Gdzie dostać dobry kabel koncentryczny ?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Gdzie dostać dobry kabel koncentryczny ?

Post autor: lamposz »

Długość, max 5 metrów - tyle co z pokoju na dach :D
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Vic384 pisze:Bardzo dobry kabel, ale do krotkich polaczen. Ma ponad 34dB tlumienia na 100 mb.
Taką wartość tłumienia (dla odcinka o długości 100 metrów) kabel RG400 wykazuje dopiero przy częstotliwości kilkuset MHz. Przy 100 MHz tłumienie wynosi 14,44 dB, co oznacza, że przy idealnym dopasowaniu kabel o długości 5 metrów wprowadzi tłumieni na poziomie ok. 0,72 dB.

Pomysły Kol. lamposz wydają się dość absurdalne. Po co dla mocy 10 W i częstotliwości 100 MHz kupować teflonowy kabel ze srebrzonym przewodnikiem, który jest w stanie przenieść moc 650 W przy częstotliwości 1 GHz? Kabel wytrzymuje napięcie liczone w kV i pracę z pełnym obciążeniem w temperaturze do 200 °C.

http://www.pasternack.com/flexible-0.19 ... 0-u-p.aspx
http://www.pasternack.com/images/ProductPDF/RG400-U.pdf

Ponad dziesięciokrotnie tańszy H-155 wprowadza dla 100 MHz znacznie mniejsze tłumienie (9,3 dB dla 100 metrów i 0,47 dB dla 5 metrów), a jeszcze tańszy RG58 wprowadza tłumienie, które przy pięciu metrach kabla nadal można akceptować (15,4 dB/100 m i 0,72 dB/5 m).

http://allegro.pl/kabel-przewod-koncent ... 29692.html
http://allegro.pl/kabel-przewod-rg-58-r ... 56724.html

Gdybyśmy do pierwszego z wymienionych przeze mnie kabli (RG400/U) doprowadzili moc 10 W na 100 MHz, to do anteny docierałoby 8,47 W, przy H-155 moc wynosiłaby ok. 9W a przy RG58 byłoby to 8,4 W (proszę mnie poprawić, jeśli "skopałem" coś w obliczeniach...). Tej wielkości spadki mocy byłyby wręcz niezauważalne. Dużo większe straty mocy i pojawienie się promieniowania ekranu kabla wywoła niedokładne dopasowanie impedancji któregoś z elementów (nadajnik, kabel, antena).

Poza tym pisanie na publicznym Forum o tym, że zamierza się łamać przepisy prawa, uważam za nieco groteskowe :lol: Może niech Kolega od razu wyśle maila z tą informacją do UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) - będą wiedzieli kiedy włączyć skanery i "zgarnąć" Kolegę... :wink:

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Dziękuje bardzo za to objaśnienie dot. tłumienia :) Ja na prawdę nie mam zamiaru łamać prawa, nawet jak to już zrobię nic nie chce tym nadawać - jeszcze raz powtarzam, że ciągle męczę się z tym tylko dla własnej świadomości tego, że coś takiego zrobiłem ;) Jakbym miał zamiar nadawać to już bym dawno zrobił papiery na krótkofalowca :)
Pozdrawiam Andrzej
klistron007
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: klistron007 »

Ale w czym problem.
Przecież nasz młody Kolega Andrzej najpierw przetestuje i pomierzy swój nadajnik na sztucznym obciążeniu tak aby wszystko było zgodne ze sztuką radiową. Prawda Andrzeju ???. No powiedz, że to prawda...
Szperacz Staroci Wszelakich
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

Po co w takim razie próbuje "wystrugać" reflektometr?
Ja widzę, że nasz młody Kolega mimo ostrzeżeń i naprawdę dobrych rad pakuje się w kłopoty :( .
"Papiery na krótkofalowca" też nie pomogą, zwłaszcza że ich uzyskanie trochę trwa a "życzliwy" sąsiad nie omieszka donieść gdzie trzeba - bezinteresownie oczywiście :D .
Moje doświadczenia pochodzą sprzed wielu lat, ale zapewniam, że i dziś dociekliwość, szybkość i sprawność działania UKE
(w moich czasach PIR, potem PAR) może Kolegę niemile zaskoczyć :shock: , a wtedy o "papierach" czyli licencji nadawcy można zapomnieć - oni są pamiętliwi...
Pozdrawiam SP5SAT - licencja z 1984 r.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Okej , porzucam projekt, ale dalej chcę zdobywać wiedzę teoretyczną - dlatego też temat nie do zamknięcia :)
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Witam ponownie , wyeliminowałem brum w nadajniku praktycznie do zera . Za ekranowany został modulator, żarzenie oscylatora jest stabilizowane , QQłka żarzona jest napięciem stałym , jeden koniec przyłączony do masy lokalnej przy końcówce , co ciekawe to nie wystarczyło, dopiero przyłączenie do tego punktu bolca uziemiającego załatwiło sprawę - przypomnę że cały układ ma minus na uziemieniu ( ach to w.cz. - nie idzie nadążyć , którędy włażą zakłócenia i modulują sygnał ).
Co do lamp z serii QQ zauważyłem ciekawą sprawę - mogą pracować z dużo większym Ua niż katalogowe, jednak minimalnie za dużo Ug2 powoduje często zniszczenie lampy . Wydaje mi się, że elektrony już tak się chcą wyrwać z katody, że wyrywają też ją( to znaczy drobinki katod tlenkowych po prostu odpadają).
Takim zwarciom zapobiega usytuowanie lampy w poziomie - elektrodami w płaszczyźnie pionowej ( można zauważyć że tak pracują w wojkowych końcówkach mocy lampy GU-29)
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Po przebadaniu tematu literatury, która mogła by coś wskórać w temacie moich problemów zamówiłem w sieci podobno fantastyczną książkę Z. Bieńskowskiego - "Poradnik Ultrakrótkofalowca".
Czas zacząć edukację dot. UKF'u na wysokim poziomie.
Tym optymistycznym akcentem pozdrawiam wszystkich radiowców :)
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Witam ponownie .
Po przeczytaniu sporej części świetnej książki pana Bieńkowskiego postanowiłem zmienić pkt pracy końcówki . Sitka umasiona, natomiast w katodzie dioda zenera 14V (oczywiście zablokowana ). Przy dostrajaniu końcówki w oscylatorze zanikły drgania, potem przy próbach uruchomienie go niestety zawsze kończyło się to spaleniem rezystora anodowego . Po przyswojeniu takiej wiedzy postanowiłem zmienić oscylator , głównie pod względem konstrukcyjnym, oraz danie dławika powietrznego separującego zamiast jakiegoś na ferrycie niewiadomego pochodzenia i nie wiadomych parametrów . Postanowiłem też nawiercić w obudowie dziurkę pod trymer motylkowy. Zastanawiam się również nad wymianą lampy z ecc85 na ecc81 - ecc81 ma ciut większe wzmocnienie co teoretycznie zwiększyło by szansę wzbudzenia .
Co koledzy powiedzą na takie zmiany ?? Ecc85 warta wymiany na Ecc81 ?
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

