Atom More BLACK 18W :-) PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Atom More BLACK 18W :-)
TGp12 leży sobie w mojej piwnicy... niestety nie jest mój... czeka na swoją kolej. Mam w planach Atomica na trafach od W701 z lampowym prostownikiem na EZ81. Ogólnie to mam w planach sporo Atomików i na 6P1P w PP i na EL34 w PP dlatego też tak bardzo przyglądam się poczynaniom Marvela.
Czy można zastosować tg2.5 do 2xel84 mam ich kilka a kolejny wzmacniacz planuje właśnie 2xel84 za jakiś czas poskładać. Jeśli się da to jaki głośnik będzie można podpiąć >painlust pisze: TG6 ma po stronie wtórnej cieńsze druty - 0,5 a TG2,5 ma 0,6. Po stronie pierwotnej TG6 ma 3000 zwoi, a TG2,5 - 2800. Z tego co pamiętam mają tę samą średnicę, ale teraz nie będę biegł do warsztatu tego sprawdzać. Rdzenie są takie same. TG2,5 może współpracować z głośnikiem 8Om w PP podłączając go pod wtórne dla 4Om. Idealane trafo pod 6P1P; EL90 czy 6V6 dla mocy 10 czy 12W (teraz nie pamiętam, a zajrzeć mi się nie chce w karty katalogowe) w konfiguracji dla Raa=10k. Dlatego zbieram namiętnie TG2,5 to jest moje ulubione trafko. Przekładać rdzenia nie zamierzam. Może się pokuszę o wyjęcie przekładki, choć ona jest tak cienka, że chyba nie warto.
można spróbować pod warunkiem, że te TG2,5 ma odczep na pinie 2 (z tego co pamietam). Wtedy można wykorzystać głośniki 8 i 16 Om.
Mam kilka tych traf i kilka ma odczep. Tylko czy jest w stanie oddać przyzwoicie moc wzmacniacza?
Jeśli TG6 Marvelowi zagrało jak trzeba to myślę, ze TG2,5 też zagra.
Pomiary napięć na schematach w zał. Schematy pod PCB, więc niektóre symbole są zastąpione złączami ARK i są tylko te elementy, które są montowane na PCB. Udało mi się trafić z zasilaczem już w fazie projektowania, tzn. na PCB niczego nie musiałem po zmontowaniu zmieniać, jeśli chodzi o napięcia
. Dodałem soldanowski dzielnik przed potem Master Vol. Amplituda sygnału na siatkach pentod spadła z 48,6V do 39,2V. Jest OK, czy dalej za dużo?
Wzmacniacz na pierwszy rzut oka oddaje 16W. Trafo TG6 mu w tym nie przeszkadza. Spróbuję zmierzyć moc dokładniej, a potem zamienię trafo na TG2,5-2 z dzielonym pierwotnym.
Ogólne wrażenie jest takie, że jest mniej przesteru, ale to dlatego, że nie mogę rozkręcić końcówki z powodu głośności
W bardziej sprzyjających warunkach spróbuję porównać wersje 5W i 18W. Będę też próbował nagrać próbki obu sprzętów.

Wzmacniacz na pierwszy rzut oka oddaje 16W. Trafo TG6 mu w tym nie przeszkadza. Spróbuję zmierzyć moc dokładniej, a potem zamienię trafo na TG2,5-2 z dzielonym pierwotnym.
Ogólne wrażenie jest takie, że jest mniej przesteru, ale to dlatego, że nie mogę rozkręcić końcówki z powodu głośności

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
A probowales dac MV na podwojnym potencjometrze za odwracaczem?Marvel pisze: Ogólne wrażenie jest takie, że jest mniej przesteru, ale to dlatego, że nie mogę rozkręcić końcówki z powodu głośności![]()
Aleksander Niemand
- jethrotull
- 3125...6249 postów
VacuumVoodoo
najlepiej moim zdaniem dać na pojedynczym, brak współbieżności wtedy nie przeszkadza
Marvel
dwa pytanka:
-po co jest C14? oraz
-czy mógłbyś zmierzyć poziom sygnału (bez przesteru) na wejściu i wyjściach odwracacza?

