Ale, że SE ?slawekmod pisze: O KT88 myślę już jakiś czas ale chyba na myśleniu się zakończy![]()
Wzmacniacz na ECL86 lub EL84. Moje boje.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- lamposz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz na ECL86 lub EL84. Moje boje.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Eeee, no nie. KT88 PP. Ale tak jak napisałem, raczej na myśleniu się zakończy.lamposz pisze:Ale, że SE ?slawekmod pisze: O KT88 myślę już jakiś czas ale chyba na myśleniu się zakończy![]()
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
- slawekmod
- 1875...2499 postów
A więc jest tak: zamontowałem na chassis transformator LO SE15-2/1 produkcji p. Ogonowskiego. Na pierwszy ogień poszła 6P14P. Widać że w stosunku do tg2,5-1-666 nowe TG ma szersze pasmo przenoszenia, szczególnie w górę. Sinus w zasadzie dobry od 30Hz do 50kHz, trójkąt od 200Hz do 25kHz, tzn, trójkąt jest od 40hz ale czy jest trójkątem to kwestia dyskusyjna. Wygląda to mniej więcej tak samo jak w PP na EL84. Moc jaką osiągnąłem ot około 2,5W chociaż na prostokącie to było i ze 4W. Przebieg prostokątny wygląda ładnie ( w miarę jak na tak mały transformator) do 25Khz z tym że w okolicach 50-100Hz jest tylko w teorii prostokątem.
Bez USZ trudno osiągnąć jakiś prawidłowe przebiegi na wyjściu wzmacniacza w stosunku do tych podawanych na wejście. Zauważyłem dziwne rezonanse w okolicach 11kHz polegające na gięciu górnego wierzchołka przebiegu trójkątnego. Drugi, bardziej wyraźny rezonans występuje przy prawie 40khz. Transformator zachowuje się jak powielacz częstotliwości (x2). Akcja zaczyna się przy 38kHz i wraca do normy przy około 41kHz.
Biorąc pod uwagę w/w przygody przekombinowałem wzmacniacz na lampę ECL86. Bez problemu uzyskałem 2,35W przy dość małych zniekształceniach przebiegów. Niestety, rezonanse występują i w tym przypadku. W okolicach 11kHz widać zmiany w zboczu narastającym prostokąta. Zrobiłem mnóstwo pomiarów oscyloskopem ale to jeszcze nie ten etap aby je utrwalać dla potomnych.
Podłączyłem wersję ECL86 do kolumny. Basu jest więcej niż na TG2,5-1-666 i jest to odczuwalne.
Od Kolegi Vic384 dostałem fajne lampki 10DE7 oraz 10GV8(LCL85). Ponieważ mają one dość nietypowe napięcie żarzenia chwilę muszą poczekać na odpowiednie elementy do ich zasilenia (kwestia kilku dni)
Do EL 84 SE raczej nie wrócę i jak juz to będę kombinował na w/w lampach kolejne układy.
Aha, jeszcze jedno: LO SE 15 jest gabarytami podobne do TG 2,5 (oba na rdzeniach EI66) z tym że pakiet blach w LO ma 32mm grubości i jest wykonany z blach 0.3mm.
Bez USZ trudno osiągnąć jakiś prawidłowe przebiegi na wyjściu wzmacniacza w stosunku do tych podawanych na wejście. Zauważyłem dziwne rezonanse w okolicach 11kHz polegające na gięciu górnego wierzchołka przebiegu trójkątnego. Drugi, bardziej wyraźny rezonans występuje przy prawie 40khz. Transformator zachowuje się jak powielacz częstotliwości (x2). Akcja zaczyna się przy 38kHz i wraca do normy przy około 41kHz.
Biorąc pod uwagę w/w przygody przekombinowałem wzmacniacz na lampę ECL86. Bez problemu uzyskałem 2,35W przy dość małych zniekształceniach przebiegów. Niestety, rezonanse występują i w tym przypadku. W okolicach 11kHz widać zmiany w zboczu narastającym prostokąta. Zrobiłem mnóstwo pomiarów oscyloskopem ale to jeszcze nie ten etap aby je utrwalać dla potomnych.
Podłączyłem wersję ECL86 do kolumny. Basu jest więcej niż na TG2,5-1-666 i jest to odczuwalne.
Od Kolegi Vic384 dostałem fajne lampki 10DE7 oraz 10GV8(LCL85). Ponieważ mają one dość nietypowe napięcie żarzenia chwilę muszą poczekać na odpowiednie elementy do ich zasilenia (kwestia kilku dni)
Do EL 84 SE raczej nie wrócę i jak juz to będę kombinował na w/w lampach kolejne układy.
Aha, jeszcze jedno: LO SE 15 jest gabarytami podobne do TG 2,5 (oba na rdzeniach EI66) z tym że pakiet blach w LO ma 32mm grubości i jest wykonany z blach 0.3mm.
W sklepie... jest tańszy o 9zł niż u samego producenta.
Właśnie uruchomiłem kolejny wzmacniacz SE, na 6P1P i 6N2P, ale ze słabowitymi TG Zatry 2-45-666. Obok mam taki sam układ ale z Indelowskimi TGL5/001, które na "ucho" grają o wiele lepiej. Po tym zbyt długawym wstępie chciałbym poznać cenę sztuki tego TG od Ogonowskiego - po krótkich poszukiwaniach google sieje głupotami. Będę wdzięcznyslawekmod pisze:[CIACH]

