TDA1059- czym zastąpić?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: TDA1059- czym zastąpić?
Poniżej plik (jakość katastrofalna mam nadzieję, że uda Ci się odczytać) z zaleceniami producenta
- Załączniki
-
- unitra_ul_1901_opis_z_rik_1978-04_pl_datasheet.pdf
- (84.19 KiB) Pobrany 21 razy
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
- szalony
- moderator
Tutaj artur (Dla mnie czytelny choć kiepski, jeśli masz słabszy wzrok to daj znać, spiszę Ci wartości).
Posiadam również oryginalny opis układu SESCOSEM ESM227. Jest ona niestety w języku francuskim (co u mnie, jako posiadacza krwi korsykańskiej budzi pewną antypatię
), ale jest bardzo mało tekstu i google sobie poradzi, plus są tam równania do obliczeń stosownych R.
Posiadam również oryginalny opis układu SESCOSEM ESM227. Jest ona niestety w języku francuskim (co u mnie, jako posiadacza krwi korsykańskiej budzi pewną antypatię

Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Wzrok mam OK, jednak nie za bardzo mi idzie odczytywanie dziadowskiego druku z PRL-u, po prostu wówczas co dokument, to inaczej wydrukowane, bo drukarz wypił sobie, czcionka stara albo farba przeterminowana.....co ciekawe, tego problemu nie ma ze schematami ze "zgniłego Zachodu", gdzie nawet brudne skany są czytelne.
Gramofon Artur ma automatykę na fotorezystorze, tu zaś u mnie wygląda to tak samo, jak w gramofonach z lat 70-tych, które mają silniki AC i napęd cierny, jest przełącznik 33/45 obrotów i styki, które wyłączają silnik przy końcu płyty lub przełączeniu na STOP, START załącza ten silnik. Wyciąłem z oryginalnego schematu fragment i załączam jak JPEG, może komuś "świta" coś?
Wzrok mam OK, jednak nie za bardzo mi idzie odczytywanie dziadowskiego druku z PRL-u, po prostu wówczas co dokument, to inaczej wydrukowane, bo drukarz wypił sobie, czcionka stara albo farba przeterminowana.....co ciekawe, tego problemu nie ma ze schematami ze "zgniłego Zachodu", gdzie nawet brudne skany są czytelne.
Gramofon Artur ma automatykę na fotorezystorze, tu zaś u mnie wygląda to tak samo, jak w gramofonach z lat 70-tych, które mają silniki AC i napęd cierny, jest przełącznik 33/45 obrotów i styki, które wyłączają silnik przy końcu płyty lub przełączeniu na STOP, START załącza ten silnik. Wyciąłem z oryginalnego schematu fragment i załączam jak JPEG, może komuś "świta" coś?
-
- 1875...2499 postów
A spradzałeś czy PR-ki od obrotów mają kontakt? Skoro silnik pracuje to może stabilizator jest ok. tylko dostaje napięcie sterujące powiedzmy ileś tam mV ( tak jak by PR był w pozycji maksymalnych obr.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Kręciłem PR-kami.....efekt jest w postaci regulacji w małych granicach , prędkość jest bardzo duża, gramofon reaguje na przełączanie obrotów 33/45 ale i tak jest to różnica kosmetyczna, jakby ten stabilizator dawał napięcie na silnik bez praktycznie żadnej kontroli, talerz kręci się jak szalony a silnik nawet hałasuje od za dużych obrotów, zasuwa jak silnik przewijania w starym kaseciaku od wieży.
Na schemacie są dwie diody, bodajże germanowe ostrzowe.....od czego one są?
Różne rzeczy naprawiałem, ale zepsuty stabilizator obrotów widzę po raz pierwszy, bo nawet mój Bernard GS-434 nie ma tego problemu, po 40 latach miał problem ze startem silnika ale to przez stare kondensatory, bo i 5 lat leżał, gdyż się budowaliśmy, w starym domu ten pokój, gdzie on leżał, to był istny piekarnik.....wyschły i tyle.
Może u mnie jest któraś dioda walnięta?
Nie mam sił tego rozbierać, bo mam w pokoju 30 stopni Celsjusza, a to dość paskudne serwisowo urządzenie.
Gdybym wiedział, czy te diody mogą być powodem tej usterki, to bym w połowie przyszłego tygodnia je podmienił, mam zarówno germanowe jak i małosygnałowe krzemowe diody.
-
- 1875...2499 postów
Diody mają wpływ na napięcia sterujące- poniżej bardzo uproszczona symulacja układu regulacji obrotów .
Nie znam rezystancji wejściowej TDA1059B na pinie 2 i 3 oraz parametrów silnika ( więc zastąpiłem go rezystorem) i przyjąłem takie wartości aby napięcia zgadzały się w miarę ze schematem. Symulacja miała pokazać wpływ diod. Widać ,że diody mają wpływ na napięcia na pinach 2 i 3 symbolizowanych przez rezystory. Tak więc jeśli masz możliwość regulacji w wąskim zakresie to TDA1059 raczej działa a problemem są diody albo za wysokie napięcie zasilania.
Zmierz napięcia i porównaj ze schematem. Jeśli będą odbiegać od schematu wstaw między kondensatorem o oznaczeniu 2037 a złączem oznaczonym na schemacie montażowym (PCB)jako C3 - stabilizator napięcia (regulowany) Nawet najbardziej prymitywny na dwóch tranzystorach i diodzie zenera- elementem wykonawczym musi być tranzystor mocy. Może być tak, że masz wyższe napięcie w sieci i zawyżone napięcie 14,5V
i to może być oprócz uszkodzonych diod przyczyna za wysokich obrotów.
Nie znam rezystancji wejściowej TDA1059B na pinie 2 i 3 oraz parametrów silnika ( więc zastąpiłem go rezystorem) i przyjąłem takie wartości aby napięcia zgadzały się w miarę ze schematem. Symulacja miała pokazać wpływ diod. Widać ,że diody mają wpływ na napięcia na pinach 2 i 3 symbolizowanych przez rezystory. Tak więc jeśli masz możliwość regulacji w wąskim zakresie to TDA1059 raczej działa a problemem są diody albo za wysokie napięcie zasilania.
Zmierz napięcia i porównaj ze schematem. Jeśli będą odbiegać od schematu wstaw między kondensatorem o oznaczeniu 2037 a złączem oznaczonym na schemacie montażowym (PCB)jako C3 - stabilizator napięcia (regulowany) Nawet najbardziej prymitywny na dwóch tranzystorach i diodzie zenera- elementem wykonawczym musi być tranzystor mocy. Może być tak, że masz wyższe napięcie w sieci i zawyżone napięcie 14,5V

