Wzmacniacz Lampowy PP na bazie AVT2754
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Wzmacniacz Lampowy PP na bazie AVT2754
Dziękuję. I ciągle się dziwię, że w sklepie AVT ogrom znakomicie wykonanych PCB do niczego a takich PCB do zastosowań z marszu brak. Mój pierwszy wzmacniacz (ok. AD1967) na EF80 plus EL84 SE (oczywiście mono) grał znakomicie, takich PCB i innych na ECL86, ECL82 (te mają ale po co traxman dodał trochę elementów do montażu powierzchniowego, kupić do tego układu w ilościach detalicznych trudno więc mnie nie interesują) w wersji stereo sam bym dziś kupił z dziesięć sztuk. A PCB do pipka dręczyciela i innych bzdetów w AVT mają.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Widocznie płytki do wzmacniaczy się sprzedały i teraz mają na stanie tylko te, które się nie sprzedają.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 6250...9374 posty
Może nie mam głowy do biznesu, ale ja bym wznowił produkcję lub poszerzył asortyment o to co ludzie chcą kupować.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!cirrostrato pisze: ↑pt, 17 maja 2024, 16:00 Nie mogę się ,,dodzwonić'' do autora tematu ale może ktoś z kolegów pomoże, na ostatnim zdjęciu PCB z jedną lampa i czterema potencjometrami, zakładam, że regulacja wysokie, niskie, siła głosu i balans, skąd takie PCB zdobyć?
A w ogóle co co korektor barwy dźwięku w wersji aktywnej?
Pasywny Baxandall chodzi też fajnie, obecne źródła audio mają wysoki poziom sygnału, taki odtwarzacz CD nawet 2Vpp, ja coś takiego ostatnio ulepiłem, nie lampa ale korektor pasywny.
https://xtronic.org/circuit/tda7297-amp ... e_vignette
Wzmacniacz scalony ale korektor pasywny.
Co do AVT-2754, to zrobiłem z byle czego, same płytki mam obsadzone między innymi kondensatorami WIMA, gdyż zakupiłem "pełny" zestaw, trafa i lampy również, potem zmieniłem EL84 JJ na militarne, rosyjskie 6P14P-EV.
Zasilacz robiłem bez stabilizacji i mnie to martwi, chodzi o żarzenie, bo mam fotowoltaikę i napięcie przekracza nawet 250V, dlatego nie chcę niszczyć lamp i nie używam tego wzmacniacza, raczej zastosuję zasilacze impulsowe 6V.
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-lado ... 9307162720
Po jednym na kanał.....zawyżone napięcie anodowe raczej w tym układzie nie zniszczy lamp mocy, za to napięcie żarzenia, które w szczycie produkcji PV przekracza 7,2V, bardzo szybko wykończy drogie obecnie lampy.
Nie bójcie się zasilaczy impulsowych, w tej chwili mi gra mój PP na GI-30 i przy moim słuchu bym słyszał zakłócenia od żarzenia a jednak nic a nic nie słychać.
Mam zasilacz impulsowy 12V, tak są żarzone GI-30 a 6N2P-EV mają włókna połączone szeregowo i też żarzone są z 12V.
Obecnie napięcie w sieci jest tak niestabilne, że żarzenie coraz droższych lamp z klasycznego transformatora, to ich powolne niszczenie.
I nie mówię tu o śmieciowych GI-30, których Rosjanie tyle naprodukowali, że nasze wnuki jeszcze będą mogły je zakupić, a bardzo drogich 300B czy KT88,ba, nawet EL84 jest cholernie droga, nie bez powodu powstają wynalazki na telewizyjnych PL500/504/36 czy też nadawczych "diabełkach" GI-30 i innych "rogatych" na Septar 7-pinów.
Za chwile za drogie będą ECC83 i trzeba będzie odrzucić historyczne zaszłości, przepraszając się z lampami rosyjskimi.
A jestem też ciekaw, czy nie lepiej stosować wysokonapięciowe tranzystory MOSFET LND150, których 10 sztuk kosztuje mniej niż rosyjska 6N2P-EV.
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Mała korekta - większość odtwarzaczy płyt CD ma wysoki poziom sygnału wyjściowego, z tym że nie wynosi on "nawet 2 Vpp", a wynosi 2 Vsk (RMS), co daje aż 5,66 Vpp (Vpp to oznaczenie wartości międzyszczytowej, Vp z reguły oznacza wartość szczytową, czyli amplitudę, a najczęściej podawaną dla odtwarzaczy CD wartością napięcia wyjściowego jest rzeczywista wartość skuteczna), tak więc jeśli widzimy w opisach wartość sygnału z symbolem "V" (symbolem woltów, bez żadnych dodatkowych informacji), to powinniśmy zakładać, że chodzi właśnie o wartość skuteczną, czyli RMS ("RMS" lub "rms", to skrót angielskiego pojęcia root mean square).Szrot majster pisze: ↑pt, 17 maja 2024, 23:19 (...)
