Zrobię to sam - 4 tranzystory
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- dark_one
- 375...499 postów
Re: Zrobię to sam - 4 tranzystory
Witajcie, jak mnie nie było to dużo się działo ... zmierzyłem wkładki z moich telefonów i na chińskim multimetrze pokazuje 150ohm (mikrofon i głośnik). Spróbuję zrobić pomiary dla wyższych częstotliwości i wrzucić. Po zdjęciach widać, że co telefon, to wkładki inne ...
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Spróbowałem podłączyć "as" przez transformator sieciowy 3W 230/6V i efekt był gorszy jak zupełnie bez transformatora. Transformator stłumił sygnał mocniej niż sł. TA.
"Preskaler"
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Kolegę poznaję z "Forbota"

Co do słuchawek, to kiedyś pisałem, że najlepsze byłyby krystaliczne, niestety te obecnie produkowane douszne mono są dynamiczne

Proponuję poszukać od rosyjskich "aparatów słuchowych" z lat 60/70-tych, słuchawka ta była zawieszana na małżowinie ucha, była na 100% krystaliczna, gdzieś miałem, mierzyłem i jest to na mierniku kondensator, podpięta pod wzmacniacz akustyczny gra a raczej skrzeczy średnimi tonami.
Mam słuchawkę piezo, prawdziwą ale nie za free.....towar nieosiągalny w PL, pochodzi z zestawu KOSMOS dla dzieci z lat 80-tych, jakby jakieś szpeja okołolampowe Kolega miał, to oddam

A proponuję się pobawić tubowym przetwornikiem wysokotonowym, takim do kolumn estradowych......w środku jest płytka piezo z tubką papierową,
https://allegro.pl/oferta/glosnik-wysok ... 7333743607 Prawdziwa słuchawka piezo tak wygląda I taką słuchawkę mam....mi to psu na budę ale Kolega szuka od dawna jak widzę.
Witam serdecznie kolegę z "Forbota"
Ja na wszelkich forach ma ten sam nick i łatwo mnie namierzyć. Wiele lat działałem na "Felektr" i był to jakiś tam dział "Insomni" aż w końcu został zupełnie zlikwidowany jak i cała "Insomnia". Była to dość przyjazna platforma bez zadęcia i zarozumialstwa. Działam też nieco na ""Elektrodzie" ale tam jest zbyt... nerwowo (?). Przyznam, Że "Triodę" zaniedbałem choć jest bliska memu sercu bo lampy to moja młodość. W prawdzie nigdy nie byłem ich fanem ale trochę życia z nimi spędziłem.
Za słuchawkami "piezzo" rozglądałem się jakiś czas temu ale straciłem nimi zainteresowanie bo po pierwsze - można je zrobić samodzielnie z powszechnie dostępnych przetworników, po drugie - można je kupić (drogo ale można) a po trzecie - mimo, że mają wysoką impedancję to jednak ich skuteczność jest dość przeciętna (żeby nie powiedzieć - słaba) i średnio nadają się do detektora. Ten wysokotonowy głośnik można też przetestować z ciekawości zaraz go zamówię i dam "cynk" jak się sprawuje. Czy Kolega ew. tą swoją słuchawkę testował z detektorem bo jestem ciekaw czy moje powyższe wnioski są słuszne? Bardzo dziękuję za gotowość oddania tej słuchawki ale zapewne ona u mnie podzieliłaby los wielu szpejów zalegających w szufladzie po jednorazowym teście z odbiornikiem detektorowym. Szpeja lampowe jakieś tam posiadam ale nic ciekawego IMHO. Są to głownie jakieś stare i używane lampy telewizyjne.
P.S.
Idźmy z duchem czasu i zwracajmy nie do siebie po imieniu.
Pozdrawiam - Jurek
Ja na wszelkich forach ma ten sam nick i łatwo mnie namierzyć. Wiele lat działałem na "Felektr" i był to jakiś tam dział "Insomni" aż w końcu został zupełnie zlikwidowany jak i cała "Insomnia". Była to dość przyjazna platforma bez zadęcia i zarozumialstwa. Działam też nieco na ""Elektrodzie" ale tam jest zbyt... nerwowo (?). Przyznam, Że "Triodę" zaniedbałem choć jest bliska memu sercu bo lampy to moja młodość. W prawdzie nigdy nie byłem ich fanem ale trochę życia z nimi spędziłem.
Za słuchawkami "piezzo" rozglądałem się jakiś czas temu ale straciłem nimi zainteresowanie bo po pierwsze - można je zrobić samodzielnie z powszechnie dostępnych przetworników, po drugie - można je kupić (drogo ale można) a po trzecie - mimo, że mają wysoką impedancję to jednak ich skuteczność jest dość przeciętna (żeby nie powiedzieć - słaba) i średnio nadają się do detektora. Ten wysokotonowy głośnik można też przetestować z ciekawości zaraz go zamówię i dam "cynk" jak się sprawuje. Czy Kolega ew. tą swoją słuchawkę testował z detektorem bo jestem ciekaw czy moje powyższe wnioski są słuszne? Bardzo dziękuję za gotowość oddania tej słuchawki ale zapewne ona u mnie podzieliłaby los wielu szpejów zalegających w szufladzie po jednorazowym teście z odbiornikiem detektorowym. Szpeja lampowe jakieś tam posiadam ale nic ciekawego IMHO. Są to głownie jakieś stare i używane lampy telewizyjne.
P.S.
Idźmy z duchem czasu i zwracajmy nie do siebie po imieniu.