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!CHOPIN66 pisze: ↑pn, 22 lipca 2024, 00:00 Diody mają wpływ na napięcia sterujące- poniżej bardzo uproszczona symulacja układu regulacji obrotów .
Zrzut ekranu 21-07-2024 23.10.29.png
Zmierz napięcia i porównaj ze schematem. Jeśli będą odbiegać od schematu wstaw między kondensatorem o oznaczeniu 2037 a złączem oznaczonym na schemacie montażowym (PCB)jako C3 - stabilizator napięcia (regulowany) Nawet najbardziej prymitywny na dwóch tranzystorach i diodzie zenera- elementem wykonawczym musi być tranzystor mocy. Może być tak, że masz wyższe napięcie w sieci i zawyżone napięcie 14,5Vi to może być oprócz uszkodzonych diod przyczyna za wysokich obrotów.
Temat zawyżonego napięcia odpada....gramofon zasiliłem z 220V(przez wariaka) i jest tak samo.
Czyli będą diody ubite.....z tego, co czytałem w internecie, to uszkodzenie stabilizatora powoduje brak pracy silnika a nie szalejące obroty.
Na dniach wygrzebię odpowiednie diody i zobaczę, pomierzę stare, może degradacja elementów ze starości?
Czy za BAX18A i BA317 mogę wstawić na przykład szybkie BYV38 a za AAZ17 choćby D9Ż, DG21S lub GD507A?
Nigdy nie naprawiałem takiego układu.
-
- 1875...2499 postów
Ok.-Czyli diody.
W kwestii zamiennika AAZ17 żadna z podanych przez ciebie diod ( D9Ż ,DG21, GD507A nie będzie się nadawać - If=10-15mA i Ur=30V)
AAZ17
Ur=50V
If= 140mA
Za AAZ17 elektrycznie podejdzie nasza DZG4 ale może być problem z jej wymiarami ( AAZ17 miała długość 7,6mm a DZG4 20mm)
Za BAX18A i BA317 możesz dać BYV38 ( jeśli się zmieści na płytce w miejscu BA317)
Zapytam się o te diody w elektronicznym i dam Ci znać na PW.
W kwestii zamiennika AAZ17 żadna z podanych przez ciebie diod ( D9Ż ,DG21, GD507A nie będzie się nadawać - If=10-15mA i Ur=30V)
AAZ17
Ur=50V
If= 140mA
Za AAZ17 elektrycznie podejdzie nasza DZG4 ale może być problem z jej wymiarami ( AAZ17 miała długość 7,6mm a DZG4 20mm)
Za BAX18A i BA317 możesz dać BYV38 ( jeśli się zmieści na płytce w miejscu BA317)
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!CHOPIN66 pisze: ↑pn, 22 lipca 2024, 02:03 Ok.-Czyli diody.
AAZ17
Ur=50V
If= 140mA
Kupiłem DZG4 i DZG7.....i tak planowałem to zrobić już dawno

