Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dynaco

Re: Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Post autor: dynaco »

Racja, takie prowadzenie w "powietrzu" przewodów jest naganne, aczkolwiek koledze najmocniej "brumi" jak poda sygnał na wejście, więc transformator "sieje", ale nie wiadomo, czy to on jest głównym sprawcą. Najlepiej na próbę wywalić go na zewnątrz, podłączyć i zobaczyć, czy nastąpiła cisza. Jak tak, to mamy odpowiedź. Ja tak robię w ciężkich przypadkach, jak nie mogę zwalczyć brumu, gdy żadne ustawienie nie pomaga.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Michal_Pol pisze: śr, 21 lutego 2024, 09:12 Na Twoim miejscu bym to urządzenie rozebrał na części .
Potem podłączył same wzmacniacze i transformator,(sprawdzenie) a następnie kolejno dodawał potencjometr, gniazda, aż wyjdzie na jakim etapie pojawia się brum i od czego on zależy
Jest to rozwiązanie, aczkolwiek ostateczne bo trochę z tym roboty :roll: Jak się nie uda tak pewnie zrobię.
Marek7HBV pisze: śr, 21 lutego 2024, 09:29 Przecież widać że przewody wejsciowe są częścią uzwojenia transormatora. I co tu szukać. :D
?? jak to "częścią uzwojenia transformatora"?
dynaco pisze: śr, 21 lutego 2024, 17:24 Racja, takie prowadzenie w "powietrzu" przewodów jest naganne, aczkolwiek koledze najmocniej "brumi" jak poda sygnał na wejście, więc transformator "sieje", ale nie wiadomo, czy to on jest głównym sprawcą. Najlepiej na próbę wywalić go na zewnątrz, podłączyć i zobaczyć, czy nastąpiła cisza. Jak tak, to mamy odpowiedź. Ja tak robię w ciężkich przypadkach, jak nie mogę zwalczyć brumu, gdy żadne ustawienie nie pomaga.
Czyli co, przewody powinny iść po ściankach obudowy lub jej dnie? Wiele konstrukcji jakie widziałem ma przewody w powietrzu, w tym te fabryczne
Co do trafa, jak nie mam nic podłączone brum w głośniku jest słabo słyszalny, mogłoby by tak nawet zostać. Jak pisałem próbowałem wcześniej z zasilaczem od laptopa, który był na zewnątrz, żadnych zmian. Użyłem też zasilacza warsztatowego i nic to nie dało. Tak więc to nie wina zasilania i transformatora, a czegoś innego.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
dynaco

Tak, po ściankach i jak najdalej od tr. sieciowego. Ja bym jeszcze zmierzył, czy jest masa na panelu przednim, czyli prócz umasionych potencjometrów jest przejście na przednią ściankę (jest pomalowana na niebiesko, więc trzeba skrobać, by uzyskać dobry kontakt) z każdego potencjometru. Taki efekt miał "SzrotMajster" i tak sobie poradził.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Ok, jutro zweryfikuję czy ścianka przednia ma kontakt z masą i dam znać. Dzięki za sugestię.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Taki bajzel w środku, kable sygnałowe obok transformatora.....ja tego unikałem, dlatego nie brumi u mnie, poza tym mam zasilanie z zasilacza impulsowego a kilkudziesięciu kHz to nie słychać.
Ja nie zrobiłem takiej lipy....po cholerę taki wielki transformator założyłeś?
Tutaj mogłeś dać zasilacz MeanWell LRS-50-12 za 60zł a się tylko narobiłeś i jest problem, za mała obudowa to druga sprawa.
Takie konstrukcje się robi w większej obudowie....ta końcówka mocy to jest samochodowa, po co trafo 3 razy większe niż potrzeba?
dynaco

