U mnie tylko ścianaTELEWIZOREK52 pisze: ↑ndz, 22 listopada 2020, 16:58Po wywaleniu w/w telewizorów ujrzałem mojego 126p rocznik 90. Sparciały tylko nowiusieńkie Uniroyale.![]()

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
U mnie tylko ścianaTELEWIZOREK52 pisze: ↑ndz, 22 listopada 2020, 16:58Po wywaleniu w/w telewizorów ujrzałem mojego 126p rocznik 90. Sparciały tylko nowiusieńkie Uniroyale.![]()
Dzięki za odzewEinherjer pisze: ↑pn, 11 kwietnia 2022, 19:18 Sądząc po wyglądzie to mam taką samą rozlutownicę. Ogólnie polecam, jak trzeba coś wylutować z PCB z metalizowanymi otworami to jest niezastąpiona, bardzo dużo czasu i nerwów oszczędza. Tylko jedna uwaga eksploatacyjna: przed wyłączeniem dobrze jest na chwilę włączyć ssanie, żeby żadne resztki cyny nie zostały między grotem a zbiorniczkiem, jak zostaną to odetkanie potem jest dość kłopotliwe.
Bez większych problemów. Poćwicz sobie bez stresu na potłuczonych płytkach zbliżonego gatunku. Jedna nóżka to jest kwestia może 2-3 sekund przy temperaturach rzędu powiedzmy... 380 stopni C (chciało by się mniej, ale niemiłosiernie się przytyka) i jest czysta. Można robić przerwy jeśli obawia się przegrzania układu. Co raczej się nie zdarza, przy czym przy dmuchaniu hot airem zdarzyło mi się, że ruski układ TTL z serii 133 (ceramiczne z nalutowanym metalowym deklem, wannabe SMD) przypadkowo mi się otworzył. W tym przypadku sam korpus układu należy osłaniać przed dmuchaniem.Szrot majster pisze: ↑pt, 15 kwietnia 2022, 23:57 Mam pytanie do Kolegi zjawisko: czy jest sposób na wylutowanie TTL-i z płyt starych F-miarek Zopanu ale tak by miało to ręce i nogi?
Mam dwie sztuki PFL-23, niestety ktoś już w nich grzebał- prawdopodobnie z technikum lub ZSZ ale tego się nie dowiem, kupiłem ten złom użytkowy w Pruszczu Gdańskim.
Czyżby z dwóch stron grzać?
Ale to ma być NAPRAWIONE, NIE NA ZŁOM![]()