90 lat

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: 90 lat

Post autor: anka »

mcbryx pisze: sob, 19 marca 2022, 21:22 W zasadzie to już powinny być prowadzone prace nad jubileuszowym wydawnictwem, na 100-lecie polskiej radiofonii. To kwerendy po muzeach, archiwach polskich i zagranicznych oraz zbiorach prywatnych. Patronować tym pracom powinno Polskie Radio jako instytucja przewodnia. Można mieć tylko nadzieję, że zostaną takie prace zainicjowane.
Szanowny Panie Kolego "teoretycznie" ma Kolega jak najbardziej rację . Ja ,jezeli los mi pozwoli ...
A taka już historyczna informacja : bez zbytniego rozgłosu , w raczej "skromnym" gronie szykowaliśmy 95-rocznicę .Sprawy były wstępnie "dogadane z owczesnym kierownictwem Polskiego Radia ( Prezes Andrzej Rogoyski) . W sprawy organizacji zaangazowana była Politechnika Warszawska. I niespodziewana zmiana Prezesa ...

Wiosennie pozdrawiam

Ps. Rocznicowy upominek stanowić miała książka "Prowokacja Gliwicka" autorstwa kolegi Henryka .
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przepraszam : "Radiostacja Gliwice" ta "prowokacja" to mój skrót myslowy nawiązujacy do jednego z głownych wątkow tej książki .
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Podwarszawski Radiowek to też "kawałek" już niedługo nie 90 a 100 letniej historii .W koncu ubiegłego roku wydana została książka "Radiowek Rys Historyczny Radiostacji i Osiedla" Książka z przewagą tresci historycznej. .Interesującym było/jest fakt , ze powstały jeszcze przed wojną pomysł budowy obiektu i osiedla kontynuowany był także po wojnie .

Ps.Swe pierwsze konstrukcje radiowe na 2K2M -kach "sprawdzałem" na sygnale z podwarszawskiego Radiowka ( Warszawa dla Zagranicy)
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Na stronie "Kalendarium historii radiofonii w Polsce " autor/autorzy próbują tłumaczyć przyczyny faktu względnie "opóżnionych" w skali europejskiej
urodzin polskiej radiofonii ( powstała jako 17 -ta w skali Europy ) . Ogolnie znane fakty/przyczyny natury historycznej ,rozbiory... Ani słowa o mało znanym fakcie zasadniczej "rozbieżności " (na poczatku lat dwudziestych) dwu koncepcji , reprezentowanych prze dwie "opcje "... . Budowa Boernerowa i "radiofonia publiczna" ... Nie wchodząc w szczegóły , konsekwencje tych rozbieżności , dały one o sobie znać w pożniejszym okresie i były powodem łagodnie to określając poważnego "niedorozwoju" radio-łączności polskiej armii w 1939 roku ...
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

POLSKIE RADIO ... to już 97 lat Naszej historii... okres przedwojenny...wojna ...lata okupacji... Polska Ludowa ...Rzeczpospolita Polska...
Dobry to moment na "techniczną" refleksję " Gdzie Jesteśmy , Dokąd Zmierzamy "
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: czyt »

anka pisze: śr, 8 lutego 2023, 15:10 POLSKIE RADIO ... historii..Gdzie Jesteśmy , Dokąd Zmierzamy "
i wcześniejszy: "Tu na Naszym Forum byłoby "nietaktem" przywoływać Jego zawodowy życiorys"

Otóż stanowcze z "całą mocą", posłużę się sentencją z Kabaretu: po pierwsze nie nudzić.
Ja także, Kolego Anka (Kolego, Nazwy własne, duża litera? : )- jestem dysortografem, ostrzegałem. Także coraz więcej pogrzebów i w pewnym wieku, sam Wiek denata, ale niekoniecznie, jest JUŻ osiągnięciem .

Polskie Radio nie istnieje. Ktoś mi gdzieś napisał: radio niespecjalnie, zresztą kto tego słucha, przeplatane reklamą na żylaka odbytu. I tak jest. Pisanie Dla Naszych, Kolegów, już Ich nie ma. Umarli/ Obecny świat, składa się z następnych. Ta Uwaga druga (o zmarłym radiowcu Konstancin?), nawet dla mnie, absolwenta technikum 88`, jest nieczytelna. A co wymagać od dzisiejszych , smartfonowych zombiaków.

Teksty, szczególnie pozatechniczne powinny być kompletne i nic dla domysłów. Mają informować, ale i uczyć historii.
Dlaczego rozwój radia potoczył się kulawo, a lotnictwo stało się podstawą defraudacji złota w Londynie? Ja nie wiem. Mogę się domyślać. Z przyczyny nadzwyczajnych umiejętności PATENTOWCÓW, handlarzy. Z podobnego powodu, dla którego Tesli alternator, zaistniał w pojazdach, dopiero po IIWW (a patent us, to 1889r?).

Mogę się domyślać, że przemyśliwano radio Eterowe oraz Kołchoźne. Jedne różni się od drugiego tak, jak krzesło wygodne od krzesła elektrycznego. Ale obecny rozwój i niedorozwój radia/dziennikarstwa, pokazuje, że ta ocena, może być MYLNA.

