Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162
Na prawdę nie wiem o co Ci biega... nie da się tego zrobić potencjometrem 20K. Kolega "Szrot majster" nie narzeka a nawet sobie chwali.. viewtopic.php?p=412580#p412580.
Ostatnio zmieniony pt, 6 października 2023, 22:06 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Zacytuję:saico pisze: ↑pt, 6 października 2023, 22:05 Na prawdę nie wiem o co Ci biega... nie da się tego zrobić potencjometrem 20K. Kolega "Szrot majster" nie narzeka a nawet sobie chwali.. viewtopic.php?p=412580#p412580.
I zgodnie z tym wcześniej ustawiałem tyle ile trzeba, w drugim kanale tyle udało się ustawić, z tym że też niestety były jakieś problemy (o czym pisałem w ubiegłymmiesiącu).
A w tym gdzie teraz podmieniłem tranzystory nie da się tego napięcia regulować.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Wzmacniacz właściwie ogarnąłem. Grać gra, już nie ma żadnych zniekształceń.
Natomiast dokucza mu brum. Podmieniłem zasilacz na 15V 4A ze starego laptopa Toshiba, niestety zmian brak i dalej brumi, więc wróciłem do trafka.
Spróbuję może płytki wzmacniacza dać poziomo a nie pionowo, jak u Kolegi saico, bo u niego to działało w takim układzie bez problemu. Innej przyczyny nie widzę.
Pozdrawiam,
A.
Natomiast dokucza mu brum. Podmieniłem zasilacz na 15V 4A ze starego laptopa Toshiba, niestety zmian brak i dalej brumi, więc wróciłem do trafka.
Spróbuję może płytki wzmacniacza dać poziomo a nie pionowo, jak u Kolegi saico, bo u niego to działało w takim układzie bez problemu. Innej przyczyny nie widzę.
Pozdrawiam,
A.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Olkus pisze: ↑ndz, 18 lutego 2024, 19:36 Wzmacniacz właściwie ogarnąłem. Grać gra, już nie ma żadnych zniekształceń.
Pozdrawiam,
A.
cieszę się bardzo, że układ działa

Pewnie ruszył dopiero na parze tranzystorów, które ja Ci wysłałem?
U mnie nie było żadnych problemów z uruchomieniem, bo ja mam trzy szuflady rezystorów 0,25W/0,5W i parę kartonów rezystorów mocy.
Po prostu nie robię eksperymentów i nie wstawia, byle czego, wyjątkowo składam rezystor o żądanej wartości z 2 rezystorów, które łączę szeregowe/równolegle.
Nie wstawiam na przykład zamiast 15k rezystorów 10k, czy zamiast 680k rezystora 470k......w ten sposób robi się problem z uruchomieniem, niby prostego z pozoru, układu.
A tranzystory germanowe nie lubiły takiego czegoś, układ stawał się niestabilny, wzbudzał się, czasem same tranzystory miały wady fabryczne....jak to mówią "pierwsze koty za płoty" a german to były powijaki elektroniki.
Ja zrobiłem układ 1:1 według opisu, a tranzystory pomierzyłem rosyjskim, analogowym multimetrem, cyfrowy czy chiński tester się nie nadaje do germanu

Co do brumu: dałeś kabelki do potencjometrów w ekranie?
Głupie pytanie, ale tam potencjometry barwy dźwięku są w pętli USZ, więc łatwo w ten sposób uzyskać "ulepszenie" brzmienia o przydźwięk właśnie