Pasywny Baxandall chodzi też fajnie, obecne źródła audio mają wysoki poziom sygnału, taki odtwarzacz CD nawet 2Vpp, ja coś takiego ostatnio ulepiłem, nie lampa ale korektor pasywny. (...)
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Sprawdziłem przy pomocy płyty testowej CD - 1 kHz "0" dB.Romekd pisze: ↑sob, 18 maja 2024, 07:37 Czołem.
Mała korekta - większość odtwarzaczy płyt CD ma wysoki poziom sygnału wyjściowego, z tym że nie wynosi on "nawet 2 Vpp", a wynosi 2 Vsk (RMS), co daje aż 5,66 Vpp (Vpp to oznaczenie wartości międzyszczytowej, Vp z reguły oznacza wartość szczytową, czyli amplitudę, a najczęściej podawaną dla odtwarzaczy CD wartością napięcia wyjściowego jest rzeczywista wartość skuteczna), tak więc jeśli widzimy w opisach wartość sygnału z symbolem "V" (symbolem woltów, bez żadnych dodatkowych informacji), to powinniśmy zakładać, że chodzi właśnie o wartość skuteczną, czyli RMS ("RMS" lub "rms", to skrót angielskiego pojęcia root mean square).
Pozdrawiam
Romek
Czołem.
Sądzę że jednak Kolega coś pomylił przy tym pomiarze. Standardową wartością napięcia wyjściowego z odtwarzaczy CD jest napięcie 2 V (rms). Już przy tylko 1 V (rms) wartość międzyszczytowa wyniosłaby 2,82 V. Sprawdziłem kilkanaście odtwarzaczy CD i miały taką właśnie wartość napięcia wyjściowego (2 Vrms), z wyjątkiem zmodyfikowanego odtwarzacza firmy Sony, model CDP-XE220, na wyjściu którego zmierzyłem 4 V wartości skutecznej, co było wynikiem zastosowania w nim przetwornika Pana Andrzeja Stelmacha ( https://highfidelity.pl/@main-3100&lang= ). Ta dość wysoka wartość napięcia skutecznego była właśnie przyczyną przyniesienia tego odtwarzacza do mojego serwisu, gdyż podłączony pod wyjście odtwarzacza audiofilski wzmacniacz mocno się przesterowywał, nawet przy bardzo cichym słuchaniu.
Oryginalnie ten odtwarzacz miał napięcie wyjściowe 2 V wartości skutecznej, a po modyfikacji 4 V.
Zaznaczę, że jest to bardzo tani odtwarzacz o przeciętnych parametrach, którego na znanym portalu aukcyjnym można nabyć nawet za 150 zł (w stanie działającym).
Na wyjściu jakiego odtwarzacza Kolega zmierzył ten sygnał?
Pozdrawiam
Romek
Sądzę że jednak Kolega coś pomylił przy tym pomiarze. Standardową wartością napięcia wyjściowego z odtwarzaczy CD jest napięcie 2 V (rms). Już przy tylko 1 V (rms) wartość międzyszczytowa wyniosłaby 2,82 V. Sprawdziłem kilkanaście odtwarzaczy CD i miały taką właśnie wartość napięcia wyjściowego (2 Vrms), z wyjątkiem zmodyfikowanego odtwarzacza firmy Sony, model CDP-XE220, na wyjściu którego zmierzyłem 4 V wartości skutecznej, co było wynikiem zastosowania w nim przetwornika Pana Andrzeja Stelmacha ( https://highfidelity.pl/@main-3100&lang= ). Ta dość wysoka wartość napięcia skutecznego była właśnie przyczyną przyniesienia tego odtwarzacza do mojego serwisu, gdyż podłączony pod wyjście odtwarzacza audiofilski wzmacniacz mocno się przesterowywał, nawet przy bardzo cichym słuchaniu.
Oryginalnie ten odtwarzacz miał napięcie wyjściowe 2 V wartości skutecznej, a po modyfikacji 4 V.
Zaznaczę, że jest to bardzo tani odtwarzacz o przeciętnych parametrach, którego na znanym portalu aukcyjnym można nabyć nawet za 150 zł (w stanie działającym).
Na wyjściu jakiego odtwarzacza Kolega zmierzył ten sygnał?
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .