pozamieniał półośki miejscami.Poklął,pił parę dni,rozebrał i poskładał prawidłowo...
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
O kurde, tyle powiemcirrostrato pisze:Koledze z Zaporóżca z olejem ze skrzyni śrubki wypływały,rozebrał,dokręcił co trzeba,poskładał,uruchomił i miał cztery biegi do tyłu i jeden do przodu:przekręcił dyfer odwrotnie przy składaniu i pozamieniał półośki miejscami.Poklął,pił parę dni,rozebrał i poskładał prawidłowo...

Wracając do tematu, czy ma ktoś opis jak jest założona linka w radiu ATUT2 (ten bez UKF-u)? Nie wiem kto to wymyślił ale męczę się już ładnych parę godzin żeby dojść z nią do ładu.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jest to Blaupunkt Berlin. Niestety brakuje mi w nim elektrostata, ale i tag gra bardzo ładnie
Jedno z moich ładniejszych radii. Jest bardzo czułe i UKF chodzi nawet beż żadnej anteny, nawet tej wewnętrznej 
P.S. Popołudniu się zabiorę za Turandota. A dzisiaj kupuję farbę do niego.
P.S.2 Jak na pół roku to już trochę fajnych radyjek zebrałem.

P.S. Popołudniu się zabiorę za Turandota. A dzisiaj kupuję farbę do niego.
P.S.2 Jak na pół roku to już trochę fajnych radyjek zebrałem.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
tszczesn pisze:Kondensatory w filtrach to mika, więc woda nie ma jak im zaszkodzić, a nawet papierzaki smołowane kąpiel przezywają bez uszczerbku, oczywiście polewanie wodą z prysznica, nie gotowanie we wrzątku.STUDI pisze:Karkas to polistyren - wody się nie boi nawet gorącej. Ale kondesatory w fitrach, lutowania....tszczesn pisze:W sumie radyj z lat 60-tych się nie dotykam, więc nawet nie wiem z czego są robione karkasy, może faktycznie z czegoś co temperatury nie lubi.
W filtrach z lat 60tych masz delikatne kondesatory ceramiczne i czasem styrofleksowe. Te pierwsze nie wytrzymają traktowania ciepłą wodą. A radio Turandot z tegoż wątku to zdecydowanie lata 60-te.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Chyba mam pecha. Nie moga znaleźć usterki. Dodatkowo zaczął się jarac potencjometr w detektorze.
Czyżby zwarte cewki w filtrach?
P.S. Zmierzyłem omomierzem i w Filtrze od UKF jest przejście między jedną cewką, a drugą. To chyba wskazuje na upalnie. można go wylutować i zasąpić np ezysorem, tylko po to zeby sprawdzić czy AM będzie działać?
Czyżby zwarte cewki w filtrach?
P.S. Zmierzyłem omomierzem i w Filtrze od UKF jest przejście między jedną cewką, a drugą. To chyba wskazuje na upalnie. można go wylutować i zasąpić np ezysorem, tylko po to zeby sprawdzić czy AM będzie działać?
Cewki w filtrach UKF możesz przewinąć. To około 20 zwojów licy lub drutu w emalii. Proste zadanie - nawet filtr detektora stosunkowego.
Sprawdź czy przypadkiem podczas kręcenia rdzeni nie obróciłeś karkasu nie spowodowałeś (to całkiem możliwe - klej może puścić jeśli karkas jest wklejany w podstawę filtru) że końcówki uzwojeń pozbawione izolacji zetknęły sie ze sobą. Rozbierz filtr FM i obejrzyj.
Sprawdzenie AM - filtr FM możesz po prostu wylutować i jego uzwojenia zastąpić zwora.
Sprawdź czy przypadkiem podczas kręcenia rdzeni nie obróciłeś karkasu nie spowodowałeś (to całkiem możliwe - klej może puścić jeśli karkas jest wklejany w podstawę filtru) że końcówki uzwojeń pozbawione izolacji zetknęły sie ze sobą. Rozbierz filtr FM i obejrzyj.
Sprawdzenie AM - filtr FM możesz po prostu wylutować i jego uzwojenia zastąpić zwora.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Filtr RM rozebrałem i nic nie widać żeby było zjrane. Za to niepokojąca jest resystancja- wejście do wyjścia, czyli od nóżki podłączanej do anody do nózki podłączanej do detektora. Wynosi 120Ohm przy wylutowanym filtrze. Albo padł filtr albo coś za nim.
AM działa. Jednak był walnięty C24. Jak go wymieniłem to oczko działało, a jak z powrotem dałem stary to nie działa. Muszę kupić taki nowy.
Jutro będę chyba przewijał filtr.
Obudowę dziś wyczyściłem poszpachlowałem itp i jutro bedzie malowana. Kupiłem dość podobną lazurową farbę
Marcin
Jak możesz to odezwij się z tymi rdzeniami od filtrów.
Pozdrawiam
P.S. Walnięta jest cewka wychodząca ze środka uzwojenia wtórnego. Jest zwarta do uzwojenia pierwotnego- 120Ohm. Przewinąć tylko ją, czy pierwotną też?
P.S.2 Rozwinąłem część cewki i z wierzchu wyglądała ładnie, ale po odwinięciu wdac przypalony jedwab i jego braki.
Jutro je przewinę jak znajde DNE 0.2mm. No chyba że dojdą części do pionierka..
AM działa. Jednak był walnięty C24. Jak go wymieniłem to oczko działało, a jak z powrotem dałem stary to nie działa. Muszę kupić taki nowy.
Jutro będę chyba przewijał filtr.
Obudowę dziś wyczyściłem poszpachlowałem itp i jutro bedzie malowana. Kupiłem dość podobną lazurową farbę

