Wisła
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- romanradio
- 1250...1874 posty
Re: Wisła
Jeszcze jedna Wisła B z 1957 r.
stan -jak widać
niemal kompletna,brak tylko tylnej ścianki ,osłony części WN i lampy ECC85,kabla zasilania.Lampy tak zapyziały w podstawkach,że nie chciały "ruszyć " bez podlania preparatem do rozpuszczania rdzy.Prostownicza wyszła !-bez skorodowanych nóżek
Pod spodem doszukałem się wymiany tylko 2 elementów.ALE! pomysłowość Polaka nie zna granic i zamiast oryginalnego okrągłego kineskopu 31 ŁK2B wsadzony belwederowski 35MK1 z ZELOSU,stan jego emisji widać na skali przyrządu do badania/aktywacji kineskopów.Założone także trafo WN od..Belwedera z lampą EY86.Jedyny z tego pożytek -to,że zrobię opis tej przeróbki,a nuż ktoś ma Wisłę bez kineskopu,nie zależy mu na oryginale,a jak mówią "lepszy rydz niż nic".TV zdemontowałem na czynniki pierwsze,bez emocji.Zdumiała mnie jedynie jedna rzecz ,po jaką .... szpilki od napisu WISŁA mają długość niemal 20mm,wytarganie ich to wyczyn.Telewizor ma "zagrać " i zagra,na razie już po renowacji kpl. gałek.Daję foto ze wszystkich stron,aby łatwiej było takie szukać.
Roman
stan -jak widać
niemal kompletna,brak tylko tylnej ścianki ,osłony części WN i lampy ECC85,kabla zasilania.Lampy tak zapyziały w podstawkach,że nie chciały "ruszyć " bez podlania preparatem do rozpuszczania rdzy.Prostownicza wyszła !-bez skorodowanych nóżek

Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Dziękuję za te zdjęcia!
Widzę brak kondensatora- beczułki, który filtruje wysokie napięcie. Cewki odchylające chyba belwederowskie, nieoryginalne.
Kineskop sam w sobie jest zabytkowy. 35MK1 to wielka rzadkość.
Radzę pomierzyć diody w detektorze wizji, układzie odtwarzania składowej stałej i w detektorze fonii. Niemal na bank okażą się do niczego.
A jak głośniki?
Widzę brak kondensatora- beczułki, który filtruje wysokie napięcie. Cewki odchylające chyba belwederowskie, nieoryginalne.
Kineskop sam w sobie jest zabytkowy. 35MK1 to wielka rzadkość.
Radzę pomierzyć diody w detektorze wizji, układzie odtwarzania składowej stałej i w detektorze fonii. Niemal na bank okażą się do niczego.
A jak głośniki?
- romanradio
- 1250...1874 posty
Głośniki są sprawne,mimo,że przebywały b. długo w wilgoci.Na foto oryginalne z Wisły mają symbol ZWGL-10/GD 12,5 /1,5 Z=400=6 om
Obok głośnik z 1966r,więc trochę młodszy,Tonsil GD 12,5 /1,5 FWB 5 om,1,5 W .Widać ,że to zupełnie inna konstrukcja,choć ta sama średnica.Pochodzi z radyjka Rytm. Przy okazji:czy głośnik na pewno ma przerwę na ceweczce sprawdzamy na samych wyprowadzeniach od str. membrany,oskrobując delikatnie te b. cienkie druciki.Najczęściej okazuje się ,że ceweczka jest ok!,a przerwa na połączeniu lutowanym z grubszym przewodem do zacisków głośnika.Tak było i z tym z Rytma.Przylutowałem b.cieniutki przewód (linka) ze współczesnych "elektrośmieci',przebijając igłą membranę obok pkt. lutowniczych i dołączając do zacisków,póżniej po sprawdzeniu unieruchomiłem klejem.
Roman
Obok głośnik z 1966r,więc trochę młodszy,Tonsil GD 12,5 /1,5 FWB 5 om,1,5 W .Widać ,że to zupełnie inna konstrukcja,choć ta sama średnica.Pochodzi z radyjka Rytm. Przy okazji:czy głośnik na pewno ma przerwę na ceweczce sprawdzamy na samych wyprowadzeniach od str. membrany,oskrobując delikatnie te b. cienkie druciki.Najczęściej okazuje się ,że ceweczka jest ok!,a przerwa na połączeniu lutowanym z grubszym przewodem do zacisków głośnika.Tak było i z tym z Rytma.Przylutowałem b.cieniutki przewód (linka) ze współczesnych "elektrośmieci',przebijając igłą membranę obok pkt. lutowniczych i dołączając do zacisków,póżniej po sprawdzeniu unieruchomiłem klejem.
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
Dzięki koledze, który zaoferował te części, a który niestety zlikwidował konto w serwisie "Trioda" udało mi się znacznie uzupełnić "szczerbate" chassis "Wisły"
. Zdjęcie pokażę po powrocie do kraju.