A więc tak , jakieś 2 tygodnie temu ostatecznie wyeliminowałem niestabilność pracy oscylatora. Zastosowałem kondensatory rurkowe, jako sprzęgające anoda-siatka - i przede wszystkim mają mniejszą pojemność - 8,2pf . Na wcześniejszych 22pf generator dławił się sobą .
Od tamtej pory przy nadajniku nic nie robiłem, ale nurtuje mnie jedna kwestia ( do której prawdopodobnie nie doszedłem jeszcze w poradniku ultrakrótkofalowca ) . Mianowice punkt pracy lampy w klasie C - logiczne, że prądu spoczynkowego nie może być - lampa musi być odcięta . Tylko w jakim stopniu ? Czy bias ustawiam jak najmniejszy to tylko możliwe ( taki żeby Ia=0mA ) czy może jeszcze schodzi się trochę niżej ? Tak na mój rozum teoretycznie im większy - na siatce, tym większe musi być doprowadzone napięcie na nią . Mogą mnie koledzy jakoś wydostać z ciemnoty dotyczącej tego zagadnienia ?
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

lamposz pisze:Mianowice punkt pracy lampy w klasie C - logiczne, że prądu spoczynkowego nie może być - lampa musi być odcięta . Tylko w jakim stopniu ? Czy bias ustawiam jak najmniejszy to tylko możliwe ( taki żeby Ia=0mA ) czy może jeszcze schodzi się trochę niżej ? Tak na mój rozum teoretycznie im większy - na siatce, tym większe musi być doprowadzone napięcie na nią .
Zgodnie z teorią ustawienie dokładnie w punkcie Ia = 0 (abstrahując od tego czy się uda znaleźć taki punkt w rzeczywistej lampie) to praca w klasie B. Klasa C to jeszcze mocniejsze przytkanie lampy, tak aby przewodziła przez mniej niż połowę okresu przebiegu. To znaczy że przebieg na anodzie trochę przypomina ten za prostownikiem półokresowym: jedna połówka sinus minus mały offset.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

W zależności od ujemnego napięcia i amplitudy przebiegu sterującego zmienia ci się kąt przepływu prądu anodowego, i w związku z tym amplitudy poszczególnych harmonicznych i sprawność wzmacniacza. Można sobie to policzyć analitycznie jak ktoś całki lubi, albo skorzystać z gotowych tabel i wykresów dla typowych przypadków.
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedzi .
Zdaje się, że już mniej więcej wiem o co chodzi :)

@ Popatrzyłem do atlasu lamp elektronowych na typową lampę do pracy w klasie C - mianowicie QQE06/40 .
Okazuje się, że typowy punkt pracy dla klasy C wygląda następująco - Ua=600V , Us2=250V , Us1=-80V
Czyli wychodzi na to, że lampa jest 50V poniżej odcięcia :!: Czy dobrze rozumiem, że w takiej sytuacji przewodzi około 110° ?
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Witam ponownie .
Jako że zespół nadawczy ( zasilacz+nadajnik+skrzynka antenowa+antena) uznaje za zakończony sukcesem, wędruje on na szafkę . Przy zwykłym dipolu pół falowym ( dobrze wykonanym ) , z zabezpieczeniem kabla RG213 od wilgoci i skrzynką antenową udało mi się uzyskać moc 12W i współczynnik fali stojącej na poziomie 1,4 . Przydźwięki 50/100Hz też stały się całkiem znośne po dodaniu dławika 20H do filtra anodowego , oraz stabilizatora napięcia żarzenia . Jakość dźwięku jest na dosyć wysokim poziomie - jest to skutek polaryzacji diody pojemnościowej napięciem 14V przez co pracuje na liniowym odcinku charakterystyki.
Dziękuję, wszystkim którzy pomagali mi przy tym projekcie :)
Pozdrawiam, Zakopiańczyk
Pozdrawiam Andrzej
ODPOWIEDZ