Wzmanciacz "OTL-All-TEWA-german-PNP" :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Wzmanciacz "OTL-All-TEWA-german-PNP" :)
Czy te diody DMG4 w zasilaczu mocno się grzeją?
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 500...624 posty
Bardzo piękna konstrukcja zarówno pod względem wykonania jak i idei według której powstała! Sam chciałbym coś takiego zrobić tylko, że ja na tranzystorach nic zrobić nie umiem... Ale na wszelki wypadek, jakbym miał się kiedyś kiedyś nauczyć nakupiłem kilkanaście tranzystorów p210b i p210sz 

- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Ni w ząb. Tam na upartego i DZG4 miałyby szansę wytrzymać, więc DMG radiatora nie potrzebują.AZ12 pisze:Czy te diody DMG4 w zasilaczu mocno się grzeją?
-
- 3125...6249 postów
MINI MAX - Minimum słów , maximum muzyki ! Kiedy to było! lata 50/60 . Pozdrawiam miłośników Mini maxa!
-
- 3125...6249 postów
Przepraszam , pomyliłem się ,poszątek lat 60tych.
Znowu pomyłka.TELEWIZOREK52 pisze:Przepraszam , pomyliłem się ,poszątek lat 60tych.

Pora emisji - Czwartek, 20.00 - 21:00.
inne audycje P. kaczkowksiego w tamym okresie
W tonacji Trójki - środy 12:05 - 13:00
Muzyczna poczta UKF - środy 17:05 - 17:40
Zapraszamy do Trójki - niedziele 17:05 - 19:00
nocna audycja - raz w miesiacu - sobota od 23:03 do 2:00
-
- 3125...6249 postów
Mini maxa słuchałem w podstawówce a była to pierwsza połowa lat 60. Kto prowadził ? nie spieram się .Później przeszedłem na Rozgłośnię harcerską. Dla świętego spokoju zasięgnę języka u źródła, czyli PR3 W-wa Myśliwiecka 3/5/7
(...)
28 stycznia 1968 o godz. 19.30 nadano po raz pierwszy „Mini-max, czyli muzyczne wydanie Fonoramy”. 3 marca 1968 zmieniono nazwę na „Mini-max, czyli minimum słowa, maksimum muzyki”, a od 29 grudnia 1968 „Mini-max – czyli minimum słów, maksimum muzyki”. Twórcą pierwszych ok. 30 audycji był Gabriel Mérétik (który spolszczył pierwotną francuską nazwę "Minimum de bla-bla, maximum de musique"), a prowadzącym Tadeusz Sznuk. Po powrocie Mérétika do Francji, 22 września 1968 o godz. 19.25 debiutował w niej Piotr Kaczkowski, niezmiennie do dziś ją prowadzący, dzięki któremu osiągnęła ona ogromną popularność i wpływ na kształtowanie się gustów muzycznych kilku pokoleń w Polsce i krajach ościennych.(...)
Więcej -> http://pl.wikipedia.org/wiki/MiniMax_(audycja)
28 stycznia 1968 o godz. 19.30 nadano po raz pierwszy „Mini-max, czyli muzyczne wydanie Fonoramy”. 3 marca 1968 zmieniono nazwę na „Mini-max, czyli minimum słowa, maksimum muzyki”, a od 29 grudnia 1968 „Mini-max – czyli minimum słów, maksimum muzyki”. Twórcą pierwszych ok. 30 audycji był Gabriel Mérétik (który spolszczył pierwotną francuską nazwę "Minimum de bla-bla, maximum de musique"), a prowadzącym Tadeusz Sznuk. Po powrocie Mérétika do Francji, 22 września 1968 o godz. 19.25 debiutował w niej Piotr Kaczkowski, niezmiennie do dziś ją prowadzący, dzięki któremu osiągnęła ona ogromną popularność i wpływ na kształtowanie się gustów muzycznych kilku pokoleń w Polsce i krajach ościennych.(...)
Więcej -> http://pl.wikipedia.org/wiki/MiniMax_(audycja)
-
- 3125...6249 postów
Tak,tak,masz rację .Wygląda na to że jednak słuchałem w technikum a nie w podstawówce.No cóż ,po 40tu paru latach 2-3 lata mieszczą się w granicach błędu(mam nadzieję) Na usprawiedliwienie dodam że nie upierałem się przy moim stanowisku.Mam nadzieję że będzie mi rozgrzeszone.Pozdrawiam .
Z poważaniem - Jan.
Z poważaniem - Jan.
No problem,
Po pierwsze aż tak stary PR III nie jest.
Połowa lat 60-tych - nadawali tlyko przez kilka godzin dziennie.
