How to build...

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: How to build...

Post autor: VacuumVoodoo »

Nie wspomnajac o voodoomojo podlaczania ekranu kabla sygnalowego do anody (miedzy gniazdem wejsciowym a pierwsza trioda, zeby bylo jeszcze smieszniej).
Kiedy probuje wytlumaczyc ze nalezy wsadzic ceramiczny kondensator 10-15pF miedzy anode i S1 a ekran do masy to .... eeh, lepiej nie mowic :evil:
Aleksander Niemand
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

No właśnie też już się spotkałem np na forum metroamp z opiniami że wykonanie takiego zabiegu (ekran na anodzie) daje super efekty i wogole jest "wow" ale jakoś nikt nie wyjaśnia o co konkretnie chodzi.
Tak przy okazji to co daje połączenie tego kondensatora do siatki i anody o którym wspominasz ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Ghost pisze:Tak przy okazji to co daje połączenie tego kondensatora do siatki i anody o którym wspominasz ?
Powstaje sprzężenie zwrotne dla wysokich tonów, czyli z jednej strony maleje wzmocnienie, ale z drugiej spada również rezystancja wyjściowa dla wyższych częstotliwości.
Awatar użytkownika
Citroneamplification
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Citroneamplification »

VacuumVoodoo pisze:A zwrocil ktos uwage na ten cieniutki grot lutownicy? W sam raz do lutowania na koncowkach przykreconych do chassie.

Ja mam stację setkę z grotem który ma 1mm na szpicy temp.500 stopni a rozgrzewa i lutuje szybciej lepiej i mocniej niż 140-tka transformatorówka lub kolba .Bierze wszystko co chce zlutować we wzmacniaczu .
Może koleś ma coś podobnego.

Lubisz się czepiać ,tylko po kiego . :arrow: :( :( :( :( :(

Ja tam na tym Video widzę jeszcze nie dogiętą właściwie blachę
Mała Mysz
ODPOWIEDZ