Rubin 714p :)

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Re: Rubin 714p :)

Post autor: daniel22 »

TELEWIZOREK52 pisze:Szukałem rozpisek podłączenia różnych dekoderów ale diabeł ogonem nakrył. Ten dekoder do Rubina się nie nadaje.
Szkoda, kolega go już zakupił.

Dzisiaj próbowaliśmy uruchomić telewizor - "odpalaliśmy" kijem od szczotki przez uchylone drzwi - nie wiem czemu ten potwór budzi mój strach, chyba przez te wszystkie opowieści :lol: Odkurzyliśmy wszystko, oczyściliśmy wnętrze, lampy, wymieniliśmy spalony bezpiecznik, podłączamy - trafo buczy, fonia się załączyła i... tyle. Brak charakterystycznego "pisku" wysokiego napięcia. Zapewne powielacz padł? (niestety siedzi tam jeszcze oryginalny, radziecki). Wszystkie lampy, łącznie z kineskopową, świecą. Będą próby naprawy - ten telewizor ma działać :).

Mam pytanie jeszcze - od czego jest gniazdo "video" na tylnej ściance? Nie jest ono dołożone, wygląda na oryginalne...
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Nie ma się czego bać, procedury podobne jak przy cz.b. Który bezpiecznik był uszkodzony? Podejrzewasz powielacz ? Jeżeli powielacz jest uszkodzony po chwili 6P45C się :oops: rumieni.Odłącz przewód między powielaczem a trafem w/n. a na wyprowadzeniu trafa po dotknięciu izolowanym śrubokrętem powinna pojawić się iskra. Zmierz napięcie na S1 i S2 6P45.
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

TELEWIZOREK52 pisze:Nie ma się czego bać, procedury podobne jak przy cz.b. Który bezpiecznik był uszkodzony? Podejrzewasz powielacz ? Jeżeli powielacz jest uszkodzony po chwili 6P45C się :oops: rumieni.Odłącz przewód między powielaczem a trafem w/n. a na wyprowadzeniu trafa po dotknięciu izolowanym śrubokrętem powinna pojawić się iskra. Zmierz napięcie na S1 i S2 6P45.
Uszkodzony był środkowy bezpiecznik dwu amperowy. Pozostałe operacje będzie już robił kolega, przekażę mu te informacje, niemniej i tak jeśli powielacz jest oryginalny pewnie go wymieni, ze względu na ich złą sławę :) . Ciekawy jest ten rubin, ani dekodera PAL, oryginalny powielacz, nie wygląda na dłubanego w środku, był bardzo niewiele zakurzony. Pewnie powędrował do piwnicy jeszcze przed zmianą ustroju.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

daniel22 pisze:Mam pytanie jeszcze - od czego jest gniazdo "video" na tylnej ściance? Nie jest ono dołożone, wygląda na oryginalne...
Jest to gniazdo serwisowe, normalnie nieaktywne. By uczynić je aktywnym należało przełączyć zworę na bloku sygnałowym, po czym można je było wykorzystać do podania sygnałów testowych Video (m.cz.) podczas strojenia odbiornika (sam nigdy z niego nie korzystałem). Poniżej fragment schematu z wejściem m.cz., na którym żółtym kolorem zaznaczyłem wspomniane gniazdo i zworę do jego włączenia.
Wejscie_video.jpg
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Romekd pisze:
daniel22 pisze:Mam pytanie jeszcze - od czego jest gniazdo "video" na tylnej ściance? Nie jest ono dołożone, wygląda na oryginalne...
Jest to gniazdo serwisowe, normalnie nieaktywne. By uczynić je aktywnym należało przełączyć zworę na bloku sygnałowym, po czym można je było wykorzystać do podania sygnałów testowych Video (m.cz.) podczas strojenia odbiornika (sam nigdy z niego nie korzystałem). Poniżej fragment schematu z wejściem m.cz., na którym żółtym kolorem zaznaczyłem wspomniane gniazdo i zworę do jego włączenia.
Wejscie_video.jpg
Pozdrawiam,
Romek
Czyli można tam podać normalny sygnał AV, na przykład z magnetowidu, dekodera, i obraz będzie wyświetlany w kolorze? Z tym, że nie będzie wtedy fonii, o ile dobrze rozumiem?
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

