Kondensatory elektrolityczne w sprzęcie audio.

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

robertstarzewski
50...74 posty
50...74 posty

Re: Kondensatory elektrolityczne w sprzęcie audio.

Post autor: robertstarzewski »

Witam.
Bardzo ciekawy test, może warto dodać kondensator polimerowy?
Robert
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Myślę, że kondensatory polimerowe (Os-Con), podobnie jak np. tantalowe i niobowe nie będą mogły pracować przy odwrotnym przyłożeniu biegunów zasilania, więc prawie na pewno nie nadadzą się do pracy z prądami naprzemiennymi (chyba że zostaną odpowiednio spolaryzowane zewnętrznym napięciem stałym). Nie wiem czy ktoś z Kolegów wie jakie mogą być dla tego typu kondensatorów najwyższe wartości napięć, podłączonych do kondensatora w sposób niezgodny z opisem na obudowie?

Kondensatory bipolarne, których temat poruszyłem w wątku na pewno nie są lepsze od kondensatorów polipropylenowych (te w kolumnach głośnikowych mogą wytrzymać dziesiątki, a może i setki lat), ale są od nich zdecydowanie tańsze i gabarytowo dużo mniejsze, przy większych wartościach pojemności. Produkuje się je z foli aluminiowej gładkiej (mniejsze pojemności i mniejsza stratność /ESR/) lub porowatej (trawionej; wykonane z niej kondensatory mają większą pojemność przy tej samej objętości i niestety większą też stratność /większy ESR/). Opisane jest to na stronie producenta:

https://www.mundorf.com/audio/en/shop/C ... Cap_plain/
https://www.mundorf.com/audio/en/shop/C ... /ECap_raw/

Planuję jeszcze sprawdzić jakie zniekształcenia będą generowały kondensatory dla których wcześniej pokazałem wyniki pomiarów, ale przy wyższych częstotliwościach sygnału (od 1 kHz w górę pasma akustycznego).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
anodeon
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: anodeon »

Romekd pisze: czw, 21 stycznia 2021, 22:43 Myślę, że kondensatory (...) np. tantalowe i niobowe nie będą mogły pracować przy odwrotnym przyłożeniu biegunów zasilania (...)
W przypadku "tantali" to jest igranie z rozerwaniem lub zapłonem takiego odwrotnie spolaryzowanego kondensatora...
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
Pamiętam taki przypadek z młodości. Mój kolega podłączał radiotelefon Radmora pod zasilacz i zapomniał, że urządzenie to ma "plus" na masie. Po włączeniu momentalnie pojawił się głośny strzał w obudowie. Po rozkręceniu okazało się, że porozrywało obudowy większości kondensatorów tantalowych, blokujących zasilanie... :?

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Zgodnie z tym co zapowiedziałem w jednym z wcześniejszych postów, wykonałem pomiary zniekształceń nieliniowych, jakie dawały kondensatory przy częstotliwości 1 kHz, jednak zanim je zaprezentuje, przedstawię jeszcze parametry polskiego kondensatora firmy MIFLEX, typu MKSE-012, gdyż kondensatory tego typu były bardzo popularne w czasach mojej młodości i do dzisiaj wielu kolegów z naszego Forum ma je w swoich zbiorach. Kondensatory do pomiarów podesłał mi Kolega OTLamp, gdyż dysponował tego typu elementami o pojemności 10 μF i dopuszczalnym napięciu pracy 100 V, z czego można było złożyć baterię o pojemności 100 μF, by porównać ich parametry z tymi, które zbadałem wcześniej. Wybrany losowo z 10 sztuk egzemplarz miał pojemność 10,32 μF i szeregową rezystancję 0,233 Ω dla 100 Hz (dla 1 kHz miernik wskazywał 10,28 μF i ESR= 76,3 mΩ, dla 10 kHz 10,21 μF i 26,6 mΩ, a dla 100 kHz 12,43 μF i 16,9 mΩ). Poniżej zdjęcie kondensatorów, których parametry badałem.
MKSE-012.jpg
BAT_C.jpg

Poniżej pomiar THD na obciążeniu 8 Ω, w układzie, w którym przez szeregowo włączoną pojemność kondensatorów podawałem sygnał na sztuczne obciążenie o rezystancji 8 Ω.
MIFLEX_MKSE-012_10x10uF_100V_AC12V-160Hz.PNG
MIFLEX_MKSE-012_10x10uF_100V_AC12V-160Hz_2.PNG

Poniżej wcześniejsze pomiary kondensatora polipropylenowego firmy WIMA, poliestrowego firmy KEMET i elektrolitycznego (bipolarnego) firmy MUNDORF. W zestawieniu z nimi kondensatory Miflexu wypadły najlepiej, co mnie trochę zaskoczyło :roll:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po tych badaniach przeprowadziłem jeszcze pomiary dla częstotliwości 1 kHz, podając sygnał przez rezystor 8 Ω na badany kondensator i podając go z kondensatora na analizator widma. W takim układzie poziomy THD kondensatorów były do siebie zbliżone (z wyjątkiem tych dla kondensatora elektrolitycznego MUNDORF), choć i w tym pomiarze najlepiej wypadły kondensatory MIFLEX-u... :wink:
1-THD_MIFLEX_MKSE-012_10x10uF-100V_2A-1kHz.PNG
2-THD_WIMA_MKP-4_100uF-400V_2A-1kHz.PNG
3-THD_KEMET-MKT_100uF-100V_2A-1kHz.PNG
4-THD_MUNDORF_100uF-100V_2A-1kHz.PNG

