Alek pisze: ↑ndz, 16 czerwca 2024, 08:15
Jakoś nie widzę tutaj lasu odpowiedzi... Rozmyślam nad tym, w jaki sposób "Trioda" mogłaby tę rocznicę wesprzeć czy uczcić. Myślę, że będą to jednak jakieś inicjatywy pojedynczych osób. Ja w każdym razie planuję podjąć działanie.
Sądzę, może się mylę ,ale "już mamy chyba za sobą" ten romantyczny okres Polskiego Radia ( technika i kultura) który tutaj na Naszym Forum
przez te ubiegłe lata z powodzeniem i satysfakcją popularyzowalyśmy . Nie bez znaczenia jest tu, mym zdaniem zaistniały rozwój techniczno/cywilizacyjny. Takiej rocznicy jak tamta 90-ta ...było mineło . Ale STO LAT zobowiązuje .JESTEM ZA !
Jeszcze dni kilka... rok 2025 . Rok stulecia Polskiego Radia . Z posiadanego rozeznania i "aktualnej rzeczywistości "... sądzę że będzie to jedynie dobra okazja do wspomnień tu na naszym forum i w kilku innych małych towarzyskich gremiach miłośników Polskiego Radia , jego godnej i chlubnej historii. Poprzednie kolejne dziesieciolecia Radia po wojnie miały godne "oprawy" . Okazjonalne albumy, rocznicowe spotkania organizowane przez władze Polskiego Radia i ta niezapomniana 90 rocznica z naszym forumowym zaangażowaniem . Było ,mineło...?
Jednak rocznica powstania PR to 18 kwiecień 1926 rok. A 1.02.1925 r. to PTR rozpoczęło pracę i jest to dzień narodzin polskiej radiofonii, ale nie PR.
Henryk B. i radioretro.
Sprawiłem sobie dziś ,w ten pierwszy dzień roku stulecia Polskiego Radia w sposób przypadkowy "niecodzienny" prezent . Odkryłem, że w podwarszawskim Konstancinie ,wieloletnim mieszkańcem ,pod adresem Zeromskiego 7 w domu '"Pod Wieżą" byl architekt ,inżynier Roman Rudniewski
Dosiego Roku anka
Ps Proponuję uzupełnić lub zmienić nazwę /tytuł 100 lat