Aktywność służb "Archeo".
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Re: Aktywność służb "Archeo".
Witam!
Toner doszedł ale drukarka dalej nie chciała przyjmować papieru.....rozebrałem, wyczyściłem rolki IPA, wyczyściłem też wałek rozprowadzający toner, bo wydruki były zasyfione takim "maczkiem" jakby po muchach.
Teraz tak jest Idzie bez problemu drukować na papierze do termotransferu/kredowym.
Wydruk jest ładniejszy niż z 5 letniego HP MFP135w, toner tutaj kosztuje GROSZE, śmieszne 45-60zł przy wysyłce do Paczkomatu.
Wydrukowane strony spod Windows 11 Pro, idzie ustawić grubość pokrycia tonerem, jutro zrobię PCB przy użyciu nowej drukarki.
Niestety zaczepy białej pokrywy skruszały pod wpływem tlenu i trzeba było przykleić na taśmę dwustronnie klejącą, niestety białe plastiki już tak mają.
Toner doszedł ale drukarka dalej nie chciała przyjmować papieru.....rozebrałem, wyczyściłem rolki IPA, wyczyściłem też wałek rozprowadzający toner, bo wydruki były zasyfione takim "maczkiem" jakby po muchach.
Teraz tak jest Idzie bez problemu drukować na papierze do termotransferu/kredowym.
Wydruk jest ładniejszy niż z 5 letniego HP MFP135w, toner tutaj kosztuje GROSZE, śmieszne 45-60zł przy wysyłce do Paczkomatu.
Wydrukowane strony spod Windows 11 Pro, idzie ustawić grubość pokrycia tonerem, jutro zrobię PCB przy użyciu nowej drukarki.
Niestety zaczepy białej pokrywy skruszały pod wpływem tlenu i trzeba było przykleić na taśmę dwustronnie klejącą, niestety białe plastiki już tak mają.
Do 'mikołaja' daleko, a tu taka niespodzianka od Kolegi
W końcu jest motywacja żeby polutować backplane...

W końcu jest motywacja żeby polutować backplane...
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
A co to za cudo jest?
Taki antyczny "compute module" jak obecnie Raspberry Pi CM4?
Czy też wkładało się to do płyty głównej , która była tylko magistralą?
Taki prawie all-in-one PC przeznaczony do urządzeń 'przemysłowych'.Szrot majster pisze: ↑czw, 13 lutego 2025, 21:48 Witam!
A co to za cudo jest?
Taki antyczny "compute module" jak obecnie Raspberry Pi CM4?
Czy też wkładało się to do płyty głównej , która była tylko magistralą?
Ma na pokładzie wszystko oprócz grafiki, z rzeczy niestandardowych drugi COM konfigurowalny jako RS-422/485, watchdog, oraz złącze PC-104.
https://theretroweb.com/motherboard/man ... 843932.pdf
-
- 375...499 postów
Male jest piekne,
To i ja sie pochwale: ICOP-6054 , 386SX PC104 format, kompletny w zasadzie pecet razem z dyskiem (on-chip) 8MB.
zalaczam datasheet jakby ktos szukal: VersaLogic EPM-4, to juz "pentium class" maszyna:

To i ja sie pochwale: ICOP-6054 , 386SX PC104 format, kompletny w zasadzie pecet razem z dyskiem (on-chip) 8MB.
zalaczam datasheet jakby ktos szukal: VersaLogic EPM-4, to juz "pentium class" maszyna:
Ale fajne wszystkomające 'maluszki'

