Witam!Olkus pisze: ↑czw, 22 lutego 2024, 10:15Przewody kupiłem specjalnie nieco lepsze (bynajmniej w teorii), jak pamięć mnie myli to jest to: https://amptone.pl/3256-kabel-ekranowan ... mm2-czarny , w porównaniu z różnymi chińskimi jakie widziałem wydaje się lepszy.Szrot majster pisze: ↑czw, 22 lutego 2024, 01:07 Witam!
Dałeś badziewne kable w ekranie![]()
Kup porządne kable, na przykład estradowe czy coś takiego
https://allegro.pl/oferta/przewod-yvcv- ... 1166416229
Ja coś takiego mam, też od tego sprzedawcy kupiłem to
https://allegro.pl/oferta/przewod-ytdye ... 2479981198
Mogę Ci dać kawałki jednego i drugiego....robiłem tym w radiach lampowych, tranzystorowych i wszelkich wzmacniaczach....NIGDY NIE BYŁO PRZYDŹWIĘKU![]()
Ten w metalowym oplocie , to po prostu biorę koszulkę termokurczliwą o trochę większe średnicy, opalarkę czy nawet nad kuchenką gazową, jeszcze lepszy hot-air.....obkurczam i jest idealnie.
Na drugi tydzień Ci wyślę po 1-2m jednego i drugiego, bo widzę, że jakąś lipę odwalasz.
NA LITOŚĆ!!!! JA NIE MAM U SIEBIE PRZYDŹWIĘKU SIECI!!!!
A mój styl montażu widziałeś?
Nie jest ładnie a jednak jest CISZA!
Ja nawet nie ekranuję gniazdek wejściowych a i tak jest dobrze.....bo nie stosuję kabelków Made in China, tylko wojskowe wyroby polskie i rosyjskie, tym w oplocie prowadziłem sygnał audio obok przewodów żarzenia w Oberonie Stereo i nie ma buczenia.
A po kiego grzyba dałeś tył z plastiku?
Nie masz tej ścianki z zestawu?
Jakbyś zrobił jak ja, to byłby bezproblemowy wzmacniacz a tak jest wzmacniacz na podobieństwo 90% układów rosyjskich z lat 60/80-tych, do których bez oscyloskopu nawet nie warto podchodzić, jak to się mówi "zestawy politechniczne", miało to na celu kształcenie kadry inżynierskiej, u nas też tak było, kto ma 40+ lat to jeszcze ma tamtą szkołę, potem był zjazd w dół, obecnie lampowy wzmacniacz z przydźwiękiem nie dziwi mnie, szczególnie wśród nastolatków i studentów, że "podobno tak ma być"![]()
A lampa, mając ogromną impedancję wejściową, jest jeszcze bardziej wrażliwa na dziadowski montaż niż tranzystory czy scalaki.
Ale może faktycznie będzie trzeba zmienić na coś innego...
Tył z plastiku, bo został mi jako próbny wycięty na ploterze, kiedy wycinałem do innego wzmacniacza w tej samej obudowie (lampowy, ale rozebrany bo w tej obudowie nie miał prawa działać). Może wymienię ściankę, trochę będzie piłowania pod gniazdo zasilania.
Pozdrawiam,
A.
Powiem tyle, że te kabelki sterownicze, to jest rozwiązanie sprawdzone od ponad 60 lat w różnych urządzeniach lampowych RTV, polskich i rosyjskich czy innych....za to te nowomodne kabelki bardzo często są aluminiowe czyli CCA, miałem to barachło w łapach kilka razy, nawet cyna tego nie łapie.
To, że coś jest dostępne w znanym sklepie internetowym, to nie znaczy, że jest dobre, ja pcham elementy z zapasów wojskowych gdzie się da, nie mam problemów.
A cena....no cóż, jakbym miał pełne śmietniki "pod nosem" jak Kolega cirrostrato, to bym też korzystał, a ja nie mam "węża w kieszeni", wolę wydać parę złotych niż pruć stare urządzenia, ja stary sprzęt staram się naprawiać a nie kanibalizować.
Nie mam zrzędzącej "drugiej połówki", jakby mnie ktoś ją na siłę wciskał, to wyleci za bramę razem z babą.,....nie każdy musi być w związku, dla mnie to jest nie do zaakceptowania.
Ja wiem kiedy "łapać okazję", toteż mam kupę lamp i urządzeń, nawet całych komputerów i sprzętu RTV, wszystko odnowione a nie zbieranina syfu z elektrośmieci jak wielu hobbystów ma takie "kolekcje", tak naprawdę zwykłych śmieci.
Wracając do tematu, to montaż na plastiku gniazd i elementów, które powinny być na potencjale masy , to proszenie się o kłopoty, ja jestem zwolennikiem metali, a to, że moje urządzenia wyglądają rodem z ekranizacji powieści Stanisława Lema, to inna bajka, taki mam po prostu gust, a nie jak na Elektrodzie, co każde urządzenia jak dziewczyny z Instagrama, wszystkie identyczne, bez wyjątkowości.
Tam nie mogłem swoich wynalazków pokazywać, tutaj mogę i pokazuje chętnie