Ja dałem kabelki ekranowane wojskowe, obciągając termokurczką, nie było w ogóle przydźwięku sieci.
Jeszcze jedno....czy połączyłeś metalowe obudowy potencjometrów srebrzanką i do wspólnej masy?
Ba bez tego będzie spory brum, szczególnie przy dotykaniu osi potencjometrów.
Zasilacz od laptopa to pomysł do kitu, u mnie jest to dziwny, wysoki dźwięk, coś koło 15-17kHz, na dłuższą metę głowa boli od tego....tak samo ten wzmacniacz, jak bo zostawię bez sygnału, to nie da zasnąć albo zapewni płytki sen i ból głowy rano.
Ja kupiłem ten zasilacz
https://allegro.pl/oferta/mean-well-zas ... 4749668029
One nie piszczą jak te od laptopów czy routerów....dałem taki sam do żarzenia 2xGU-32+ 2x6N2P, jest cisza, bynajmniej jeśli chodzi o impulsowe zakłócenia na granicy słyszalności, niestety ja te dźwięki słyszę i ich nienawidzę, tu tego nie ma.
Położenie pionowe czy poziome płytek nie ma znaczenia, ja bym obstawiał problem z kabelkami bez ekranu i barakiem wspólnej masy potencjometrów.
Zrób ten układ "po ludzku"

Ja zrobiłem na ChongX/LEAGUER oraz chińskich potencjometrach za kilka złotych ale dokładnie, toteż nie mam problemów z układem.
Nie szaty czynią króla....znasz zapewne to przysłowie,
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Tranzystory od Ciebie dałem w jednym kanale, w drugim były OK.
Elementy stosowałem wszystkie jak na schemacie.
Elektrolity osiowe kupiłem kiedyś tanio, a 2200uF dokupiłem przy okazji zakupów innych rzeczy, więc nie wydałem na nie dużo.
Zasilacz nie dawał zakłóceń słyszalnych w głośniku, dalej był brum.
Kabke od potencjometrów, sygnałowe są wszystkie w ekranie. Podłączenie potencjometrów do masy lub ich odłączenie nic nie daje, testowałem to.
Jeszcze jedną opcją poza montażem może być tylny panel, który jest z tworzywa a nie blachy.
Pozdrawiam,
A.
Elektrolity osiowe kupiłem kiedyś tanio, a 2200uF dokupiłem przy okazji zakupów innych rzeczy, więc nie wydałem na nie dużo.
Kabke od potencjometrów, sygnałowe są wszystkie w ekranie. Podłączenie potencjometrów do masy lub ich odłączenie nic nie daje, testowałem to.
Jeszcze jedną opcją poza montażem może być tylny panel, który jest z tworzywa a nie blachy.
Pozdrawiam,
A.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Olkus pisze: ↑pn, 19 lutego 2024, 00:44 Tranzystory od Ciebie dałem w jednym kanale, w drugim były OK.
Pozdrawiam,
A.
A nie masz czasem wadliwego któregoś potencjometru?
Albo błąd w montażu.
Podkładki OK?
Nie ma zwarcia na śrubie?......ten układ to stara końcówka mocy Car-Audio, pamiętająca czasy Beatlesów, mnie ruszyła od kopa.....trochę to dziwne u Ciebie.
Zewrzyj wejście do masy, daj oscyloskop na najmniejszą czułość i szukaj babola.....o wyłączeniu świetlówek/LED-ów chyba nie muszę wspominać

Podkładki dałeś mikowe czy silikonowe?
Pasta jaka, ja dałem komputerową Arctic MX-4, która jest izolatorem, pewni Ci jakieś dziadostwo sprzedali, TYP "H" też nie przewodzi prądu.
Coś jest spieprzone.....tylko teraz to szukanie igły w stogu siana.
A najgorsza opcja, to usterka TAA435, jego wada fabryczna.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Skoro gra normalnie to raczej błędu w montażu nie ma, potencjometrów też bym nie podejrzewał bo przy kręcenie nimi brak trzasków.
Zwarcia na śrubach raczej bym nie podejrzewał. Podkładki pod tranzystorami mam silikonowe, pasty nie ma, przed montażem tranzystorów wraz z radiatorem mierzyłem na przejście omomierzem, brak zwarcia do radiatora.
Wstawię potem fotki jak to w środku wygląda.
Opcja z TAA niestety też jest możliwa, aczkolwiek wolałbym tego uniknąć.
Aha, nie napisałem że brum występuje dopiero jak podłączę po kablu RCA jakiś inny sprzęt, DAC czy odtwarzacz CD. Więc to chyba nie będzie na szczęście wina TAA435.
Pozdrawiam,
A.
Zwarcia na śrubach raczej bym nie podejrzewał. Podkładki pod tranzystorami mam silikonowe, pasty nie ma, przed montażem tranzystorów wraz z radiatorem mierzyłem na przejście omomierzem, brak zwarcia do radiatora.
Wstawię potem fotki jak to w środku wygląda.
Opcja z TAA niestety też jest możliwa, aczkolwiek wolałbym tego uniknąć.
Aha, nie napisałem że brum występuje dopiero jak podłączę po kablu RCA jakiś inny sprzęt, DAC czy odtwarzacz CD. Więc to chyba nie będzie na szczęście wina TAA435.
Pozdrawiam,
A.
Czyli zapomniał Kolega napisać najważniejsze

