Schemat prostego odbiornika CB/AM kanał 19 czyli 27,180MHz

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Schemat prostego odbiornika CB/AM kanał 19 czyli 27,180MHz

Post autor: OTLamp »

kubafant pisze: pt, 26 lutego 2021, 07:44 O przepraszam, walnąłem byka. Dwukrotne. Maksymalne napięcie anodowe dla E88CC to 250 V (Pa do 0,8 W), a dla PCC88 130 V. Z pamięci pisałem, bez zerknięcia w kartę tej drugiej, a kojarzyło mi się coś, że 90 V.
No to trzeba uważać. Bo jeszcze ktoś by uwierzył i niepotrzebnie by się rozczarował.

kubafant pisze: pt, 26 lutego 2021, 07:44 Ostatecznie to lampa przeznaczona do pracy w warunkach zasilania uniwersalnego,
Raczej w warunkach zasilania wprost z sieci, bowiem wiele z telewizorów lampowych z lampami serii P nie było przystosowanych do zasilania napięciem stałym. Żaden polski telewizor lampowy nie miał zasilania uniwersalnego.

kubafant pisze: pt, 26 lutego 2021, 07:44 gdzie napięcia anodowe siłą rzeczy są niższe niż normalnie, a poza tym - pomyślana jest przede wszystkim do układu kaskody, gdzie jeszcze napięcie anodowe przypadające na triodę jest o połowę niższe.
ECC88 nie jest przeznaczona do zasilania szeregowego wprost z sieci, a też ma Uamax = 130 V.

Natomiast chciałbym Cię z ciekawości zapytać, czy będąc uczniem szkoły podstawowej/gimnazjum, byłeś w stanie bez najmniejszeo problemu ocenić wpływ parametrów rzeczywistej anteny na jej współpracę z różnie rozwiązanymi obwodami wejściowymi w obiornikach radiowych, tudzież zaprojektować i zbudować ekwiwalentne anteny sztuczne celem pomiaru tych odbiorników w warunkach jak najbardziej zbliżonych do rzeczywistych, po czym ewentualnie przeprojektować fabryczne rozwiązania (łącznie z zestrojeniem) celem osiagnięcia ewentualnie lepszych mierzalnych parametrów?
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Tomek Janiszewski pisze: pt, 26 lutego 2021, 15:02 Najważniejsze że w telewizyjnych przełącznikach kanałów nic złego się E88CC nie dzieje, bez względu na to jakiego szoku doznaliby audiofile na widok takiej profanacji :twisted:
Ależ jak to tak? Tyle razy tu wymieniona E88CC i nie będzie suchara o ECC808, co to cały świat myli z nią tę pierwszą :lol: :?: No mógłbym napisać, że jestem zawiedziony, ale po zastanowieniu... Czyżby beton zaczął się kruszyć, choćby w skali mikroskopijnej i coś jednak w końcu dotarło? Czy może dawno z Florkiem nie gaworzyłeś przy tej jego budzie :lol: :shock:

Tę E88CC to zapewne wsadziłeś Tesli, więc co najwyżej wywołałbyś uśmiech politowania, a nie szok. Natomiast jeśli wsadziłeś Philipsa, to musiałbyś najpierw podać jej kod produkcyjny, bowiem dla audiofili ma akurat ogromne znaczenie, czy powietrze odpompowano w Heerlen, Eindhoven czy Blackburn. O profanacji w oczach audiofili mógłbyś cokolwiek powiedzieć, gdybyś wsadził tam jedynie CCa Siemensa.

Natomiast przyjmij w końcu do wiadomości, że najbardziej audiofilską lampą, odkąd istnieje audiofilia, była, jest, i wszystko na to wskazuje, że jeszcze długo będzie - ECC83/12AX7 i wszelakie jej klony:

Sprzedane w "kup teraz": link

ec8031.jpg

Sprzedane w lictacji: link

ecc8032.jpg

Natomiast te sucharowe ECC808 wcale nie są takie audiofilskie, bo nie można ich wsadzać bezpośrednio w miejsce ECC83. Co więcej, są znacznie tańsze niż audiofilskie CCa Siemensa.