Dla kondensatorów foliowych wyniki pomiarów THD wypadły tylko niewiele gorzej niż zniekształcenia THD samej aparatury pomiarowej, więc mogą być obarczone dużym błędem.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

Romekd pisze: ndz, 24 stycznia 2021, 19:42 W zestawieniu z nimi kondensatory Miflexu wypadły najlepiej, co mnie trochę zdziwiło :roll:
No bo od OTLampa to wszystko najlepsze jest :lol: . We Włocławku mam ich jeszcze z pół wiadra, ale chyba same białe. Szkoda, bo taka narodowa bateria ładniej się prezentuje, a i może lepiej by się sprzedała. A gdyby jeszcze znaleźć czarne i żółte, to można by jakieś "ojro" dostać robiąc specjalną wersję dla zachodnich sąsiadów :wink:

A poważniej, jak widać potwierdziła się stara zasada, że generalnie bateria kondensatorów o mniejszej pojemności (najczęściej dotyczyło to chyba elektrolitycznych) ma lepsze parametry niż jeden o pojemności wypadkowej tej baterii. No ale żeby bateria Mifleksów przebiła nawet polipropylenową Wimę? Chociaż chyba Wima ma jednak mniejszą ESR? I stratność raczej też.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

OTLamp pisze: ndz, 24 stycznia 2021, 19:58
Romekd pisze: ndz, 24 stycznia 2021, 19:42 W zestawieniu z nimi kondensatory Miflexu wypadły najlepiej, co mnie trochę zdziwiło :roll:
No bo od OTLampa to wszystko najlepsze jest :lol: . We Włocławku mam ich jeszcze z pół wiadra, ale chyba same białe. Szkoda, bo taka narodowa bateria ładniej się prezentuje, a i może lepiej by się sprzedała. A gdyby jeszcze znaleźć czarne i żółte, to można by jakieś "ojro" dostać robiąc specjalną wersję dla zachodnich sąsiadów :wink:
Przyznaj się, że do testów wybrałeś z tego wiadra najlepsze egzemplarze? :wink: Oczywiście żartuję. Natomiast przez pewien moment, gdy zmierzyłem dwa kondensatory elektrolityczne MUNDORF (dla obu elektrolitów miernik pokazał dokładnie 100,0 μF) zacząłem się zastanawiać czy bardzo miły w rozmowie telefonicznej pan ze sklepu Mundorf w Katowicach nie wybrał dla mnie najlepszych jakie miał na stanie kondensatorów tej marki, szczególnie, że wspomniałem mu o pomiarach i zamieszczeniu wyników na "Triodzie". Jednak przypomniało mi się, że miał ostatnie dwie sztuki o tej pojemności i napięciu, a ja zamierzałem kupić cztery...

OTLamp pisze: ndz, 24 stycznia 2021, 19:58 A poważniej, jak widać potwierdziła się stara zasada, że generalnie bateria kondensatorów o mniejszej pojemności (najczęściej dotyczyło to chyba elektrolitycznych) ma lepsze parametry niż jeden o pojemności wypadkowej tej baterii. No ale żeby bateria Mifleksów przebiła nawet polipropylenową Wimę? Chociaż chyba Wima ma jednak mniejszą ESR? I stratność raczej też.
Rzeczywiście rezystancja ESR dla 10 kHz całej baterii kondensatorów od Ciebie wyszła na poziomie kilku miliomów, ale zauważyłem też coś ciekawego. Impedancja stworzonego przeze mnie zestawu kondensatorów 10 μF/100 V spadała przy wzroście częstotliwości do ok. 59 kHz, a później powoli zaczynała narastać, osiągając maksimum przy ok. 85 kHz i szybko ponownie zaczynała maleć z dalszym zwiększaniem częstotliwości. Zastanawiałem się czy to rezonans pojemności kondensatorów z ich własną indukcyjnością czy pojemności z indukcyjnością wykonanych przeze mnie miedzianym drutem połączeń. Kondensatory firm Mundorf i Kemet nie wykazywały tej cechy (do 800 kHz), choć np. do Kemata podłączałem aparaturę pomiarową na samym końcu długich wyprowadzeń... By się upewnić co z czym wykazywało rezonans w baterii kondensatorów Miflex musiałbym wykonać podobną analizę dla pojedynczego kondensatora.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

W temacie zniekształceń wprowadzanych przez kondensatory nie tylko elektrolityczne:
https://audioxpress.com/article/practic ... capacitors
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
ODPOWIEDZ