Zrobiłem w takiej samej obudowie i gra, ma nawet wyjście słuchawkowe... ale zastosowałem zasilacz impulsowy 16V.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marek7HBV pisze: śr, 21 lutego 2024, 09:29 Przecież widać że przewody wejsciowe są częścią uzwojenia transormatora. I co tu szukać. :D
Witam!
Było impulsowy zasilacz dać....nie byłoby problemu teraz :evil:
Zasilacz, który ja dałem, zakłóca tylko cichutkim piskiem, może tylko ja go słyszę.
Mam kupiony MeanWell LRS-50-12, którego większy wariant 150W testowałem z TDA1554Q i nie było nic słychać, ten 50W zastosowałem do żarzenia lamp 2x GU-32 i 2x 6N2P, też jest cisza, na cholerę było tu pchać rozbudowany zasilacz transformatorowy, jeszcze rdzeń EI a nie toroidalny, taki toroid 12V od halogenów był robiony na 220V, więc tutaj jest jak ulał do zasilacza stabilizowanego, toroidy praktycznie nie zakłócają.
Może Kolega Olkus by tak zrobił jak ja zrobiłem a nie wepchał tam stary, zakłócający transformator?
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Szrot majster pisze: śr, 21 lutego 2024, 20:53 Witam!
Taki bajzel w środku, kable sygnałowe obok transformatora.....ja tego unikałem, dlatego nie brumi u mnie, poza tym mam zasilanie z zasilacza impulsowego a kilkudziesięciu kHz to nie słychać.
Tutaj mogłeś dać zasilacz MeanWell LRS-50-12 za 60zł a się tylko narobiłeś i jest problem, za mała obudowa to druga sprawa.
Takie konstrukcje się robi w większej obudowie....ta końcówka mocy to jest samochodowa, po co trafo 3 razy większe niż potrzeba?
dynaco pisze: śr, 21 lutego 2024, 21:54 Zrobiłem w takiej samej obudowie i gra, ma nawet wyjście słuchawkowe... ale zastosowałem zasilacz impulsowy 16V.
Kable nie są aż tak blisko trafa, choć może mogły by być nieco dalej.
Transformator nie jest wielki... To TS25, dokładnego typu nie pamiętam, ale jest nieco większy od współczesnych tej mocy. Zasilacz LRS-50 mam, inne też ale szkoda mi ich do wzmacniacza tak małej mocy, zasilacz 50 czy 60W to przesada. A pchanie toroida od halogenów o mocy 100VA też nic nie da, bo jak pisze już po raz trzeci to nie wina trafa, sprawdzałem na trzech różnych rodzajach zasilania:
1. Mój zasilacz regulowany, Zhaoxin RXN305D,
2. Zasilacz impulsowy 15V 4A,
3. Trafo które jest we wzmacniaczu,
Niezależnie od źródła zasilania brum jest na identycznym poziomie, bez jakichkolwiek zmian. Poza tym jak gra jeszcze chwile po odłączeniu transformatora na energii z kondensatorów elektrolitycznych to też brumi.
Bez podłączonego czegoś do wejścia wzmacniacza brum jest na tyle cichy, że mi nie przeszkadza i może tak zostać.
W ostateczności zastosuję rozwiązanie "niekoszerne", czyli układ na bazie AVT2323:
AVT2323.pdf
(213.9 KiB) Pobrany 30 razy
Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Olkus pisze: czw, 22 lutego 2024, 00:03
Szrot majster pisze: śr, 21 lutego 2024, 20:53 Witam!
dynaco pisze: śr, 21 lutego 2024, 21:54 Zrobiłem w takiej samej obudowie i gra, ma nawet wyjście słuchawkowe... ale zastosowałem zasilacz impulsowy 16V.
Kable nie są aż tak blisko trafa, choć może mogły by być nieco dalej.
Transformator nie jest wielki... To TS25, dokładnego typu nie pamiętam, ale jest nieco większy od współczesnych tej mocy. Zasilacz LRS-50 mam, inne też ale szkoda mi ich do wzmacniacza tak małej mocy, zasilacz 50 czy 60W to przesada. A pchanie toroida od halogenów o mocy 100VA też nic nie da, bo jak pisze już po raz trzeci to nie wina trafa, sprawdzałem na trzech różnych rodzajach zasilania:
1. Mój zasilacz regulowany, Zhaoxin RXN305D,
2. Zasilacz impulsowy 15V 4A,
3. Trafo które jest we wzmacniaczu,
Niezależnie od źródła zasilania brum jest na identycznym poziomie, bez jakichkolwiek zmian. Poza tym jak gra jeszcze chwile po odłączeniu transformatora na energii z kondensatorów elektrolitycznych to też brumi.
Bez podłączonego czegoś do wejścia wzmacniacza brum jest na tyle cichy, że mi nie przeszkadza i może tak zostać.
W ostateczności zastosuję rozwiązanie "niekoszerne", czyli układ na bazie AVT2323:
AVT2323.pdf

