Romekd pisze: ↑śr, 12 października 2022, 11:47
STUDI, chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi do końca. Pisałem, że do zasilania czułych przetworników sygnałowych nie zaleca się stosowania "
popularnych (to słowo kluczowe) zewnętrznych zasilaczy impulsowych, gdyż te niemal zawsze "sieją"".
Jednak tą metdą nawet w sposób niezamierzony pielęgnujemy dogmat. Ja rozumiem, że przetwornica taka prosta step-up zwłaszcza jak sie wkyorzystuje obecnie modną metodę CCM to może srzelić focha niestabilnością pętli regulacji napięcia wyjściowego. Potrzeba trochę z nimi ogłady. Niestety dogmat ma tę wadę że kontruktor nie podejmie się prób opanowania przetwornic. A warto bo one potrafią się odwdzięczyć z nawiązką.
Pomijam DAC, ale klasa D - im bardziej sztywny zasilacz tym lepiej bo mniejsze będą zniekształcenia. Zwykła taniutka impulsówka przemysłowa będzie lepsza od kilogramów toroida, baterii kondensatorów itd. Sprawdzone, nic nie świszczy, nic nie ćwierka, nic nie brumi (nie tylko z uchem w głośniku ale i na analizie FFT, większy problem robi upływ pojemnościowy z sieci energetycznej - u mnie nie ma w starym bloku przewodu PE w instalacji).
Romekd pisze: ↑śr, 12 października 2022, 11:47
Ostatnio często używam zasilaczy impulsowych z układem MT3608 (na pewno chińskie podróbki, bo moje pracują na częstotliwościach 1,6...1,8 MHz, a oryginalny /Texas Instruments/ powinien pracować z częstotliwością 1,2 MHz). Zakłócenia z napięć wyjściowych, o tak wysokich częstotliwościach,
łatwo wyeliminować nawet prostymi filtrami LC i zewnętrznym ekranem.
I tu jedna istotna uwaga. Nie pojemność kondensatora filtrujaćego jest ważna a jego ESR. Nie ma nic lpeszego niż niestety sporo droższe polimetowe czy organiczne kondensatory elektrolityczne. O poziomie tłumienia tętnień ostatecznie zadecyduje ESR kondensatora.
Jednak łatwo wpaść przy takich częstotliwościach w inną pułapkę. Przelotka 0.45mm w FR4 o grubości 1.55mm ma częstotliwość rezonansowa około 6 - 7MHz. Długi i ślepo zakończony polygon masy jest i anteną i rezonatorem. Ba już nie przetwornica. karta DAC do Raspberry Pi, HiBerry. Pojawiło RPi z wbudowanym WiFi. I zonk, nie działa WiFi poza jednym kanałem. Przyczyną był tylko layout plytki DAC'a - takie anteny i rezonatory, Zmiana layout PCB i problem zniknął w kolejnej wersji tej karty / roszerzenia DAC.