Do tego chassis brakuje na pewno w chwili obecnej pokręteł tylnych i kondensatora- beczułki wysokiego napięcia. Ale jestem i tak bardzo rad z tego, co już udało się zdobyć!

Do tego chassis brakuje na pewno w chwili obecnej pokręteł tylnych i kondensatora- beczułki wysokiego napięcia. Ale jestem i tak bardzo rad z tego, co już udało się zdobyć!
-
- 6250...9374 posty
Znów się pojawiły, tylko nieco droższe. O ile pamiętam masz jedną nówkę, z ciekawości spytam czy podłączałeś do Wisełki bo ma chyba długi czas poświaty zielonego luminoforu, gabarytowo pasuje idealnie.
-
- 6250...9374 posty
Dzięki, jakoś temat mi umknął.
Załączam obiecane zdjęcie uzupełnionego w niektóre elementy chassis. Stwierdzam, że brak mi listew- łączówek bakelitowych, na których były montowane elementy. Jeśli ktoś ma coś takiego, to jestem zainteresowany. Brak też pokręteł tylnych (synchronizacja, szerokość...).
Największe obawy dotyczą transformatorów wysokiego napięcia. Może się okazać, że są one niestety niesprawne i trzeba będzie przewijać.
Po uzupełnieniach lista braków wygląda tak:
Chassis 1:
-brak części gniazda antenowego
-brak przykrywki domku w.n.
-korozja chassis z generatorem odchylania poziomego
-brak kapturka cokołu kineskopu
-brak pułapki jonowej
-korozja pokrętła i suwnicy dławika szerokości obrazu
-brak przewodu zasilającego
-brak 1 głośnika
-brak kineskopu
-brak panelu sterowania (metalowego chassis, potencjometrów, gniazdek, transformatora głośnikowego)
-korozja domku w.n.
-brak ścianki tylnej (Wisła B)
Chassis 2:
-brak lampy 5C3S
-brak uchwytu kineskopu na chassis
-brak obejmy kineskopu
-brak pułapki jonowej
-brak gniazdka antenowego
-brak kondensatora wysokiego napięcia do kineskopu
-brak kondensatorów elektrolitycznych 100 uF/30V i 30 uF/50V
-brak kineskopu
-brak domku w.n
-brak części potencjometrów i ich pokręteł
-brak transformatora głośnikowego
-brak głośników
-brak listew na elementy
Nadmiary:
- nadmiarowy transformator zasilający
-nadmiarowe chassis bloku w.cz., p.cz, m.cz.
-nadmiarowe cewki odchylające (ale chyba pójdą tymczasowo do Leningrada)
Największe obawy dotyczą transformatorów wysokiego napięcia. Może się okazać, że są one niestety niesprawne i trzeba będzie przewijać.
Po uzupełnieniach lista braków wygląda tak:
Chassis 1:
-brak części gniazda antenowego
-brak przykrywki domku w.n.
-korozja chassis z generatorem odchylania poziomego
-brak kapturka cokołu kineskopu
-brak pułapki jonowej
-korozja pokrętła i suwnicy dławika szerokości obrazu
-brak 1 głośnika
-brak kineskopu
-brak panelu sterowania (metalowego chassis, potencjometrów, gniazdek, transformatora głośnikowego)
-korozja domku w.n.
-brak ścianki tylnej (Wisła B)
Chassis 2:
-brak lampy 5C3S
-brak uchwytu kineskopu na chassis
-brak obejmy kineskopu
-brak pułapki jonowej
-brak gniazdka antenowego
-brak kondensatora wysokiego napięcia do kineskopu
-brak kondensatorów elektrolitycznych 100 uF/30V i 30 uF/50V
-brak kineskopu
-brak domku w.n
-brak części potencjometrów i ich pokręteł
-brak transformatora głośnikowego
-brak głośników
-brak listew na elementy
Nadmiary:
- nadmiarowy transformator zasilający
-nadmiarowe chassis bloku w.cz., p.cz, m.cz.
-nadmiarowe cewki odchylające (ale chyba pójdą tymczasowo do Leningrada)
-
- 6250...9374 posty
A jeszcze w zeszłym roku gość z prawej strony Wolumenu sprzedawał kondensatory WN do Wisły (zainteresowanie zerowe), miał sporo ale od paru miesięcy nieobecny, może z wiosną powróci.
Przymiarka do dorobienia ścianki tylnej. Na razie bez napisów. Dziurki wywietrznika mogłem wywiercić troszkę mniej koślawo. Może następny egzemplarz będzie nieco lepszy. Osłona kineskopu zrobiona na razie z sitka od wanny. Średnicą zgadza się z oryginałem, natomiast głębokość tłoczenia i układ dziurek troszkę inny.
Bardzo zadowolony jestem natomiast z posiadanej farby. Krycie jest zaskakująco dobre.
Bardzo zadowolony jestem natomiast z posiadanej farby. Krycie jest zaskakująco dobre.