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Dałeś badziewne kable w ekranie :evil:
Kup porządne kable, na przykład estradowe czy coś takiego
https://allegro.pl/oferta/przewod-yvcv- ... 1166416229
Ja coś takiego mam, też od tego sprzedawcy kupiłem to
https://allegro.pl/oferta/przewod-ytdye ... 2479981198
Mogę Ci dać kawałki jednego i drugiego....robiłem tym w radiach lampowych, tranzystorowych i wszelkich wzmacniaczach....NIGDY NIE BYŁO PRZYDŹWIĘKU :!:
Ten w metalowym oplocie , to po prostu biorę koszulkę termokurczliwą o trochę większe średnicy, opalarkę czy nawet nad kuchenką gazową, jeszcze lepszy hot-air.....obkurczam i jest idealnie.
Na drugi tydzień Ci wyślę po 1-2m jednego i drugiego, bo widzę, że jakąś lipę odwalasz.
NA LITOŚĆ!!!! JA NIE MAM U SIEBIE PRZYDŹWIĘKU SIECI!!!!
A mój styl montażu widziałeś?
Nie jest ładnie a jednak jest CISZA!
Ja nawet nie ekranuję gniazdek wejściowych a i tak jest dobrze.....bo nie stosuję kabelków Made in China, tylko wojskowe wyroby polskie i rosyjskie, tym w oplocie prowadziłem sygnał audio obok przewodów żarzenia w Oberonie Stereo i nie ma buczenia.
A po kiego grzyba dałeś tył z plastiku?
Nie masz tej ścianki z zestawu?
Jakbyś zrobił jak ja, to byłby bezproblemowy wzmacniacz a tak jest wzmacniacz na podobieństwo 90% układów rosyjskich z lat 60/80-tych, do których bez oscyloskopu nawet nie warto podchodzić, jak to się mówi "zestawy politechniczne", miało to na celu kształcenie kadry inżynierskiej, u nas też tak było, kto ma 40+ lat to jeszcze ma tamtą szkołę, potem był zjazd w dół, obecnie lampowy wzmacniacz z przydźwiękiem nie dziwi mnie, szczególnie wśród nastolatków i studentów, że "podobno tak ma być" :evil:
A lampa, mając ogromną impedancję wejściową, jest jeszcze bardziej wrażliwa na dziadowski montaż niż tranzystory czy scalaki.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Szrot majster pisze: czw, 22 lutego 2024, 01:07 Dałeś badziewne kable w ekranie :evil:
Nigdy kabelków w ekranie nie kupowałem (tak się jakoś dawniej składało), obecnie podane wyżej ceny w linkach zabiły by mojego ukochanego węża w kieszeni, podpowiadam choć to już trochę późno na takie zabawy ale powinno się udać upolować na elektroszrotach: najlepsze kabelki ekranowane mam z kabli sygnałowych komputer-monitor VGA, do tego w trzech kolorach.
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

