Radio turandot

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Radio turandot

Post autor: whwp »

Bobekmaster pisze:hehe :D to może ty też porobisz foty?? :wink: :D
Jutro kupię baterie i zrobię fotki. Ten aparat żre baterie okrutnie....
Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

heh.. to niedobrze..
Tak na poważnie to gdzie znaleźć takie rdzenie? bo bez nich to FM-a nie uruchomie.. :cry:
Dużo się narobie przy tym radiu.. Jeśli AM działa dobrze a FM ledwo co lub nie działa to to moze być chyba tylko wina filtrów..
A z jakich powodów może nie działać oczko? Samo oczko jest sprawne, tylko radio go nie wysterowuje.

Na ośce nie widać miejsca na pierścień mocujący rurke od strojenia UKF. To ta rurka była tak sobie tylko założona?

Nie cierpie jak ktoś przedemną naprawiał radio :twisted: zazwyczaj potem mam problemy z uruchomieniem, jak ktoś zamiast naprawić to zepsuje..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Może to coś Ci wyjaśni:
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

OK. Dzięki.
Czyli w moim egzemplarzu brakuję tej rurki na która nachodzi linka od UKF.
Antena ferrytowa już podłączona i tor AM, jest sprawny.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Spróbuj w rdzenie FM wtopić ostrze małego wkrętaka podgrzewając go lutownicą.A przed strojeniem tego typu filtrów warto na początek kapnąć kroplę benzyny ekstrakcyjnej na rdzeń i ostrożnie go rozruszać.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Rdzenie wykręciłem przy użyciu suszarki i pincety (złapałem za jakiś wystający kawałek i kręciłem).
Skąd mam wziąść takie nowe?
Rurkę od strojenia chyba wezmę, z przełącznika z pionierka.
do naprawy zostało jeszcze oczko i skombinowanie selena.
_idu

Post autor: _idu »

tszczesn pisze:
STUDI pisze: Potrzebna suszarka do włosów. Dmuchasz ciepłym powietrzem w rdzenie cewki/filtru aż roztopi się szelak/wosk/itp.
Topi się w znacznie niższej temperaturze niż polistyren użyty na karkas.
Ja stosuję trochę inną metodę, ale tez skuteczną, przynajmniej w stosunku do cewek z Telefunkenów, które były zalewne czymś dziwnym - mianowicie wrzucam taką cewkę do wrzątku, po kilku minutach moczenia rdzeń się daje wykręcić (trwale, potem można nim już kręcić), do tego cewki robią się czystsze :)
Tylko w nowocześniejszych konstrukcjach twoja metoda ma wady - wylutowanie - rozebranie filtru i dopiero wrzucenie do wrzątku. Potem suszenie uzwojenie i złożenie całości z powrotem. Przyznasz że w przypadku takich filtrów jak wradiach z lat 60-tych i mających w sobie różne elementy nie lubiące gorącej wody to nieco kłopotliwy sposób.
_idu

Sterowanie oczka jest prostym układem. Na zakresie AM wskazuje napięcie ARW doprowadzane do EBF89 i ECH81.
w przypadku UKF mierzy napięcie na kondesatorze elektrolitycznym w detektorze stosunku.
Cały sryt to wyeliminowanie przełęcznika AM/FM dla potrzeb oczka.
Podczas pracy na zakresie UKF obó ARW - jest zwierany do masy.

Może masz problem z elektrolitem w detektorze stosunku albo z diodami. W takim detektorze w radiu lampowym nie są rzadkością wyprostowane napięcia rzędu 50V a nawet więcej (maksimum jakie widziałem - radio Braun - 85V!!! przy czym mieszkałem około 16km od nadajnika a anteną był kawałek przewodu leżący na podłodze - mówimy o zakresie UKF).
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Oczko nie działa także na AM. Na FM nie mam jak tego naprawić(sprawdzić), ale grał ale słabo. teraz już nie gra.
Więc to powinien być jakiś wspólny obwód. Niedługo zrobię jakieś pomiary i zobaczymy co mu jest
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

STUDI pisze: Tylko w nowocześniejszych konstrukcjach twoja metoda ma wady - wylutowanie - rozebranie filtru i dopiero wrzucenie do wrzątku. Potem suszenie uzwojenie i złożenie całości z powrotem. Przyznasz że w przypadku takich filtrów jak wradiach z lat 60-tych i mających w sobie różne elementy nie lubiące gorącej wody to nieco kłopotliwy sposób.
W sumie radyj z lat 60-tych się nie dotykam, więc nawet nie wiem z czego są robione karkasy, może faktycznie z czegoś co temperatury nie lubi. Co do wody - i tak muszę suszyć, bo radia myję pod prysznicem - jest to najlepsza metoda wyczyszczenia całości chassis, z trudnodostępnymi miejscami, takimi jak przetrzeń pod kondensatorem zmiennym, chassis w środku pomiędzy elementami itp. do tego można tak dużo starannie spłukać środki myjące, ja używam głównie Fosolu i CIFa.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

A czy w ogóle oczko świeci? Choćby wąski pasek? Jak nie to poprostu wymień lampę...
PS> Ile masz lat?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

tszczesn pisze:W sumie radyj z lat 60-tych się nie dotykam, więc nawet nie wiem z czego są robione karkasy, może faktycznie z czegoś co temperatury nie lubi.
Karkas to polistyren - wody się nie boi nawet gorącej. Ale kondesatory w fitrach, lutowania....
Polistyren mięknie w wyższej temperaturze niż to czym zalewano rdzenie by je unieruchomić
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

marcin_oizo :arrow:
Oczko świeci, ale wąski pasek. Po porstu jest nie wysterowane. Jest sprawne (mam kilka na podmiane)
A lat to 18 8)

Wieczorem zrobi pomiary bo teraz nie mam czasu.. na AM gra głośno a oko sie rusza, jak przejeżdżam z jednej strony skali na drugą, ale tylko nieznacznie i nie reaguje na stacje.
_idu

sprawdź napięcie na siatce sterującej np. EBF89 podczas przestrajania się na różne stacje. Powinno się zmieniać d -0,5V (przy ciszy) do -20 V przy silnej stacji.

Sprawdź podłączenie oczka - ma być podpięty do właściwego pinu przełącznika zakresów.
Sprawdź kondesator C24 - 47n. Potem rezystory 1M w okolicy EBF89.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

STUDI pisze:
tszczesn pisze:W sumie radyj z lat 60-tych się nie dotykam, więc nawet nie wiem z czego są robione karkasy, może faktycznie z czegoś co temperatury nie lubi.
Karkas to polistyren - wody się nie boi nawet gorącej. Ale kondesatory w fitrach, lutowania....
Kondensatory w filtrach to mika, więc woda nie ma jak im zaszkodzić, a nawet papierzaki smołowane kąpiel przezywają bez uszczerbku, oczywiście polewanie wodą z prysznica, nie gotowanie we wrzątku.
ODPOWIEDZ