anka pisze: ↑śr, 8 lutego 2023, 15:10
POLSKIE RADIO ... historii..Gdzie Jesteśmy , Dokąd Zmierzamy "
i wcześniejszy: "Tu na Naszym Forum byłoby "nietaktem" przywoływać Jego zawodowy życiorys"
Otóż stanowcze z "całą mocą", posłużę się sentencją z Kabaretu: po pierwsze nie nudzić.
Ja także, Kolego Anka (Kolego, Nazwy własne, duża litera? : )- jestem dysortografem, ostrzegałem. Także coraz więcej pogrzebów i w pewnym wieku, sam Wiek denata, ale niekoniecznie, jest JUŻ osiągnięciem .
Polskie Radio nie istnieje. Ktoś mi gdzieś napisał: radio niespecjalnie, zresztą kto tego słucha, przeplatane reklamą na żylaka odbytu. I tak jest. Pisanie Dla Naszych, Kolegów, już Ich nie ma. Umarli/ Obecny świat, składa się z następnych. Ta Uwaga druga (o zmarłym radiowcu Konstancin?), nawet dla mnie, absolwenta technikum 88`, jest nieczytelna. A co wymagać od dzisiejszych , smartfonowych zombiaków.
Teksty, szczególnie pozatechniczne powinny być kompletne i nic dla domysłów. Mają informować, ale i uczyć historii.
Dlaczego rozwój radia potoczył się kulawo, a lotnictwo stało się podstawą defraudacji złota w Londynie? Ja nie wiem. Mogę się domyślać. Z przyczyny nadzwyczajnych umiejętności PATENTOWCÓW, handlarzy. Z podobnego powodu, dla którego Tesli alternator, zaistniał w pojazdach, dopiero po IIWW (a patent us, to 1889r?).
Mogę się domyślać, że przemyśliwano radio Eterowe oraz Kołchoźne. Jedne różni się od drugiego tak, jak krzesło wygodne od krzesła elektrycznego. Ale obecny rozwój i niedorozwój radia/dziennikarstwa, pokazuje, że ta ocena, może być MYLNA.
Kolego Anka, nie łam się. To już tak jest. Po to mam rozum, by AKCEPTOWAĆ ŚWIAT takim, jaki obecnie JEST. Świat, materia, Ludzie. Przepraszam za krzyki, ale to tylko akcenty, słów ważniejszych w szyku zdania. Chciałbyś więcej odpowiedzi i przykro gadać samemu z sobą. Ja Ciebie i Twoje Posty akceptuję i czytam. Przepraszam, że ich nie podbijałem wcześniej. Napisz o tych możliwościach Radio w IIRP. Wywiad wyszedł, ale to było ti, ta ta w 1920. Zresztą skąd my tam wiemy. Filmom i plotkom pseudohistoryków, nie należy wierzyć. Książki radiowe, także bezpieczniej czytać z Polona np. "z epoki", niż uczyć się z yu tuba i ikiepedi. Czyt Takżę mam błąd w Nazwie własnej D : D
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.