9 zł za 10m to drogo? :lol:
No i w dodatku to nie są żadne przewody do audio tylko jakieś sterujące, a to że mają ekran jeszcze nie kwalifikuje je do audio.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
cirrostrato pisze: czw, 22 lutego 2024, 09:40Nigdy kabelków w ekranie nie kupowałem (tak się jakoś dawniej składało)
Można wykorzystać oplot miedziany z przewodów anteny samochodowej.
cirrostrato pisze: czw, 22 lutego 2024, 09:40podpowiadam choć to już trochę późno na takie zabawy ale powinno się udać upolować na elektroszrotach: najlepsze kabelki ekranowane mam z kabli sygnałowych komputer-monitor VGA, do tego w trzech kolorach.
Które zresztą coraz trudniej zdobyć, przynajmniej w województwie pomorskim... :roll:
Ratujmy stare tranzystory!
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Szrot majster pisze: czw, 22 lutego 2024, 01:07 Witam!
Dałeś badziewne kable w ekranie :evil:
Mogę Ci dać kawałki jednego i drugiego....robiłem tym w radiach lampowych, tranzystorowych i wszelkich wzmacniaczach....NIGDY NIE BYŁO PRZYDŹWIĘKU :!:
Ten w metalowym oplocie , to po prostu biorę koszulkę termokurczliwą o trochę większe średnicy, opalarkę czy nawet nad kuchenką gazową, jeszcze lepszy hot-air.....obkurczam i jest idealnie.
Na drugi tydzień Ci wyślę po 1-2m jednego i drugiego, bo widzę, że jakąś lipę odwalasz.
NA LITOŚĆ!!!! JA NIE MAM U SIEBIE PRZYDŹWIĘKU SIECI!!!!
A mój styl montażu widziałeś?
Nie jest ładnie a jednak jest CISZA!
Ja nawet nie ekranuję gniazdek wejściowych a i tak jest dobrze.....bo nie stosuję kabelków Made in China, tylko wojskowe wyroby polskie i rosyjskie, tym w oplocie prowadziłem sygnał audio obok przewodów żarzenia w Oberonie Stereo i nie ma buczenia.
A po kiego grzyba dałeś tył z plastiku?
Nie masz tej ścianki z zestawu?
Jakbyś zrobił jak ja, to byłby bezproblemowy wzmacniacz a tak jest wzmacniacz na podobieństwo 90% układów rosyjskich z lat 60/80-tych, do których bez oscyloskopu nawet nie warto podchodzić, jak to się mówi "zestawy politechniczne", miało to na celu kształcenie kadry inżynierskiej, u nas też tak było, kto ma 40+ lat to jeszcze ma tamtą szkołę, potem był zjazd w dół, obecnie lampowy wzmacniacz z przydźwiękiem nie dziwi mnie, szczególnie wśród nastolatków i studentów, że "podobno tak ma być" :evil:
A lampa, mając ogromną impedancję wejściową, jest jeszcze bardziej wrażliwa na dziadowski montaż niż tranzystory czy scalaki.
Przewody kupiłem specjalnie nieco lepsze (bynajmniej w teorii), jak pamięć mnie myli to jest to: https://amptone.pl/3256-kabel-ekranowan ... mm2-czarny , w porównaniu z różnymi chińskimi jakie widziałem wydaje się lepszy.
Ale może faktycznie będzie trzeba zmienić na coś innego...
Tył z plastiku, bo został mi jako próbny wycięty na ploterze, kiedy wycinałem do innego wzmacniacza w tej samej obudowie (lampowy, ale rozebrany bo w tej obudowie nie miał prawa działać). Może wymienię ściankę, trochę będzie piłowania pod gniazdo zasilania.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Michal_Pol
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Michal_Pol »

Po głębszym zastanowieniu się...nie wyciągaj wszystkiego tylko wyjmij transformator wraz z mostkiem, przedłuż przewody zasilające o jakieś 20-30cm i podłącz. To może być winowajca.
BTW. W ogóle nie stosuje przewodów w ekranie i tez nie ma brumu :)
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Michal_Pol pisze: czw, 22 lutego 2024, 10:57 Po głębszym zastanowieniu się...nie wyciągaj wszystkiego tylko wyjmij transformator wraz z mostkiem, przedłuż przewody zasilające o jakieś 20-30cm i podłącz. To może być winowajca.
BTW. W ogóle nie stosuje przewodów w ekranie i tez nie ma brumu :)
Jak pisałem, próbowałem 3 rodzaje zasilania i nie ma to żadnego wpływu na brum.
Podałem dziś sygnał z laptopa (niepodłączonego do sieci poprzez zasilacz) i brum jest o wiele cichszy.

Pozdrawiam,
A.
ODPOWIEDZ