Nóweczka w pudełku sprzedana w "kup teraz" link:

ecc808.jpg
Ostatnio zmieniony sob, 27 lutego 2021, 12:38 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: kubafant »

OTLamp pisze: sob, 27 lutego 2021, 10:22
kubafant pisze: pt, 26 lutego 2021, 07:44 Ostatecznie to lampa przeznaczona do pracy w warunkach zasilania uniwersalnego,
Raczej w warunkach zasilania wprost z sieci, bowiem wiele z telewizorów lampowych z lampami serii P nie było przystosowanych do zasilania napięciem stałym. Żaden polski telewizor lampowy nie miał zasilania uniwersalnego.
Miałem na myśli właśnie zasilanie prosto z sieci. Wydawało mi się, że nazywa się je uniwersalnym, dlatego że nie potrzebuje transformatora sieciowego i może współpracować zarówno z napięciem stałym jak i przemiennym, ale być może byłem w błędzie. Nie wnikam w to, bo leży to poza zakresem moich zainteresowań.

kubafant pisze: pt, 26 lutego 2021, 07:44 gdzie napięcia anodowe siłą rzeczy są niższe niż normalnie, a poza tym - pomyślana jest przede wszystkim do układu kaskody, gdzie jeszcze napięcie anodowe przypadające na triodę jest o połowę niższe.
ECC88 nie jest przeznaczona do zasilania szeregowego wprost z sieci, a też ma Uamax = 130 V.
Ale jest pomyślana przede wszystkim do pracy w układzie kaskody i stąd takie a nie inne graniczne napięcie anodowe.

Natomiast chciałbym Cię z ciekawości zapytać, czy będąc uczniem szkoły podstawowej/gimnazjum, byłeś w stanie bez najmniejszeo problemu ocenić wpływ parametrów rzeczywistej anteny na jej współpracę z różnie rozwiązanymi obwodami wejściowymi w obiornikach radiowych, tudzież zaprojektować i zbudować ekwiwalentne anteny sztuczne celem pomiaru tych odbiorników w warunkach jak najbardziej zbliżonych do rzeczywistych, po czym ewentualnie przeprojektować fabryczne rozwiązania (łącznie z zestrojeniem) celem osiagnięcia ewentualnie lepszych mierzalnych parametrów?
Nie, będąc uczniem szkoły podstawowej ani gimnazjum nie byłem w stanie zrobić tego, co wyżej. Podobnie zresztą i teraz, gdy dzieli mnie nieco ponad kwartał od stania się absolwentem Politechniki Warszawskiej. Po prostu nie leży to w zakresie ani mojego formalnego wykształcenia, ani nie należy do moich zainteresowań. Jestem przede wszystkim chemikiem, a elektroniką lampową interesuję się pod kątem układów m.cz i w tym temacie chętnie z Tobą podyskutuję. Potrafię oczywiście pracować z układami radiowymi, stroić je, itd., ale nie jest to przedmiotem moich zainteresowań, więc tego tematu nie zgłębiam.

Ja zaś chciałbym Cię z ciekawości zapytać, skąd takie pytanie.

Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

kubafant pisze: sob, 27 lutego 2021, 11:49
Miałem na myśli właśnie zasilanie prosto z sieci. Wydawało mi się, że nazywa się je uniwersalnym, dlatego że nie potrzebuje transformatora sieciowego i może współpracować zarówno z napięciem stałym jak i przemiennym, ale być może byłem w błędzie.
No własnie wiele telewizorów nie mogło być zasilanych napięciem stałym, mimo szeregowego żarzenia lamp i pobierania napięcia anodowego wprost z sieci. Wyeliminowanie transformatora sieciowego z telewizorów nie było raczej podyktowane chęcią zasilania ich napięciem stałym. Jest też wiele urządzeń z lampami serii P z normalnym zasilaniem transformatorowym, w tym wiele tańszych oscyloskopów z PCC88 zamiast E88CC.
kubafant pisze: pt, 26 lutego 2021, 07:44
Ale jest pomyślana przede wszystkim do pracy w układzie kaskody i stąd takie a nie inne graniczne napięcie anodowe.
Czyli E88CC nie była projektowana z myślą o układzie kaskody, skoro ma Uamax = 250 V, zgadza się?

kubafant pisze: pt, 26 lutego 2021, 07:44
Ja zaś chciałbym Cię z ciekawości zapytać, skąd takie pytanie.

