Wydzielone z wątku "Wzmacniacz mocy na tranzystorach germanowych z eBay"

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Wydzielone z wątku "Wzmacniacz mocy na tranzystorach germanowych z eBay"

Post autor: Tomek Janiszewski »

Tomek Janiszewski pisze: pn, 17 maja 2021, 13:39 Mam zresztą kupione kiedyś i do dziś niewykorzystane alpiardy z tytanowymi (przynajmniej tak stoi na nalepce) kopułkami, aż sprawdzę wieczorem na ile ta rezystancja odbiega od znamionowej impedancji 8 omów.
Tu Radio Erewań :oops: Nie alpiardy lecz ALDA AVD 501 (musiałem je z czym innym pomylić) choć rzeczywiście z tytanowymi kopułkami. Być może i one mają piard powyżej 20kHz, choć nie jestem w stanie tego sprawdzić. Ale poza tym wszyscy zdrowi: producent podaje impedancję znamionową 8 omów, podczas gdy rezystancja cewki plasuje się gdzieś pomiędzy 7 a 7,5 oma. Nie inaczej ma tonsilowski klasyk wysokiej efektywności, tj. altusowski GDWT9/80 (dawniejsze oznaczenie GDWT9/40; zapewne zmiana ta związana jest ze zwiększeniem zalecanego rzędu filtru). Tak więc zagadka przewału impedancji na 20kHz w Amphion Argon pozostaje niewyjaśniona... :?:
marma2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: marma2 »

Zacytuję wieszcza: „Czucie i wiara silniej mówią do mnie/Niż mędrca szkiełko i oko” . Gdyby matematyka i fizyka była jedynym kierunkowskazem do otrzymania najwyższej jakości i autentyczności brzmienia to już dawno skonstruowano by idealny wzmacniacz i i idealne głośniki. Jakoś do tej pory nikomu się to nie udało. Ale może kiedyś do tego dojdzie?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

A może już skonstruowano, tylko cię na nie nie stać.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
ODPOWIEDZ