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Nie jest to wina kabla, kupiłem specjalnie inny aby to przetestować, na dwóch kablach jest to samo. Bez podłączonego czegokolwiek brum jest prawie niesłyszalny.
Urządzenia bateryjnego nie mam, ale DAC podłączony do laptopa powinien chyba być OK. No i przy dotykaniu np radiatorów brum jest mocniejszy.
Pozdrawiam,
A.
Moim zdaniem na pewno masz coś nie tak z masą układu od strony wejścia sygnału. Druga rzecz nie ma takiej możliwości, aby dotykanie radiatorów od AD161/62 miało wpływ na brum, bo one są całkowicie odseparowane elektrycznie od tranzystorów i układu wzmacniacza chyba, że je "umasiłeś" i ta masa wprowadza ten negatywny efekt, może działa nawet jak "antena".Olkus pisze: ↑pn, 19 lutego 2024, 10:15Nie jest to wina kabla, kupiłem specjalnie inny aby to przetestować, na dwóch kablach jest to samo. Bez podłączonego czegokolwiek brum jest prawie niesłyszalny.
Urządzenia bateryjnego nie mam, ale DAC podłączony do laptopa powinien chyba być OK. No i przy dotykaniu np radiatorów brum jest mocniejszy.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Jedyne co może być nie tak z masą sygnału to plastikowa ścianka tylna, przez co nie jest ona podłączona do masy, a gniazda też przez to łączą się z masą dopiero na PCB wzmacniacza. Spróbuję podłączyć bezpośrednio do obudowy. A może w ogóle odseparować masę sygnałową od masy reszty??dynaco pisze: ↑pn, 19 lutego 2024, 20:37 Moim zdaniem na pewno masz coś nie tak z masą układu od strony wejścia sygnału. Druga rzecz nie ma takiej możliwości, aby dotykanie radiatorów od AD161/62 miało wpływ na brum, bo one są całkowicie odseparowane elektrycznie od tranzystorów i układu wzmacniacza chyba, że je "umasiłeś" i ta masa wprowadza ten negatywny efekt, może działa nawet jak "antena".
Co do radiatorów, źle się wyraziłem, chodziło o same tranzystory (na wszelki wypadek kontrolowałem temperaturę).
Pozdrawiam,
A.
Po drodze masz potencjometr Volume, więc gniazda łączą się przez niego bezpośrednio z masą PCB. Ścianka nie ścianka, tylna ma mniejsze znaczenie, natomiast przednia tam, gdzie są potencjometry musi być na masie.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
No to niezależnie od tego czy potencjometry są podłączone do masy czy nie brum i tak występuje, bez większych zmian.
Dołączam zdjęcia jak to wygląda: Pozdrawiam,
A.
- Michal_Pol
- 250...374 postów
Na Twoim miejscu bym to urządzenie rozebrał na części .
Potem podłączył same wzmacniacze i transformator,(sprawdzenie) a następnie kolejno dodawał potencjometr, gniazda, aż wyjdzie na jakim etapie pojawia się brum i od czego on zależy
Potem podłączył same wzmacniacze i transformator,(sprawdzenie) a następnie kolejno dodawał potencjometr, gniazda, aż wyjdzie na jakim etapie pojawia się brum i od czego on zależy
Przecież widać że przewody wejsciowe są częścią uzwojenia transormatora. I co tu szukać.