Atom More BLACK 18W :-) PCB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Razor89
- 500...624 posty
Re: Atom More BLACK 18W :-) PCB
Możesz zrobić test z gitarą. Przekonasz się wtedy jaki jest stosunek głośności sygnału użytecznego do szumu. Wtedy się przekonasz czy szum Ci przeszkadza czy nie 

Witam.
Dodam o siebie taki rysunek poglądowy co do prowadzenia masy.
Pozdrawiam
Dodam o siebie taki rysunek poglądowy co do prowadzenia masy.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- prowadzenie masy.pdf
- (1.32 MiB) Pobrany 382 razy
Przerobiłem szynę na "gwiazdę" czyli z pre puściłem masę bezpośrednio do zasilacza i już nie brumii. Jutro kupie kilka kondów różnych wartości na bypas R anodowego pierwszego stopnia jak radził seler
Wzmacniacz jest podłączony pod diy pakę 212 na eminence legend v12
Co do nagrań to było robione z około 1m. tyle że mam wrażenie że telefon trochę podbija wyższe rejestry.
Porównania a innym wzmacniaczem z 3 stopniowym pre niestety nie miałem. Miałem go raz wzięte na próbę do znajomych. basista i gitarzysta stwierdzili że brzmi rewelacyjnie, mięsa ma dużo tylko żebym coś zrobił z tym szumem bo psuje całą frajdę
ps. jest sens wymieniać miflexy (chyba) mkse na jakieś lepsze kondensatory? np orange drop? ewentualnie zmienić komplet lamp w pre?
Wzmacniacz jest podłączony pod diy pakę 212 na eminence legend v12
Co do nagrań to było robione z około 1m. tyle że mam wrażenie że telefon trochę podbija wyższe rejestry.
Porównania a innym wzmacniaczem z 3 stopniowym pre niestety nie miałem. Miałem go raz wzięte na próbę do znajomych. basista i gitarzysta stwierdzili że brzmi rewelacyjnie, mięsa ma dużo tylko żebym coś zrobił z tym szumem bo psuje całą frajdę
ps. jest sens wymieniać miflexy (chyba) mkse na jakieś lepsze kondensatory? np orange drop? ewentualnie zmienić komplet lamp w pre?
Ostatnio zmieniony ndz, 6 stycznia 2013, 17:10 przez Warg, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma jak zrobić obszar zabroniony najdłuższą ścieżką na PCB i jeszcze umieścić na nim główny punkt gwiazdy...
- Razor89
- 500...624 posty
W moim atomie mam zwykłe kondensatory (takie same jak Twoje), które są dostępne w każdym sklepie elektronicznym. Nie szumi to za dużo. W drugim wzmacniaczu mam kondensatory Xicon. Porównania między nimi nie mam. Jak bym miał coś wymieniać, to bym wymienił niektóre rezystory na mniejsze metalizowane
Jakie masz teraz lampy?

painlust płytki są z projektu autora tematu 
Razor89 lampki mam 6n2p ew w pre i 6p14p w końcówce

Razor89 lampki mam 6n2p ew w pre i 6p14p w końcówce
- Razor89
- 500...624 posty
Jak masz zapasowe lampy to możesz je zamienić. Lampy 6N2P-EW są bardzo wytrzymałe i dobrze się sprawują w preampach.
Sprawdzania ciąg dalszy. Niestety bypass R anodowego pierwszego stopnia nic nie dał, wachlowałem od 330 do 820 pF i bez zmiany, potem dla testów to samo wstawiłem bypassy na 2 i 3 stopniu też bez zmian. Żonglowanie lampami nic nie zmienia, różnią się jedynie stopniem mikrofonowania. Zrobiłem jeszcze najprostszy test gdzie robi się ten cały "syf" i wyszło że na pierwszym lub drugim stopniu. Ogólnie po wyjęciu lampy inwertera głucha cisza, z wyjętą środkową lampą też cisza. Z wyjętą pierwszą lampą słychać tylko delikatny szum. zaczynam się zastanawiać czy któryś z R lub C nie jest uszkodzony.
Czyli wzbudzenie na cz. ponad akustycznych można wyeliminować... Co pozostało:Warg pisze:Sprawdzania ciąg dalszy. Niestety bypass R anodowego pierwszego stopnia nic nie dał, wachlowałem od 330 do 820 pF i bez zmiany, potem dla testów to samo wstawiłem bypassy na 2 i 3 stopniu też bez zmian.
- rezystory o dużych szumach (węglowe) albo uszkodzone - anodowe, upływowe, w zasilaczu
- szumiąca lampa
- nic, preampy 3 stopniowe szumią, ty masz głośnik o dużej skuteczności i brak porównania z innymi wzmacniaczami więc może ci się wydawać, że szumi zbyt mocno..
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Niby na próbie stwierdzono, że szumi, ale ja bym postawił to obok choćby jcm800 i zobaczył, czy bardziej szumi 