PC104 to ISA

https://circuitmaker.com/Projects/Detai ... 04-adapter
-
- 3125...6249 postów
Witam.
Co koledzy sądzą o zabawkach edukacyjnych na klonach Z80,
wejściu na cartridge i wyjściu LPT na jakąś prostą igłówkę?
Ekran jest paskudny, jak w pierwszych komórach kolorowych,
ale wyświetla to, co mu wpisali do ROM-u lub z cartridge-a.
Poziom szkoły podstawowej edukacyjnie.
Chyba to też zabytek, na poziomie BASIC-a?
M in. firmy "V-Tech".
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
Ekran jest paskudny, jak w pierwszych komórach kolorowych,
ale wyświetla to, co mu wpisali do ROM-u lub z cartridge-a.
Poziom szkoły podstawowej edukacyjnie.
Chyba to też zabytek, na poziomie BASIC-a?
M in. firmy "V-Tech".
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
8bitowce też są ‘fajne’…ballasttube pisze: ↑pt, 14 lutego 2025, 23:39 Witam.
Fotki artefaktu każdy chętnie obejrzy
-
- 3125...6249 postów
Odszukam i wstawię fotkę.
Pozdrawiam uprzejmie.
Jacek
Pozdrawiam uprzejmie.
Jacek
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Słabe retro ale też już 11 lat, za 10 lat będzie retro
Za 195zł, do tego niefortunny zakup zasilacza(zamiast 150-180W kupiłem 130W, wyłączyłem alerty w UEFI ale i tak kupiłem 180W), plus RAM 2x4GB bo na 4GB się dziś każdy system zapcha.
SSD miałem. Są dwie karty graficzne, Intel i nic nie warta, beznadziejnej wydajności, AMD Radeon R5 A240. A nasze Forum Oczywiście pasty zmienione...tam jest i3-4150T na LGA1150, czyli zwykły CPU o małym TDP(35W).
W tych cudakach są śrubki numerowane i trzeba odkręcać od ostatniej cyferki a przykręcać w odwrotnej kolejności, inaczej można skruszyć rdzeń CPU czy GPU
I takie coś, już retro
Głośnik "radiotoczka" rosyjski BESZTAU, nowy, na linię 30V
Z przesyłką około 50zł, jest pudełko i instrukcja AiO będzie chodzić na ZORIN OS, bo Windows 11 to "overkill" dla starego już sprzętu.
Ale by chodził lepiej niż w laptopach za 1500zł, jakie biedota kupuje.....potem z tym syfem jest problem, bo eMMC 32GB się zapycha, Celerony/Atomy nie dające rady pod Windows 7 a co dopiero 11 i ogólnie szajs to jest.
Komputer jest nie zniszczony, w środku zero kurzu.
Słabe retro ale też już 11 lat, za 10 lat będzie retro

Za 195zł, do tego niefortunny zakup zasilacza(zamiast 150-180W kupiłem 130W, wyłączyłem alerty w UEFI ale i tak kupiłem 180W), plus RAM 2x4GB bo na 4GB się dziś każdy system zapcha.
SSD miałem. Są dwie karty graficzne, Intel i nic nie warta, beznadziejnej wydajności, AMD Radeon R5 A240. A nasze Forum Oczywiście pasty zmienione...tam jest i3-4150T na LGA1150, czyli zwykły CPU o małym TDP(35W).
W tych cudakach są śrubki numerowane i trzeba odkręcać od ostatniej cyferki a przykręcać w odwrotnej kolejności, inaczej można skruszyć rdzeń CPU czy GPU

I takie coś, już retro

Głośnik "radiotoczka" rosyjski BESZTAU, nowy, na linię 30V
Z przesyłką około 50zł, jest pudełko i instrukcja AiO będzie chodzić na ZORIN OS, bo Windows 11 to "overkill" dla starego już sprzętu.
Ale by chodził lepiej niż w laptopach za 1500zł, jakie biedota kupuje.....potem z tym syfem jest problem, bo eMMC 32GB się zapycha, Celerony/Atomy nie dające rady pod Windows 7 a co dopiero 11 i ogólnie szajs to jest.
Komputer jest nie zniszczony, w środku zero kurzu.
Z cyklu "problemy tego świata": w trakcie przekopywania stosu kartonów znalazłem takie pudełeczko, fabrycznie zaklejone.
Zgaduję iż są w nim układy w szarym tworzywie z kodem daty "2". Być może również ze stempelkiem "seria próbna".
I jak mnie ręce świędzą żeby do niego zajrzeć... Ale moc asertywności jest silna we mnie. Niech nabiera mocy przez kolejne 50 lat.
Zgaduję iż są w nim układy w szarym tworzywie z kodem daty "2". Być może również ze stempelkiem "seria próbna".
I jak mnie ręce świędzą żeby do niego zajrzeć... Ale moc asertywności jest silna we mnie. Niech nabiera mocy przez kolejne 50 lat.

Połka 'artefaktów' wzbogacona....
Jakby ktoś mial na zbyciu elementy napędowe (mocowanie szpul, głowice) to ja bym się pokusił o zrobienie atrapy napędu...-
- 6250...9374 posty
Ja też ostatnio ostro kopię i znalazłem (i nie tylko to...), zafoliowane pudło z napisem Microsoft MS-DOS Upgrade, w środku jakieś graty, chyba dyskietki, ,,książka'', papiery, całość nigdy nie otwierana. Na szczęście nie moja zabawka, niech syn się tym martwi....
Prosto nie będzie, szukam od dłuższego czasu, także tutaj..
Są czasem na ebay-u ale cena ok. 1k PLN
Marek