Pozdrawiam - Jurek
"Preskaler"

Niestety, nie jest to głośnik "piezzo" a zwykły, dynamiczny o impedancji 8 omów z szeregowym kondensatorem 0,15 uF. Dynamika też jest kiepska bo w zakresie najbardziej istotnym dla audio (do 3 kHz) dochodzi zaledwie do ok. 80 dB. Dopiero od 4,5 kHz zbliża się do 90 dB. Do detektora absolutnie nie nie nadaje nawet z transformatorem jest kiepskim przetwornikiem.
Tak wygląda przetwornik:

Reszta jest nierozbieralna (? nie chcę zniszczyć głośnika).
"Preskaler"
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Preskaler pisze: ↑śr, 30 października 2024, 23:04![]()
Niestety, nie jest to głośnik "piezzo" a zwykły, dynamiczny o impedancji 8 omów z szeregowym kondensatorem 0,15 uF. Dynamika też jest kiepska bo w zakresie najbardziej istotnym dla audio (do 3 kHz) dochodzi zaledwie do ok. 80 dB. Dopiero od 4,5 kHz zbliża się do 90 dB. Do detektora absolutnie nie nie nadaje nawet z transformatorem jest kiepskim przetwornikiem.
Tak wygląda przetwornik:
![]()
Reszta jest nierozbieralna (? nie chcę zniszczyć głośnika).
20 lat temu były piezo, jeszcze jest taki głośnik
https://allegro.pl/oferta/buzzer-bez-ge ... 9052866901
To zwykła płytka piezo w komorze rezonansowej.
Obciążenie o ogromnej impedancji, ale gra, jednak dla dużej głośności wymaga kilkunastu woltów.
Jako wkładka do chińskich słuchawek jest OK......takie blaszki piezo były w gównianych kolumnach od "jamników" czy plastikowych miniwież z lat 90-tych, marnie to grało. To jest buzzer bez generatora, coś jak nasze PCA-100 z CERAD-u.
Jeszcze w kwestii słuchawek wysokoomowych.....spróbuj połączyć szeregowo oba przetworniki starych, 600 omowych słuchawek dynamicznych.
https://allegro.pl/oferta/sluchawki-woj ... 4996939648
Tu masz odpowiednie....tylko ważna biegunowość

1,6k-2,2k idealnie pasują do detektora. Ten typ to "kopiuj-wklej" słuchawki elektromagnetyczne, jakie były do "Detefonu"
Słuchawki TA posiadam. Nawet dwie pary, tylko jedna się dziś zapodziała w mojej "przydasiowej" rupieciarni. Właśnie te próby z tłumieniem detektora porównywałem do nich a mają rezystancję 4k. Zamówiłem głośnik piezzo na "Ali" i na razie czekam. Przyjdzie pod koniec listopada dopiero. Dam znać jak przebiegną testy. Na razie u mnie praktyczne zastosowanie detektora jest możliwe jedynie z wzmacniaczem. Może to być np. wzmacniacz na dwóch tranzystorach zasilanych np. akumulatorków 4x1,2V NiMH doładowywanych ciągle z ogniw fotowoltaicznych. Otrzymujemy wtedy głośno grający detektor z głośnikiem praktycznie nie wymagający wymiany baterii i niezależny od zasilania sieciowego. Stare słuchawki 0,3k też gdzieś mam. Poszukam, połączę szeregowo i dam znać. Same przetworniki piezzo też gdzieś mam i to różnej wielkości jednak muszę trochę za nimi "pogrzebać".
"Preskaler"
Zamówiony "głośnik piezo" z Chin otrzymałem. Niestety, jest to też głośnik dynamiczny. Co raz więcej oszustów na tym świecie.

"Preskaler"