Zrobię to sam - 4 tranzystory

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Re: Zrobię to sam - 4 tranzystory

Post autor: dark_one »

Witajcie, jak mnie nie było to dużo się działo ... zmierzyłem wkładki z moich telefonów i na chińskim multimetrze pokazuje 150ohm (mikrofon i głośnik). Spróbuję zrobić pomiary dla wyższych częstotliwości i wrzucić. Po zdjęciach widać, że co telefon, to wkładki inne ...
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Preskaler »

Spróbowałem podłączyć "as" przez transformator sieciowy 3W 230/6V i efekt był gorszy jak zupełnie bez transformatora. Transformator stłumił sygnał mocniej niż sł. TA.
"Preskaler"
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Preskaler pisze: pn, 28 października 2024, 20:07 Spróbowałem podłączyć "as" przez transformator sieciowy 3W 230/6V i efekt był gorszy jak zupełnie bez transformatora. Transformator stłumił sygnał mocniej niż sł. TA.
Witam!
Kolegę poznaję z "Forbota" :D
Co do słuchawek, to kiedyś pisałem, że najlepsze byłyby krystaliczne, niestety te obecnie produkowane douszne mono są dynamiczne :(
Proponuję poszukać od rosyjskich "aparatów słuchowych" z lat 60/70-tych, słuchawka ta była zawieszana na małżowinie ucha, była na 100% krystaliczna, gdzieś miałem, mierzyłem i jest to na mierniku kondensator, podpięta pod wzmacniacz akustyczny gra a raczej skrzeczy średnimi tonami.
Mam słuchawkę piezo, prawdziwą ale nie za free.....towar nieosiągalny w PL, pochodzi z zestawu KOSMOS dla dzieci z lat 80-tych, jakby jakieś szpeja okołolampowe Kolega miał, to oddam :D
A proponuję się pobawić tubowym przetwornikiem wysokotonowym, takim do kolumn estradowych......w środku jest płytka piezo z tubką papierową,
https://allegro.pl/oferta/glosnik-wysok ... 7333743607
Zrzut ekranu 2024-10-28 210740.png
Prawdziwa słuchawka piezo tak wygląda
Zrzut ekranu 2024-10-28 210931.png
I taką słuchawkę mam....mi to psu na budę ale Kolega szuka od dawna jak widzę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Witam serdecznie kolegę z "Forbota"
Ja na wszelkich forach ma ten sam nick i łatwo mnie namierzyć. Wiele lat działałem na "Felektr" i był to jakiś tam dział "Insomni" aż w końcu został zupełnie zlikwidowany jak i cała "Insomnia". Była to dość przyjazna platforma bez zadęcia i zarozumialstwa. Działam też nieco na ""Elektrodzie" ale tam jest zbyt... nerwowo (?). Przyznam, Że "Triodę" zaniedbałem choć jest bliska memu sercu bo lampy to moja młodość. W prawdzie nigdy nie byłem ich fanem ale trochę życia z nimi spędziłem.
Za słuchawkami "piezzo" rozglądałem się jakiś czas temu ale straciłem nimi zainteresowanie bo po pierwsze - można je zrobić samodzielnie z powszechnie dostępnych przetworników, po drugie - można je kupić (drogo ale można) a po trzecie - mimo, że mają wysoką impedancję to jednak ich skuteczność jest dość przeciętna (żeby nie powiedzieć - słaba) i średnio nadają się do detektora. Ten wysokotonowy głośnik można też przetestować z ciekawości zaraz go zamówię i dam "cynk" jak się sprawuje. Czy Kolega ew. tą swoją słuchawkę testował z detektorem bo jestem ciekaw czy moje powyższe wnioski są słuszne? Bardzo dziękuję za gotowość oddania tej słuchawki ale zapewne ona u mnie podzieliłaby los wielu szpejów zalegających w szufladzie po jednorazowym teście z odbiornikiem detektorowym. Szpeja lampowe jakieś tam posiadam ale nic ciekawego IMHO. Są to głownie jakieś stare i używane lampy telewizyjne.