No przecież odpowiedź masz w tym wątku.
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

OTLamp pisze: sob, 27 lutego 2021, 12:34 No własnie wiele telewizorów nie mogło być zasilanych napięciem stałym, mimo szeregowego żarzenia lamp i pobierania napięcia anodowego wprost z sieci. Wyeliminowanie transformatora sieciowego z telewizorów nie było raczej podyktowane chęcią zasilania ich napięciem stałym.
Co do przyczyny użycia lamp serii P pełna zgoda, ale dlaczego właściwie telewizor taki nie miałby działać przy zasilaniu prądem stałym? Pomijam przypadek włożenia wtyczki do gniazdka w taki sposób, że dioda prostownika jest spolaryzowana zaporowo.
Czyli E88CC nie była projektowana z myślą o układzie kaskody, skoro ma Uamax = 250 V, zgadza się?
Niezupełnie. Była projektowana z myślą o układzie kaskody, ale nie tylko. Zobacz nagłówek karty katalogowej Philipsa:

Special quality double triode designed for
Cascode circuits
/wymienione na pierwszym miejscu - J./
H.F. or I.F. amplifiers
Mixer or phase inverter stages
Multivibrator and cathode follower in computers

Można by więc powiedzieć, że o ile ECC88 jest pomyślana przede wszystkim do układów kaskodowych, o tyle E88CC jest lampą bardziej uniwersalną i konstruktorzy przewidzieli szersze zastosowania dla niej.
No przecież odpowiedź masz w tym wątku.
Mowa o tym, że Kolega Romek zbudował w podstawówce radiostację? Dalej nie widzę szczególnego związku ze mną, zwłaszcza że temat radiostacji jest mi zupełnie obcy.

Pozdrawiam!
Jakub
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

kubafant pisze: sob, 27 lutego 2021, 12:54
Co do przyczyny użycia lamp serii P pełna zgoda, ale dlaczego właściwie telewizor taki nie miałby działać przy zasilaniu prądem stałym? Pomijam przypadek włożenia wtyczki do gniazdka w taki sposób, że dioda prostownika jest spolaryzowana zaporowo.
W przypadku polskich telewizorów wynikało to ze sposobu otrzymywania ujemnego napięcia poprzez prostowanie spadku napięcia na rezystorze włączonym w łańcuch żarzenia od strony masy. Czyli gdybyś włożył wtyczkę jw. nie byłoby napięcia anodowego, a byłoby napięcie ujemne (i na odwrót)
kubafant pisze: sob, 27 lutego 2021, 12:54 Niezupełnie. Była projektowana z myślą o układzie kaskody, ale nie tylko. Zobacz nagłówek karty katalogowej Philipsa:

Special quality double triode designed for
Cascode circuits
/wymienione na pierwszym miejscu - J./
H.F. or I.F. amplifiers
Mixer or phase inverter stages
Multivibrator and cathode follower in computers

Można by więc powiedzieć, że o ile ECC88 jest pomyślana przede wszystkim do układów kaskodowych, o tyle E88CC jest lampą bardziej uniwersalną i konstruktorzy przewidzieli szersze zastosowania dla niej.
Wiesz, ja te nagłówki znam na pamięć... Spójrz zatem na nagłówek w karcie Siemensa. Jest on o tyle znaczący, że właśnie z takimi nagłówkami miała swoją premierę E88CC, przynajmniej w prasie niemieckiej. Natomiast stricte do układów kaskodowych to była projektowana PCC84/ECC84. Dlatego od lat powtarzam, że E88CC to była po prostu uniwersalna nowoczesna duotrioda z siatkami napinanymi. Niestety do niektórych zabetonowanych umysłów to nie trafia.

kubafant pisze: sob, 27 lutego 2021, 12:54
Mowa o tym, że Kolega Romek zbudował w podstawówce radiostację? Dalej nie widzę szczególnego związku ze mną, zwłaszcza że temat radiostacji jest mi zupełnie obcy.

No a dalej masz wyejakulowany elaborat swojego "miszcza", czego to powinien był wtedy taki uczeń podstawówki dokonać. Chciałem się zatem dowiedzieć, jaki ogólny stan wiedzy prezentują obecnie uczniowie podstawówki, a zdaje się u Ciebie to było stosunkowo niedawno, więc możesz jeszcze pamiętać. Może "miszcz" zakłada, że kiedyś taka wiedza to była norma w szkole podstawowej. Oczywiście, że on to potrafił już dużo wcześniej niż w ósmej klasie, nie śmiem nawet wątpić :mrgreen:
Awatar użytkownika
kubafant
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Dziękuję za wyjaśnienie z telewizorem, wszystko jasne.
OTLamp pisze: sob, 27 lutego 2021, 13:29 Wiesz, ja te nagłówki znam na pamięć... Spójrz zatem na nagłówek w karcie Siemensa.
Ostatecznie też jako pierwsze zastosowanie podają... kaskodę :P

