Podstawki nie mają wyglądac ładnie tylko tak aby polaczenia z pcb byly jak najkrotsze. Przeciez sygnal na siatki pierwsze dostarczane sa z pcb a najkrotsze polaczenia sa dla srodkowych podstawek. Nie wiem jaki masz schemat montażowy ale moj schemat z ktorego korzystam ma nowale obrocone o 90st.Malineq pisze: ↑wt, 28 czerwca 2022, 11:27Podstawki ustawiłem tak bo wtedy octal jest idealnie na środku pomiędzy novalami, z lampami powinno to ładniej wyglądać. W sumie nie widziałem żeby ktoś tak robił. Powinienem przekręcić?Podstawki ustawiłem tak jak na schemacie montażowym, nie pasuje mi wiercić chassis żeby je obrócić. Jakie komplikacje masz na myśli?
Co do żarzenia to mam nadzieję że w weekend uda się zakończyć ten temat, trzymajcie kciuki.
Wzmacniacz marzeń - SLO 50
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz marzeń - SLO 50
No i zniszczyłem podstawkę przy przerabianiu żarzenia, wiedziałem że tak będzie, ale może to i lepiej. Wymieniam na Beltony.
Tak, R25 100K R24 2K2, ale miał tam jeszcze wlecieć mod zmniejszający poziom na send do 0dB.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Mod polegający na dołożeniu rezystora 1k tak naprawdę sprowadza wypadkową obu rezystorów do 680 omów wiec od razu można wlutować jeden 680 omów.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Ta pętla i tak jest słaba. Jakby była dobra to w nowych modelach też by była, a jak wiadomo jest inna i w kompletnie innym miejscu. Dlatego w moich SLO tej pętli nie ma.
G... prawda... (bez urazy) Pętla była projektowana pod - umówmy się - "poważne urządzenia" tzn sprawdza się bdb jak zapniesz większość multi w racku pracujących na +4dBu a nie byle stompboxa. Tzn też można, ale fajnie by było dopasować poziomy.... za dużo roboty dla przeciętnego użytkownika. Jedną wadę owszem ta pętla ma - niespecjalnie da się podpiąć zewnetrzny preamp z uwagi na to że jest przed korektorem. A że w nowych jest inna... Mike na emeryturze to ma już to w nosie i tyle. Zauważ ze od premiery SLO, do defacto odsprzedaży brandu facet konsekwetnie olewał te narzekania na pętle.
'All the stars in the north are dead now.'
Jak kolega chce mieć i zgodność z org i jednocześnie najwiekszą funkcjonalność - zostawić pętle jak jest, po korektorze wrzucić jakąs typu zero loss na mosfetach (imo to jest dopiero slaba petla, ale no skoro ma byc funkcjonalnie to tak jest najprosciej), z mozliwoscia ominiecia jej kompletnie.
'All the stars in the north are dead now.'
Mała aktualizacja:
Co do pętli to wrzuciłem taką jak na schemacie bo miałem już graty kupione.
Szczerze to nie wiem czy będę z niej korzystał, chciałem na pewno przetestować, w moim DSL15 pętli brak.
Pociągnąłem żarzenie, mam nadzieje że to już koniec poprawek, drutem robi się to o wiele przyjemniej.
Zrobiłem podkładkową płytkę do regulacji biasu która może i trochę razi w oczy ale będzie spełniać swoje zadanie.
Dołożę jeszcze przewody na płycie głównej i wstrzymuje się z robotą dopóki nie przyjdą transformatory.
Co do pętli to wrzuciłem taką jak na schemacie bo miałem już graty kupione.
Szczerze to nie wiem czy będę z niej korzystał, chciałem na pewno przetestować, w moim DSL15 pętli brak.
Pociągnąłem żarzenie, mam nadzieje że to już koniec poprawek, drutem robi się to o wiele przyjemniej.
Zrobiłem podkładkową płytkę do regulacji biasu która może i trochę razi w oczy ale będzie spełniać swoje zadanie.
Dołożę jeszcze przewody na płycie głównej i wstrzymuje się z robotą dopóki nie przyjdą transformatory.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Dałeś Alphy 16mm? Muszę Cię zmartwić. Trzeszczą nawet nowe. Nie wszystkie ale w moim mikro slo trzy sztuki mają tą przypadłość. Będę musiał je czymś przesmarować. Nie miałem tych problemów z 24mm.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Przyszły transformatory więc zabieram się do roboty.
Jak na razie całkiem zacnie to wygląda, muszę jeszcze zaślepić otwory po podstawkach.
Jak na razie całkiem zacnie to wygląda, muszę jeszcze zaślepić otwory po podstawkach.
Niestety dałem, ale już trudno, przesmaruje się co jakiś czas
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Oj tak, lepiej z dala od Alpha 16mm... 24mm all the way
Ładnie to wszystko wygląda! Czemu zdecydowałeś się na zamontowanie 5W rezystorów (przy okazji nieprecyzyjnych) na katody lamp mocy, czy to nie overkill?
Ładnie to wszystko wygląda! Czemu zdecydowałeś się na zamontowanie 5W rezystorów (przy okazji nieprecyzyjnych) na katody lamp mocy, czy to nie overkill?

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Czy ja wiem czy przesada, nie pamiętam już czemu takie, pewnie gdzieś zauważyłem na innym projekcie a może akurat innych nie było na sklepie. Jutro zmierzę czy aż tak nieprecyzyjne 
Ja używam od zawsze 1R/0,5W 1% i w zupełności wystarcza.
Udało się zakończyć przewody zasilacza i zaczynam się obawiać, że o czymś zapomniałem. Mam nadzieję, że nie będę musiał tego rozbierać.
Zakończyłem montaż, raczej jestem zadowolony z efektu wizualnego, chociaż można to było zrobić lepiej.
Jeszcze wymieniłem potki na większe bo akurat robiłem zakupy do efektów a stwierdziłem że te ze slo też się przydadzą.
Wzmacniacz odpalił prawie od kopa, zrobiłem przypadkiem zworkę na sw1 i zgubił sygnał. Teraz gra głośno i wydaje mi się że poprawnie.
żeby ustawić bias na 41mA dla 447V na anodzie musiałem z R53 zrobić 10k.
I teraz propo anody, ponieważ nie mogło być zbyt pięknie, na ostatnim zdjęciu widać co się dzieje po przejściu ze standby na on, przy okazji lampka zaczyna lekko pulsować. Moja diagnoza jest taka że przekroczyłem parametry lampy, dołączam specyfikacje, ale zanim kupię inne, potrzebuje potwierdzenia czy to możliwe przy poprawnym montażu, czy szukać gdzieś indziej.
Jeszcze wymieniłem potki na większe bo akurat robiłem zakupy do efektów a stwierdziłem że te ze slo też się przydadzą.
Wzmacniacz odpalił prawie od kopa, zrobiłem przypadkiem zworkę na sw1 i zgubił sygnał. Teraz gra głośno i wydaje mi się że poprawnie.
żeby ustawić bias na 41mA dla 447V na anodzie musiałem z R53 zrobić 10k.
I teraz propo anody, ponieważ nie mogło być zbyt pięknie, na ostatnim zdjęciu widać co się dzieje po przejściu ze standby na on, przy okazji lampka zaczyna lekko pulsować. Moja diagnoza jest taka że przekroczyłem parametry lampy, dołączam specyfikacje, ale zanim kupię inne, potrzebuje potwierdzenia czy to możliwe przy poprawnym montażu, czy szukać gdzieś indziej.
- Załączniki
-
- 5881-tung-sol.pdf
- (2.37 MiB) Pobrany 66 razy