Marvel

-po co jest C14? oraz
-czy mógłbyś zmierzyć poziom sygnału (bez przesteru) na wejściu i wyjściach odwracacza?
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Chodzi o to zeby przesterowac odwracacz, wtedy niedostatki we wspolbieznosci nie przeszkadzaja. Podajesz wtedy na lampy mocy juz maksymalnie przesterowany sygnal a mozesz grac cicho. Juz sporo 100-watowek w taki MV wyposazylem zeby "smiertelni metalowcy" mogli cwiczyc w domu bez narazania sie na wyrzucenie pod most.jethrotull pisze:VacuumVoodoonajlepiej moim zdaniem dać na pojedynczym, brak współbieżności wtedy nie przeszkadza
- C14: S1 odwracacza siedza na potencjale ~90V, trzeba odizolowac od zerowego potencjalu na MV.-po co jest C14? oraz
- masz podane ~39Vac na siatkach lamp mocy, poziom na wejsciu odwraczacza latwo policzyc w tyl

Aleksander Niemand
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Chodziło mi o coś takiego: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... ervar3.gifVacuumVoodoo pisze:
Chodzi o to zeby przesterowac odwracacz, wtedy niedostatki we wspolbieznosci nie przeszkadzaja. Podajesz wtedy na lampy mocy juz maksymalnie przesterowany sygnal a mozesz grac cicho. Juz sporo 100-watowek w taki MV wyposazylem zeby "smiertelni metalowcy" mogli cwiczyc w domu bez narazania sie na wyrzucenie pod most.
Działa tak samo a nie trzeba dobierać symetrycznego potencjometru, nie wspominając o tym że zamiast pięciu kabli do potka wystarczą dwa

DobreVacuumVoodoo pisze:Chodzi o to zeby przesterowac odwracacz, wtedy niedostatki we wspolbieznosci nie przeszkadzaja. Podajesz wtedy na lampy mocy juz maksymalnie przesterowany sygnal a mozesz grac cicho. Juz sporo 100-watowek w taki MV wyposazylem zeby "smiertelni metalowcy" mogli cwiczyc w domu bez narazania sie na wyrzucenie pod most.

39VAC jest z maksymalnie rozkręconym Gainem.VacuumVoodoo pisze:- masz podane ~39Vac na siatkach lamp mocy, poziom na wejsciu odwraczacza latwo policzyc w tyl
Przy czymś w miarę przypominającym sinus na wejściu odwracacza jest 1,97VAC a na wyjściach 29,9VAC/30,9VAC.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Ponieważ mam już 18-towatowca za sobą zdaję sobie sprawę z natężenia hałasu jaki może wywołać. To jest istny potwór. Ale jak tylko przyjdzie trafo od Kaki to uruchomię bestię 40 watów PP EL34. I tutaj uwaga dla kolegi Painlusta: nie będziemy brać jeńców, pierwsze co zagram to będzie "A national acrobat" Black Sabbath. Mam tylko nadzieję, że budynek się nie zawali....
PS. Napędzę tą bestią G12H100 Celestion. Mniam.
PS. Napędzę tą bestią G12H100 Celestion. Mniam.
Wojtek SQ2KRZ
Ja graty na 2xEL34 już mam w komplecie, ale się czaję... Do testów używam riffu z Enter Sandman 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Też nieźleMarvel pisze:Ja graty na 2xEL34 już mam w komplecie, ale się czaję... Do testów używam riffu z Enter Sandman

Wojtek SQ2KRZ
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Znam, nie lubie, mam alergie na potencjometry wiszace na DC nawet jesli maja ten sam potencjal na obu koncach.jethrotull pisze:Chodziło mi o coś takiego: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... ervar3.gifVacuumVoodoo pisze:
Chodzi o to zeby przesterowac odwracacz, wtedy niedostatki we wspolbieznosci nie przeszkadzaja. Podajesz wtedy na lampy mocy juz maksymalnie przesterowany sygnal a mozesz grac cicho. Juz sporo 100-watowek w taki MV wyposazylem zeby "smiertelni metalowcy" mogli cwiczyc w domu bez narazania sie na wyrzucenie pod most.
Działa tak samo a nie trzeba dobierać symetrycznego potencjometru, nie wspominając o tym że zamiast pięciu kabli do potka wystarczą dwa
Tak samo nie lubie filtru HiCut zrealizowanego w ten sposob.
Aleksander Niemand