Dziwne zjawisko
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Dziwne zjawisko
Ostatnio zauważyłem, że przy wysokiej głośności w moim headzie, i przy sygnale zwartym do masy występuje spory brum, który jest już raczej dokuczliwy, oczywiście zbadałem sprawę - przy obstukiwaniu, przekładaniu i ruszaniu kablami wszystkimi nie zauważyłem żadnych zmian - dlatego wykluczam raczej sprawy ekranowania. Prawdopodobnie gdzieś mam pętlę masy albo coś w tym stylu. Cały układ przeanalizowałem i tylko jedno miejsce przyszło mi do głowy - gniazda out głośnikowe, które są przyłączone do masy przewodem, ale także mają kontakt z masą poprzez obudowę - są metalowe. Czy to może mieć aż tak duży wpływ na ten brum?
Dodatkowo, zastanawiam się czy dobrze także podłączyłem jeden z przewodów TS - koloru żółto-zielonego, a więc przewodu uziemienia - mianowicie u mnie przewód ten jest przylutowany do środkowego bolca gniazda sieciowego(który jest przyłączony do obudowy).
Kolejna sprawa to to, że zasilanie mam trochę niższe niż powinno być
Dodatkowo, zastanawiam się czy dobrze także podłączyłem jeden z przewodów TS - koloru żółto-zielonego, a więc przewodu uziemienia - mianowicie u mnie przewód ten jest przylutowany do środkowego bolca gniazda sieciowego(który jest przyłączony do obudowy).
Kolejna sprawa to to, że zasilanie mam trochę niższe niż powinno być
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
To gniazdo głośnikowe sądzę, że warto sprawdzić, z hi gainami nigdy nie wiadomo, a czy obie katody lamp mocy są uziemione w tym samym punkcie ? I czy lampy są dobrze sparowane ?
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Z tego co ww Amptone utrzymują, to są sparowane, a co do katod to tak. Ew jeszcze jedna sprawa - masa gniazda in powinna być przylutowana do gwiazdy, czy do masy płytki preampa?
EDIT: Niestety, dziś pierwszy raz takie testy bojowe robiłem i okazuje się, że gdy ustawię volume dla wszystkich 3 kanałów na 70%, to nawet na kanale clean nie mogę odkręcić master volume(końcówkowy) na więcej niż 10%, od razu pojawia się brum i potem na 20% już pisk... Wiosek z tego taki, że to nie przez charakter higainowy wzmaka. Wszystkie te testy przy sygnale zwartym do masy. Nie mam już pojęcia, co może być źle, może to ma źródło z końcówki mocy? Z tego co wiem to to przydźwięk 50Hz
EDIT: Niestety, dziś pierwszy raz takie testy bojowe robiłem i okazuje się, że gdy ustawię volume dla wszystkich 3 kanałów na 70%, to nawet na kanale clean nie mogę odkręcić master volume(końcówkowy) na więcej niż 10%, od razu pojawia się brum i potem na 20% już pisk... Wiosek z tego taki, że to nie przez charakter higainowy wzmaka. Wszystkie te testy przy sygnale zwartym do masy. Nie mam już pojęcia, co może być źle, może to ma źródło z końcówki mocy? Z tego co wiem to to przydźwięk 50Hz
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Oloorin
- 250...374 postów
Zaekranuj dobrze przewody uzwojenia pierwotnego TG. U mnie w Plexi cały czas cos brumiło i piszczało, pomogła zmiana położenia TG. Natomiast w innym które właśnie mam na serwisie u siebie zastosowano pożądne przewody na 1000V z ekranem.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dzięki za rady, ale nie chciałbym zmieniać położenia TG, bo nie mam miejsca niestety... Co do przewodów w ekranie, to udało mi się je jak najdalej od innych odseparować, a i tak brumi. Gdy kredką trącam te przewody i je przemieszczam lekko, to nie słychać znam natężenia brumu.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
A masz wszędzie dobrze poprowadzony kontakt do masy ? Tzn jeśli masz pomalowane chassis proszkowo to czy wszędzie jest dobrze zdrapana farba.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Hmm jedyny kontakt taki bezpośredni masy jest przez gwiazdę, która jest na śrubie przykręconej do chassis, no a boki tej śruby mają kontakt z otworem w którym nie ma farby, prawdopodobnie to wystarcza. Jeśli chodzi o potencjometry, to tak samo.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Sądzę, że kontakt z masą tylko przez niewielki kawałek otworu do zdecydowanie z mało.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
No nieźle. znajdujesz pętle masy i nawet nie robisz eksperymentu co się stanie jak ją usuniesz, po czym brniesz gdzieś dalej... niezły jesteś...
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dziś postaram się zbadać to źródło, ale nie badałem bo nie miałem gniazda plastikowego, inna sprawa to to, że nigdy nie słyszałem o szkodliwym wpływie takiej pętli.
Ew dziś jeszcze zbadam wpływ kontaktu galwanicznego przez obudowę z układem przekaźnikowym.
Ew dziś jeszcze zbadam wpływ kontaktu galwanicznego przez obudowę z układem przekaźnikowym.
Ostatnio zmieniony śr, 28 grudnia 2011, 14:06 przez Recon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Nie słyszałeś o szkodliwym wpływie pętli masy
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... nie%20masy

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... nie%20masy
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Słyszałem, dlatego po kolei każdą likwidowałem, bez większych zmian w brumie, tą po prostu zbagatelizowałem i teraz żałuję, bo właśnie odizolowałem gniazdka out i kopara mi opadła - cicho, to ta pętla miała największy wpływ, teraz na obu potencjometrach master ustawionych na fulla słychać nieduży brumik, który spokojnie jest do zaakceptowania - nareszcie
teraz to już przy tej okazji chyba wszystkie możliwe zasady i prawa budowy wzmacniaczy zastosowałem i jest bardzo fajnie
dzięki za pomoc

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Mam pytanie odnośnie prowadzenia masy, mianowicie czy dopuszczalne jest nieizolowanie żadnych gniazd, kiedy ich jedyne połączenie z masą jest do obudowy? Załóżmy, że mamy szynę masy połączoną z chassis przez gniazdo wejściowe, a reszta gniazd czy to od pętli czy wyjściowe są połączone z masą tylko przez obudowę.