P.S.
Idźmy z duchem czasu i zwracajmy nie do siebie po imieniu. :D
Pozdrawiam - Jurek
"Preskaler"
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Obrazek
Niestety, nie jest to głośnik "piezzo" a zwykły, dynamiczny o impedancji 8 omów z szeregowym kondensatorem 0,15 uF. Dynamika też jest kiepska bo w zakresie najbardziej istotnym dla audio (do 3 kHz) dochodzi zaledwie do ok. 80 dB. Dopiero od 4,5 kHz zbliża się do 90 dB. Do detektora absolutnie nie nie nadaje nawet z transformatorem jest kiepskim przetwornikiem.
Tak wygląda przetwornik:
Obrazek
Reszta jest nierozbieralna (? nie chcę zniszczyć głośnika).
"Preskaler"
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Preskaler pisze: śr, 30 października 2024, 23:04 Obrazek
Niestety, nie jest to głośnik "piezzo" a zwykły, dynamiczny o impedancji 8 omów z szeregowym kondensatorem 0,15 uF. Dynamika też jest kiepska bo w zakresie najbardziej istotnym dla audio (do 3 kHz) dochodzi zaledwie do ok. 80 dB. Dopiero od 4,5 kHz zbliża się do 90 dB. Do detektora absolutnie nie nie nadaje nawet z transformatorem jest kiepskim przetwornikiem.
Tak wygląda przetwornik:
Obrazek
Reszta jest nierozbieralna (? nie chcę zniszczyć głośnika).
Witam!
20 lat temu były piezo, jeszcze jest taki głośnik
https://allegro.pl/oferta/buzzer-bez-ge ... 9052866901
To zwykła płytka piezo w komorze rezonansowej.
Obciążenie o ogromnej impedancji, ale gra, jednak dla dużej głośności wymaga kilkunastu woltów.
Jako wkładka do chińskich słuchawek jest OK......takie blaszki piezo były w gównianych kolumnach od "jamników" czy plastikowych miniwież z lat 90-tych, marnie to grało.
Zrzut ekranu 2024-11-01 232427.png
To jest buzzer bez generatora, coś jak nasze PCA-100 z CERAD-u.
Jeszcze w kwestii słuchawek wysokoomowych.....spróbuj połączyć szeregowo oba przetworniki starych, 600 omowych słuchawek dynamicznych.
https://allegro.pl/oferta/sluchawki-woj ... 4996939648
Tu masz odpowiednie....tylko ważna biegunowość :!:
1,6k-2,2k idealnie pasują do detektora.
Zrzut ekranu 2024-11-01 233038.png
Ten typ to "kopiuj-wklej" słuchawki elektromagnetyczne, jakie były do "Detefonu"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Słuchawki TA posiadam. Nawet dwie pary, tylko jedna się dziś zapodziała w mojej "przydasiowej" rupieciarni. Właśnie te próby z tłumieniem detektora porównywałem do nich a mają rezystancję 4k. Zamówiłem głośnik piezzo na "Ali" i na razie czekam. Przyjdzie pod koniec listopada dopiero. Dam znać jak przebiegną testy. Na razie u mnie praktyczne zastosowanie detektora jest możliwe jedynie z wzmacniaczem. Może to być np. wzmacniacz na dwóch tranzystorach zasilanych np. akumulatorków 4x1,2V NiMH doładowywanych ciągle z ogniw fotowoltaicznych. Otrzymujemy wtedy głośno grający detektor z głośnikiem praktycznie nie wymagający wymiany baterii i niezależny od zasilania sieciowego. Stare słuchawki 0,3k też gdzieś mam. Poszukam, połączę szeregowo i dam znać. Same przetworniki piezzo też gdzieś mam i to różnej wielkości jednak muszę trochę za nimi "pogrzebać".
"Preskaler"
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Zamówiony "głośnik piezo" z Chin otrzymałem. Niestety, jest to też głośnik dynamiczny. Co raz więcej oszustów na tym świecie.

Obrazek Obrazek
"Preskaler"