W zasadzie taki prawdziwy program (nadawanie przez więcej niż 12 godzin dziennie ) z trójki zrobił się pod koniec lat 60-tych.
Czwórka to połowa lat 70-tych.
Po pierwsze aż tak stary PR III nie jest.
Połowa lat 60-tych - nadawali tlyko przez kilka godzin dziennie.
W zasadzie taki prawdziwy program (nadawanie przez więcej niż 12 godzin dziennie ) z trójki zrobił się pod koniec lat 60-tych.
Czwórka to połowa lat 70-tych.
Czołem.
Tomku, kupiłem na allegro dwie płytki wzmacniaczy na germańcach - wyglądają na NRD, pewnie jakaś Rema. Na pierwszy rzut oka końcówka wygląda bardzo podobnie do Twojej, z mniejszą mocą. Trzy tranzystory TO66, rezystory w emiterach 47Ω, bootstrap na kondensatorze 1000μF. Jest tranzystor NPN (pet), ale w stopniu wstępnym. Ciekawe, wsadzili peta, ale nie zrobili stopnia quasi-komplementarnego. Teraz jestem zabiegany, ale jak się uspokoi, to zrysuję, ciekawy jestem jak duże będą różnice.
Pozdrawiam,
Jasiu.
Tomku, kupiłem na allegro dwie płytki wzmacniaczy na germańcach - wyglądają na NRD, pewnie jakaś Rema. Na pierwszy rzut oka końcówka wygląda bardzo podobnie do Twojej, z mniejszą mocą. Trzy tranzystory TO66, rezystory w emiterach 47Ω, bootstrap na kondensatorze 1000μF. Jest tranzystor NPN (pet), ale w stopniu wstępnym. Ciekawe, wsadzili peta, ale nie zrobili stopnia quasi-komplementarnego. Teraz jestem zabiegany, ale jak się uspokoi, to zrysuję, ciekawy jestem jak duże będą różnice.
Pozdrawiam,
Jasiu.
-
- 3125...6249 postów
Studi, czy pamiętasz jaki był sygnał PRIII ? Celowo już nie podaję roku bo jeszcze napiszesz że nie jest tak stary jak ja. Program IV - nie wiem , nie słuchałem. TV w latach 50tych (to już na pewno)też nadawała parę razy w tygodniu po parę godzin.Pozdrawiam i życzę poczucia humoru.
PRIII był tez emitowany na falach średnich w początkowym okresie..
Ponadto za czasów tow. Gierka był też retransmitowany na falach krótkich.
Stan wojenny to przerwał.
Emisja.... hmmmm. Pamiętem że w Łodzi się łapało stereofoniczne emisje PRIII z Warszawy jak i Poznania.
Nadajniki TV i UKF dla łodzi były dośc daleko od miasta - Zygry. Ich zasięg obejmował sporą część Wielkopolski.
Za to połnocno-wschodnie rejony Łodzi - miejscami silniejszy sygnał był z Warszawy.
Ponadto za czasów tow. Gierka był też retransmitowany na falach krótkich.
Stan wojenny to przerwał.
Emisja.... hmmmm. Pamiętem że w Łodzi się łapało stereofoniczne emisje PRIII z Warszawy jak i Poznania.
Nadajniki TV i UKF dla łodzi były dośc daleko od miasta - Zygry. Ich zasięg obejmował sporą część Wielkopolski.
Za to połnocno-wschodnie rejony Łodzi - miejscami silniejszy sygnał był z Warszawy.
-
- 3125...6249 postów
Studi. źle mnie zrozumiałeś.Nie miałem na myśli jaki był poziom sygnału ,tylko jaki był ten sygnał - i tu jest problem jak go nazwać ? Dla przykładu TV1 (TYLKO) lata 60te, syrenka i "melodia" - PR Poznań-melodia PRłódż "melodia" itd,itp . Celowo napisałem w cudzysłowie bo nie wiem jak TO nazwać. Ps. Pogmatwałem- pozdrawiam-Janek.
Pewnie chodzi Tobie o tzw. "dzingle". Znalazłem coś takiego: http://www.trojkofan.trojka.info/arch_dzingli.htmlTELEWIZOREK52 pisze:Studi. źle mnie zrozumiałeś.Nie miałem na myśli jaki był poziom sygnału ,tylko jaki był ten sygnał - i tu jest problem jak go nazwać ? Dla przykładu TV1 (TYLKO) lata 60te, syrenka i "melodia" - PR Poznań-melodia PRłódż "melodia" itd,itp . Celowo napisałem w cudzysłowie bo nie wiem jak TO nazwać. Ps. Pogmatwałem- pozdrawiam-Janek.