BYV38 też dokupiłem, bo 2A 1000V idealnie do lamp pasuje.
Na wysyłki Paczkomatami między nami nie mam czasu, tutaj Allegro Pay "załatwia sprawę" od razu,.
W środę ma upał ustępować, to pomyślę nad wymianą.
A, że nie wejdzie....można dać od strony druku, miejsca tam jest od groma

Ja już mam tyle starych półprzewodników, że Wojsko Polskie może ze mną kontrakt na dostawy podpisać do ich zabytkowej broni

- szalony
- moderator
Diody w tym układzie odpowiadają między innymi za kompensację wpływu zmian temperatury. Oczywiście ich zwarcie/uszkodzenie zmienia obroty, bo dioda ma spadek na złączu. Na próbę bym je zamienił normalną diodą jak 1N4007 wpiętą na krótko, i w ogóle zobaczył czy układ zacznie działać, a po ewentualnym ustaleniu, że to diody były przyczyną dopiero zajął się kwestią dobrania diody podobnie zachowującej się, i regulacją obrotów. W karcie producenta jest BA220.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
DZG4 i DZG4 jutro będę miał, więc wstawianie byle czego nie ma sensu
BYV38 mam a brakowało do SMART! więc 10 sztuk będzie, to dość dobry zamiennik 1N4007, to oryginały TFK a nie podróbki 1N4007, które się palą same z siebie, nawet w niskonapięciowych układach, o badziewie najłatwiej w lokalnych sklepach czy od niewłaściwej osoby z Chin(miałem MPSA42/92- malowanki cholerne
)
BA220.....nie mam "na stanie"......wstawię BYV38, za tą germanową dam DZG4/DZG7 i układ sprawdzę.
Na rozbieranie tego gramofonu "testowo" nie mam nerwów, po latach pękają stare zatrzaski z ABS-u, tlen z powietrza i czas to robią.
Czyli rozbiórka tylko w celu wymiany na właściwe diody, bo potem będę to dziadostwo kleił epoksydem jak coś pęknie a w Philipsie pękają plastiki jak im się podoba.
Czyli "nie pyknie", to nic, wtedy zrobię na ESM227, mnie nauczono, że "nauka kosztuje" , ja też nie z pokolenia, które zamawia w Chinach, choć będę miał 3 automatyczne multimetry ANENG, to za złotówki i z wysyłką z PL a nie Chin, automat przy lampach/230V więcej wybacza, a spalić SANWA CD772, który kosztował niedawno koło 5 stówek byłoby szkoda, bo on bez żadnego problemu nadaje się do pomiarów audio.
A dla Kolegów polecam zobaczyć w Google jak ten gramofon jest skonstruowany i jak upierdliwe są tam wszelakie pomiary a wymiana "dla sprawdzenia", to już w ogóle bez sensu, te laminaty bodaj słabsze od tych z PRL-u
DZG4 i DZG4 jutro będę miał, więc wstawianie byle czego nie ma sensu

BYV38 mam a brakowało do SMART! więc 10 sztuk będzie, to dość dobry zamiennik 1N4007, to oryginały TFK a nie podróbki 1N4007, które się palą same z siebie, nawet w niskonapięciowych układach, o badziewie najłatwiej w lokalnych sklepach czy od niewłaściwej osoby z Chin(miałem MPSA42/92- malowanki cholerne

BA220.....nie mam "na stanie"......wstawię BYV38, za tą germanową dam DZG4/DZG7 i układ sprawdzę.
Na rozbieranie tego gramofonu "testowo" nie mam nerwów, po latach pękają stare zatrzaski z ABS-u, tlen z powietrza i czas to robią.