Witam Wszystkich !
Jestem w trakcie budowy tego samego wzmacniacza.
Złożyłem układ zasilania anodowego jak w schemacie i tu mam pewien problem. Chciałem sprawdzić go na "sucho" tzn. podłączyłem 200V AC i w momencie włączania zasilania pali bezpiecznik 315 mA, pali również 0,5 A.
Podłączyłem transformator który ma na wyjściu 20V AC, wtedy wszystko działa i miernik wskazuje na wyjściu układu około 29V DC.
Wszystkie elementy na płytce wydając się być sprawne i nie znalazłem nigdzie zwarć.
Co może być przyczyną palenia się bezpiecznika na większym napięciu?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to zbyt gwałtowne ładownie się kondensatorów i nie wytrzymuje tego bezpiecznik.
Co można z tym zrobić, czy mam szukać gdzie indziej przyczyny?
Załączam zdjęcia.
Jestem w trakcie budowy tego samego wzmacniacza.
Złożyłem układ zasilania anodowego jak w schemacie i tu mam pewien problem. Chciałem sprawdzić go na "sucho" tzn. podłączyłem 200V AC i w momencie włączania zasilania pali bezpiecznik 315 mA, pali również 0,5 A.
Podłączyłem transformator który ma na wyjściu 20V AC, wtedy wszystko działa i miernik wskazuje na wyjściu układu około 29V DC.
Wszystkie elementy na płytce wydając się być sprawne i nie znalazłem nigdzie zwarć.
Co może być przyczyną palenia się bezpiecznika na większym napięciu?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to zbyt gwałtowne ładownie się kondensatorów i nie wytrzymuje tego bezpiecznik.
Co można z tym zrobić, czy mam szukać gdzie indziej przyczyny?
Załączam zdjęcia.
- Razor89
- 500...624 posty
Bezpieczniki masz szybkie czy zwłoczne? Szybkie mogą się spalić podczas włączania. Od razu zmień miejsce przyłączenia masy do płytki. Podłączaj kable za pierwszym elektrolitem. Ta płytka jest trochę źle zaprojektowania i aktualnie gniazdo masy znajduje się w obszarze zabronionym.
Faktycznie, bezpieczniki których używałem to bezpieczniki szybkie. Muszę się zaopatrzyć w zwłoczne i sprawdzić czy coś to pomoże.
Swoją drogą przyznam że nigdy się nie interesowałem rodzajami wkładek topikowych, a temat ten jest dość szeroki i niedoceniany, więc warto poczytać
Swoją drogą przyznam że nigdy się nie interesowałem rodzajami wkładek topikowych, a temat ten jest dość szeroki i niedoceniany, więc warto poczytać

- Razor89
- 500...624 posty
Te bezpieczniki muszą być o charakterystyce zwłocznej. Od razu zajmij się ta płytką, jak nie jest jeszcze zamontowana 

Problem rozwiązany, tak jak pisałeś to była kwestia nieodpowiedniego bezpiecznika
Teraz zmienię miejsce przyłączania masy, nawinę sobie traffo i biorę się za przedwzmacniacz, oby bez większych niespodzianek.
Wielkie dzięki
Pozdrawiam

Teraz zmienię miejsce przyłączania masy, nawinę sobie traffo i biorę się za przedwzmacniacz, oby bez większych niespodzianek.
Wielkie dzięki

Pozdrawiam