Marcin

Jak możesz to odezwij się z tymi rdzeniami od filtrów.
Pozdrawiam
P.S. Walnięta jest cewka wychodząca ze środka uzwojenia wtórnego. Jest zwarta do uzwojenia pierwotnego- 120Ohm. Przewinąć tylko ją, czy pierwotną też?
P.S.2 Rozwinąłem część cewki i z wierzchu wyglądała ładnie, ale po odwinięciu wdac przypalony jedwab i jego braki.

Przewiń całość będziesz miał 100% i mniej wylutowywania, przegrzewania ścieżek na płytce itd.Bobekmaster pisze: P.S. Walnięta jest cewka wychodząca ze środka uzwojenia wtórnego. Jest zwarta do uzwojenia pierwotnego- 120Ohm. Przewinąć tylko ją, czy pierwotną też?
Pierwotnej cewki nie ma potrzeby ruszać, wystarczy zaipregnować miejsce "przebicia" lub przełożyć cienkim papierem kondensatorowym. Po nawinięciu nowej cewki trzeba ją ustabilizować, najlepiej klejem szybkoschnącym.Bobekmaster pisze:P.S. Walnięta jest cewka wychodząca ze środka uzwojenia wtórnego. Jest zwarta do uzwojenia pierwotnego- 120Ohm. Przewinąć tylko ją, czy pierwotną też?
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Przewinąłem już cąłość. Nie sprawiło mi to problemu. Na razie nie uruchomię tego bo nie mam rdzeni. Zaciapkam go woskiem i bedzie OK. Polutuje to jeszcze złoże i wlutuje filtr.
Kupiłem kond zamiast C27 i oczko rusza się, ale w małym stopniu.. czy na AM powinno się np całe wychylać czy tylko troszkę?
Pozdrawiam
Kupiłem kond zamiast C27 i oczko rusza się, ale w małym stopniu.. czy na AM powinno się np całe wychylać czy tylko troszkę?
Pozdrawiam
Nawijałeś drutem DNE czy licą w jedwabiu?
Bądźmy wdzięczni idiotom. Gdyby nie oni, reszta nigdy nie osiągnęłaby sukcesu. [M.Twain]
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
DNE. Licy nie posiadam...
P.S. Teraz nie ma zwarć itp i po wlutowaniu filtru dobrze gra na AM.
Oszko się wychyla, ale tylko na ze 2-3 najsilniejszych stacjach na Krutkich. Na UKF pewnie będzie się bardziej wychylać.
Obudowę malowałem pierwszą warstwę, ale kolor troszke nie taki.. Chyba będzie niebieskie zamiast takiego zielonkawego..
Jeśli mi ktoś pomoże w skompletowaniu części to niedługo je skończe.
Pozdrawiam
P.S. Teraz nie ma zwarć itp i po wlutowaniu filtru dobrze gra na AM.
Oszko się wychyla, ale tylko na ze 2-3 najsilniejszych stacjach na Krutkich. Na UKF pewnie będzie się bardziej wychylać.
Obudowę malowałem pierwszą warstwę, ale kolor troszke nie taki.. Chyba będzie niebieskie zamiast takiego zielonkawego..
Jeśli mi ktoś pomoże w skompletowaniu części to niedługo je skończe.
Pozdrawiam