Czyli rozbiórka tylko w celu wymiany na właściwe diody, bo potem będę to dziadostwo kleił epoksydem jak coś pęknie a w Philipsie pękają plastiki jak im się podoba.
Czyli "nie pyknie", to nic, wtedy zrobię na ESM227, mnie nauczono, że "nauka kosztuje" , ja też nie z pokolenia, które zamawia w Chinach, choć będę miał 3 automatyczne multimetry ANENG, to za złotówki i z wysyłką z PL a nie Chin, automat przy lampach/230V więcej wybacza, a spalić SANWA CD772, który kosztował niedawno koło 5 stówek byłoby szkoda, bo on bez żadnego problemu nadaje się do pomiarów audio.
A dla Kolegów polecam zobaczyć w Google jak ten gramofon jest skonstruowany i jak upierdliwe są tam wszelakie pomiary a wymiana "dla sprawdzenia", to już w ogóle bez sensu, te laminaty bodaj słabsze od tych z PRL-u
-
- 1875...2499 postów
Tylko DZG4 podejdzie

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Dlatego DZG7 pójdą do retro gratów
A tych diod będzie po 20 sztuk.....1,50zł/sztuka chyba nie majątek?
Pamiętam jak kupowałem NOS-y KD502 po około 2zł/sztuka, teraz 3-4 razy tyle
....a KD503 to już w ogóle "kosmos cenowy"
Jak miałem 16-18 lat to szukałem nowej pary AD161/AD162, niestety nie szło kupić nigdzie, jak weszliśmy do UE, to było tyle złomu z tymi tranzystorami, że sam wzmacniacz zbudowałem na nich, dwie pary Kolega Olkus dostał i jeszcze mam kilka par.
DZG1-7 w cenie 4-paka piwa czy paczki fajek(jak ktoś pali- ja nie
) za 10 sztuk, to chyba znośna cena?
A takie coś jak AAZ17, to jedynie z wylutu obecnie, Philips w przeciwieństwie do takiego Grundiga/SABY stosował takie elementy i montaż, by ten sprzęt jak najszybciej trafił na śmietnik i był nienaprawialny.
Ja 20 lat temu "przewaliłem" masę złomu z flohmarktów niemieckich, ale sprzętów Philipsa był zepsutych najwięcej, miałem na przykład szpulowy magnetofon, gdzie gumy i paski zmieniły się w coś podobnego do smaru.
Za to cała reszta była serwisowalna a najfajniejszy był właśnie Grundig, 100% dało się naprawić.
Dlatego DZG7 pójdą do retro gratów

A tych diod będzie po 20 sztuk.....1,50zł/sztuka chyba nie majątek?
Pamiętam jak kupowałem NOS-y KD502 po około 2zł/sztuka, teraz 3-4 razy tyle

Jak miałem 16-18 lat to szukałem nowej pary AD161/AD162, niestety nie szło kupić nigdzie, jak weszliśmy do UE, to było tyle złomu z tymi tranzystorami, że sam wzmacniacz zbudowałem na nich, dwie pary Kolega Olkus dostał i jeszcze mam kilka par.
DZG1-7 w cenie 4-paka piwa czy paczki fajek(jak ktoś pali- ja nie

A takie coś jak AAZ17, to jedynie z wylutu obecnie, Philips w przeciwieństwie do takiego Grundiga/SABY stosował takie elementy i montaż, by ten sprzęt jak najszybciej trafił na śmietnik i był nienaprawialny.
Ja 20 lat temu "przewaliłem" masę złomu z flohmarktów niemieckich, ale sprzętów Philipsa był zepsutych najwięcej, miałem na przykład szpulowy magnetofon, gdzie gumy i paski zmieniły się w coś podobnego do smaru.

Za to cała reszta była serwisowalna a najfajniejszy był właśnie Grundig, 100% dało się naprawić.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Mam kilka sztuk tych układów:
Zachowały się jakieś szczątki oryginału dla porównania?
Jak pewne że to on padł mogę odstąpić za 15zł +kw
Wyglądają na oryginalne philipsy.
Zachowały się jakieś szczątki oryginału dla porównania?
Jak pewne że to on padł mogę odstąpić za 15zł +kw