Jakie głupoty... http://sklep.lampyelektronowe.pl/?683,l ... snikowy-se pisałem, że u producenta płaci się drożej... http://www.ogonowski.eu/transformatory/ ... o-se15-21/
A widzisz, nie sprawdzałem czy są tam gdzie czasem zaglądam.saico pisze:Jakie głupoty... http://sklep.lampyelektronowe.pl/?683,l ... snikowy-se pisałem, że u producenta płaci się drożej... http://www.ogonowski.eu/transformatory/ ... o-se15-21/
Akurat jest na samym początku w wynikach wyszukiwania... daleko nie trzeba wertować.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Co do ceny to wiem że w sklepach jest po 168zł. Pytanie tylko czy faktycznie jest na stanie czy tylko na stronie. Ja kupowałem od p. Ogonowskiego bezpośrednio. Dziś mi się już nie chce walczyć ze wzmacniaczem bo jestem trochę zużyty pracą ( współpraca z pewnym osobnikiem w mojej pracy to normalna porażka)
Poczytałem też o tych Indelowskich 5/001 czy jakoś tak. I wygląda na to że w nich dobra jest tylko cena. Jest na tym forum temat dotyczący tych tg. Co prawda odpłynął trochę od meritum sprawy ale daje mniej więcej pogląd na jakość tych transformatorów i dlatego odpuściłem 5/001
Poczytałem też o tych Indelowskich 5/001 czy jakoś tak. I wygląda na to że w nich dobra jest tylko cena. Jest na tym forum temat dotyczący tych tg. Co prawda odpłynął trochę od meritum sprawy ale daje mniej więcej pogląd na jakość tych transformatorów i dlatego odpuściłem 5/001
Za to za Odrą można kupić bardzo dobre trafa i nie drogo... https://www.tbt-trafobau.de/eintakt%C3%BCbertrager/
Niestety nie jestem w stanie pomierzyć pasma TGL5/001 gdyż nie dysponuję żadnym urządzeniem pomiarowym innym niż multimetr. Tak jak pisałem wcześniej i tak są lepsze od użytych TG2-45-666 i na pewno 2,5-1(2)-666 - na UCHOslawekmod pisze: Poczytałem też o tych Indelowskich 5/001 czy jakoś tak. I wygląda na to że w nich dobra jest tylko cena.

- slawekmod
- 1875...2499 postów
Wiem kolego co to brak sprzętu pomiarowego, przekonałem się na własnej skórze. Temat a właściwie jego esencja jest tu viewtopic.php?f=7&t=23017&start=90amper6 pisze:Niestety nie jestem w stanie pomierzyć pasma TGL5/001 gdyż nie dysponuję żadnym urządzeniem pomiarowym innym niż multimetr. Tak jak pisałem wcześniej i tak są lepsze od użytych TG2-45-666 i na pewno 2,5-1(2)-666 - na UCHOslawekmod pisze: Poczytałem też o tych Indelowskich 5/001 czy jakoś tak. I wygląda na to że w nich dobra jest tylko cena.- "góry" jest więcej.

Znany temat, TELTO czy INDEL to tzw. trafa dla ubogich (technicznie oczywiście).slawekmod pisze: Wiem kolego co to brak sprzętu pomiarowego, przekonałem się na własnej skórze. Temat a właściwie jego esencja jest tu viewtopic.php?f=7&t=23017&start=90

- krzem3
- 1250...1874 posty
Transformatory wyjściowe na zamówienie w miarę tanio i konkretnie Toroidy.pl
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Pragnę podziękować koledze elektrit za lampy 6F3P i 6F5P (ecl82 i ecl85) Razem z lampami od kolegi Vic384 to już kilka opcji które przetrenuję na transformatorze LO SE15. Pierwsze próby pewnie będą w okolicach soboty, wcześniej nie dam rady.