Kolego Anka, nie łam się. To już tak jest. Po to mam rozum, by AKCEPTOWAĆ ŚWIAT takim, jaki obecnie JEST. Świat, materia, Ludzie. Przepraszam za krzyki, ale to tylko akcenty, słów ważniejszych w szyku zdania. Chciałbyś więcej odpowiedzi i przykro gadać samemu z sobą. Ja Ciebie i Twoje Posty akceptuję i czytam. Przepraszam, że ich nie podbijałem wcześniej. Napisz o tych możliwościach Radio w IIRP. Wywiad wyszedł, ale to było ti, ta ta w 1920. Zresztą skąd my tam wiemy. Filmom i plotkom pseudohistoryków, nie należy wierzyć. Książki radiowe, także bezpieczniej czytać z Polona np. "z epoki", niż uczyć się z yu tuba i ikiepedi. Czyt Takżę mam błąd w Nazwie własnej D : D
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Panie Kolego Czyt, dziękuję za komentarz. Dowcipny, zachęca do myślenia i poprawia nastrój.
Ad. "nazwy własne..", proszę wierzyć to nie zaległość w ortografii, a taka " maniera "
anka
Ostatnio zmieniony ndz, 12 marca 2023, 05:22 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Siedemdziesiąta rocznica utworzenia Oddziału Elektroniki,Informatyki,Telekomunikacji SEP. O niedawnej uroczystości z tej okazji wspominałem już na Forum .W kuluarach okolicznościowego Spotkania wielu wspominało pamiętne obchody 90 -tej rocznicy Polskiego Radia i towarzyszące jej ,urządzone z Naszej Inicjatywy w Polskim Radiu Pamiętne Spotkanie ...prof Stefan Hahn , inż Jan Zagozda , Ryszard Miazek,Wojtek Makowski... przy aktywnym współudziale ówczesnego Kierownictwa Polskiego Radia .Było mineło...Juz za dwa lata 100-lecie...Niepokornie wybiegam myślą w przyszłość... Organizacja przy Naszym, ,Forum Triody, aktywnym udziale Wystawy " OD KRYSZTAŁKA DO CYFRY" a tam ...Przy współudziale /z kim , miejsce ... ? O tym pózniej ... Zgłaszam na Forum pomysł .
To jest pomysł a nie propozycja . Co WY na TO ?

anka
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: czyt »

Temat "po za mną", ale UPOMINAŁEM się o historię zapóźnienia polskiej radiofonii - upominam się nieśmiało dość.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

anka pisze: wt, 7 lutego 2023, 20:52 Na stronie "Kalendarium historii radiofonii w Polsce " autor/autorzy próbują tłumaczyć przyczyny faktu względnie "opóżnionych" w skali europejskiej
urodzin polskiej radiofonii ( powstała jako 17 -ta w skali Europy ) . Ogólnie znane fakty/przyczyny natury historycznej, rozbiory... Ani słowa o mało znanym fakcie zasadniczej "rozbieżności" (na początku lat dwudziestych) dwu koncepcji, reprezentowanych prze dwie "opcje "... . Budowa Boernerowa i "radiofonia publiczna" ... Nie wchodząc w szczegóły , konsekwencje tych rozbieżności , dały one o sobie znać w późniejszym okresie i były powodem łagodnie to określając poważnego "niedorozwoju" radio-łączności polskiej armii w 1939 roku ...
Ps.
17 listopad 1923 rok, uroczystość "otwarcia" Boernerowa z udziałem władz państwowych, prezydent, ministrowie, generałowie Rozwadowski, Szeptycki
... Pan marszałek nie uczestniczył...
Ostatnio zmieniony ndz, 12 marca 2023, 05:22 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ostatni miałem kolejną (w czasie spotkania towarzyskiego poza krajem) okazję do przekonania się o międzynarodowym "zasięgu" Naszego forum.
Podczas dyskusji pojawił się między innymi temat historii Polskiego Radia jako instytucji i temat kolejnej "wiekowej" rocznicy i... pojęcia "Polskie Radio" w określeniu jego kolejnych powojennych rocznic ( 70 lecie.. ). Kolejne powojenne rocznice, to rocznice Polskiej Radiofonii. Polskie Radio
(jego przedwojenne rozgłośnie/ oddziały ) formalnie (urzędowo) zamilkło/zamilkły (różne daty) we wrześniu 1939 roku. Zdaje sobie sprawę, że temat "delikatny" i nie "jednoznaczny". Nie zważając na to pozwalam sobie zaprezentować go na Naszym forum.
Ostatnio zmieniony ndz, 12 marca 2023, 05:17 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

To też interesujący i sądzę ,że mało znany nawet w środowisku społeczności technicznej temat z dziedziny
f1.jpg
f2.jpg
f3.jpg
f4.jpg
historii polskiej radiofonii i...
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Historii ciąg dalszy

n1.jpg
n2.jpg
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Gregory Malanowski , autor The Race for Wireless../rok wyd 2011.Bogato zilustrowana i opisana historia " swiatowego" w tym Polskiego Radia ( wypadki poznańskie,"antena" w Stalinogrodzie..).Autor ,były pracownik PR .
Ps.Solidna porcja "radiowej" wiedzy szczegółnie dla
Tych "póżniej urodzonych"
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

2 luty 2015 rok 8.59 pm... wpis inicjujący temat "90 lat" a na horyzoncie ,nie tak już odległym "100 lat "...
Historia Radia to nieodłączny związek - ludzie i urządzenia. Ludzie to wynalazcy, konstruktorzy, pasjonaci...Zupełnie przypadkowo spotkałem po latach żródło informacji które zdecydowało o tym , że wracam dziś tu na forum do ,bez przesady tak to określę, kultowej dla mnie postaci Franciszka Mazurka ,legendarnego właściciela zakładu "Puławska 136" w Warszawie... To na dziś tyle.Wkrótce ciąg dalszy.
ODPOWIEDZ