No to się naczytałem że ho ho.
Napiszę swe przemyślenia wieloletnie, bo czas i praktyka pozwalają na obiektywny osąd.
Kolega kaem słusznie zauważył, że to coś plaskate jak naleśnik, z czego dzisiaj słuchamy dźwięku nie produkuje. Stare radia lampowe, czy TV w drewnianych obudowach zapewniały nieporównywalnie wyższa jakość dźwięku. Tu pytanie: ilu obecnych klientów zechciałoby taka szafę kupić? Obecny sprzęt jest jednorazową tandetą i naprawa właściwie niemożliwa lub nieopłacalna.
Laminaty papierowe często b. marnej jakości stosowano szeroko na Wschodzie i Zachodzie. Taka firma jak Grundig pod koniec 70-ych w sprzęcie audio dawała nadzwyczaj marne papierzaki ze ścieżkami cienkimi jak włoski. Pękały pod własnym ciężarem, a lutowanie elementów jednorazowe, bo wylutowanie elementu kończy się odklejeniem ścieżek i urwaniem oczka. Straszny syf a wygląda very well i gra takoż.

Meblościanki i skrócone kable to był koszmar i morderca sprzętu. Inny obyczaj to durnostojki i wazonik z woda na grającym meblu. Często były serweteczki jako element podpałki.
W czasach na szczęście minionych (choć żal młodości) mały Fiutek to było w zasadzie JEDYNE auto(hi,hi) do którego po wyjęciu fotela wlazła: pralka ,betoniarka czy Rubin, a nawet gruba teściowa.
Nie zapominajmy że specyficznym klimatem było trzymanie majątku w foliach aby się broń Boże nie zniszczył. Niektórzy nawet użytkowali TV w folii!!! Albo siedzieli na niej w wymarzonym wozidle zamazanym starym olejem.
Wiedza techniczna była marnawa a sporo mitów. Jak jest obecnie nie wiem, ale chyba jeszcze gorzej, bo jedyne co wiedza to, że im bateria pada.
Przecież te 50 lat temu dodawano schemat, a teraz instrukcja w dziwnych językach, do tego kompletnie niezrozumiała... O tempora o mores!
Ale to se ne vrati i za 10 lat będziecie mieli komórki i TV w doope powszczepiane.

Rubin 714 P stał dumnie u Teściów, zakupiony w Pewexie jako prezent od wuja z USA. Wytrzymał ze 6 lat i został wymieniony na tranzystorowca. Awaryjny był mocno, ale teść inżynier dawał rade go okiełznać. Dźwięk zaś owszem owszem.
Podczas podróży służbowych po Sowietach, ale to były czasy pieriestroji (dla młodzieży przypominam lata 90-92) naoglądałem się wiele sowieckich wynalazków, gdzie czerwone majtki goniły za zawodnikiem aby w końcu wskoczyć na tyłek gdy stanął. Za to nieocenionym doświadczeniem było musowe oglądanie magnetowidu z sowieckim dubbingiem. Moment gdy dzielny Winnetou krzyczał: Tawariszczi Indiany-wpierod zawsze przyprawiał mnie o spazmy śmiechu. Ale wtedy do śmiechu w tym kraju nie było. Obecnie tez nie.

Pozdrawiam miłujących starocie
Tomasz

PS Memu Mistrzowi Telewizorowi dziękuję za cenne komentarze.
Tomasz
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

daniel22 pisze:Czyli można tam podać normalny sygnał AV, na przykład z magnetowidu, dekodera, i obraz będzie wyświetlany w kolorze? Z tym, że nie będzie wtedy fonii, o ile dobrze rozumiem?
Teoretycznie można podać tam sygnał video. Obraz będzie kolorowy, jeśli tylko telewizor będzie miał wbudowany odpowiedni dekoder (PAL, NTSC). Sygnał należałoby podać przez jakiś elektrolityczny kondensator bezpolaryzacyjny (np. 10...47 μF/16 V), by elementy polaryzacji bazy tranzystora T9 (R70 i R71) nie zostały zbocznikowane niską rezystancją wyjścia sygnału video. Przed kondensatorem od strony wejścia video można zastosować rezystor 75 Ω (równolegle do masy).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Rubin ożył :D. Powodem awarii był spalony efektownie powielacz (miał wypaloną w środku dziurę). Teraz tylko szukamy dekodera PAL i podłączamy modulator z dekoderem DVB-T :).