No a dalej masz wyejakulowany elaborat swojego "miszcza", czego to powinien był wtedy taki uczeń podstawówki dokonać. Chciałem się zatem dowiedzieć, jaki ogólny stan wiedzy prezentują obecnie uczniowie podstawówki, a zdaje się u Ciebie to było stosunkowo niedawno, więc możesz jeszcze pamiętać. Może "miszcz" zakłada, że kiedyś taka wiedza to była norma w szkole podstawowej. Oczywiście, że on to potrafił już dużo wcześniej niż w ósmej klasie, nie śmiem nawet wątpić :mrgreen:
I po co te złośliwości? :roll:

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

kubafant pisze: sob, 27 lutego 2021, 13:53
Ostatecznie też jako pierwsze zastosowanie podają... kaskodę :P
Owszem, a jako pierwszy zakres częstotliwości podają audio (NF), jeżeli już tak bawimy się w kolejności.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

kubafant pisze: sob, 27 lutego 2021, 13:53 Dziękuję za wyjaśnienie z telewizorem, wszystko jasne.
Niezupełnie wszystko jasne, bo daleko nie w każdym telewizorze uzyskiwano pomocnicze napięcia ujemne przez prostowanie ujemnych półokresów napięcia sieci. Tak robiono w generacji postbelwederowych "Neptunów" ale w odbiornikach zunifikowanych ("Zefir", "Ametyst" etc) z tego zrezygnowano. Prostownik dostarczał wyłącznie napięć dodatnich, a ujemne napięcie (potrzebne do polaryzacji siatki pierwszej pentody napędzającej odchylania poziomego) uzyskiwano w nich przez prostowanie impulsów powrotu przy użyciu warystora. Taki odbiornik działałby przy zasilaniu napięciem stałym, conajwyżej napięcie anodowe okazałoby się nieco za niskie, obraz okazałby się zwężony i mogłoby się okazać niemożliwym doprowadzenie go do normy. Powrócono do tej idei (uzyskiwania napięć o przeciwnej biegunowości z dwóch półokresowych prostowników zasilanych bezpośrednio z sieci) dopiero w telewizorach częściowo stranzystorowantych z głowicami ZTG, gdzie dodatnim napięciem wyprostowanym zasilano anody lamp, ujemnym - tranzystorowy tor sygnałowy a także żarzenie w którym pozostało już niewiele lamp.
I po co te złośliwości? :roll:
A Ty po co kopiesz się z koniem? Najzwyczajniej zapytałem Kol. Romka na jakiej podstawie stwierdził autorytatywnie że miniaturowy radiotelefon Trop miał mniejszą czułość niż stacjonarna radiostacja. Jakoś nie przyszłoby mi do głowy wydawanie podobnych sądów odnośnie czułości dajmy na to Pioniera z anteną rozpiętą pomiędzy przydomowymi drzewami z czułością kieszonkowego radyjka tranzystorowego z anteną ferrytową. Co innego gdyby chodziło o porównanie czułości Pioniera z Agą, albo radyjka Koliber z radyjkiem Selga. Więc na wszelki wypadek zapytałem o antenę sztuczną gdyby Kol. Romek powtórzył te porównania w późniejszym okresie, gdy dysponował już całym laboratorium pomiarowym.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Tomek Janiszewski pisze: sob, 27 lutego 2021, 14:14 Taki odbiornik działałby przy zasilaniu napięciem stałym, conajwyżej napięcie anodowe okazałoby się nieco za niskie, obraz okazałby się zwężony i mogłoby się okazać niemożliwym doprowadzenie go do normy.
:lol:

Co najwyżej by się przetwornicę maszynową zaprzęgło, żeby tylko udowodnić, że działałby :lol:
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Dziękuję Kolegom za cenne uwagi.
Myślałem tutaj troszkę od drugiej strony problemu:
zakładam nie stabilizowane napięcie żarzenia
i w związku z tym jego podbicie w przypadku
transformatora sieciowego na 220V, a napięcia
w sieci u mnie zwykle co najmniej 235V.
Wtedy napięcie żarzenia dla PCC88 będzie wyższe