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz, 20 grudnia 2015, 16:06 przez daniel22, łącznie zmieniany 1 raz.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Najlepiej by było gdyby Trafił Ci się cały dekoder rubinowski z zamontowanym dekoderem PAL. O ile do Elektronów 280 i pochodnych bardzo ładne dekoderki produkował Białystok to w przypadku Rubina większość dekoderów to była prywaciarska twórczość, często bez żadnych oznaczeń wyprowadzeń i z zamazanymi oznaczeniami elementów półprzewodnikowych.. Często w trakcie uruchamiania trzeba było dobierać elementy. Powodzenia.
6p45s
3 posty
3 posty

Post autor: 6p45s »

Melduje się obecny właściciel tego grzmota :)
Po pierwsze, pragnę wszystkich tu zgromadzonych przywitać - jest to mój pierwszy post na forum, choć przeglądam je od czasu do czasu już parę lat. Niestety rubina do chwili obecnej nie udało się uruchomić, głównie z uwagi na brak czasu i warunków do przeprowadzenia należytej diagnozy i skutecznego serwisu. Sytuacja wygląda następująco: po powyższym sukcesie (szybka i bezproblemowa to była naprawa, aż byłem zaskoczony, że tak "gładko poszło") telewizor stał jakieś 3 miesiące zanim zdobyłem dekoder PAL i ponownie mogłem do niego zajrzeć. Odbiornik znowu mnie zaskoczył - tym razem bardzo negatywnie, gdyż opisywana uprzednio usterka powróciła - znowu wybija bezpiecznik bloku odchylania. Po przestawieniu odczepu trafa na 240V (podobno rubin powinien być obecnie ustawiony w tym właśnie zakresie?) bezpiecznik jest cały natomiast 6P45S znowu się rumieni. Powielacz nie wygląda organoleptycznie na przebity tak, jak ten poprzedni, z resztą był wkładany całkiem nowy telpod, z zapasów. Profilaktycznie podmieniona została dioda WN, bez rezultatu. Zdaję sobie sprawę, że najpierw powinienem dokonać jakichkolwiek pomiarów, jednak sondy, kikuty, jakimi dysponowałem + ogólna ciasnota i niedostateczne oświetlenie skutecznie zniechęcały mnie do podejmowania tego typu prób - pamiętajmy o napięciach panujących w tym bloku. Z resztą osobiście nic konkretnego te pomiary by dla mnie nie wniosły - nie dysponuję instrukcją serwisową, ani nawet czytelnym schematem - nie mam odniesienia. Niestety, nie żyłem "w tamtych czasach", konstrukcja rubina jest mi obca. Mam na swoim koncie kilka uruchomionych odbiorników lampowych, ale to zupełnie inna bajka. Stąd też prośba do triodowiczów mieszkających na terenie Wrocławia i okolic: potrzebuję rzetelnej pomocy w postawieniu tego telewizora "na nogi". Jeśli ktoś - najlepiej z doświadczeniem praktycznym, zawodowym (ale dobre chęci i wiedza przewyższająca moją namiastkę pojęcia o tym sprzęcie też wystarczą :twisted: ) byłby chętny i zgodził się poświęcić czas i miejsce w swoim warsztacie, proszę o kontakt. Jestem w stanie dowieźć odbiornik na miejsce - transport nie będzie stanowił problemu.
Pozdrawiam! 6p45s
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

A ja posiadam trafo WN od rubina 707 (NOS)
Marek 1974
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Marek 1974 »

Spróbuj uruchomić TV z odlutowanym przewodem WN idącym od trafa linii do powielacza. Zresztą najczęściej jak gdzieś przebiło w powielaczu, to zazwyczaj waliło konkretną iskrą na zewnątrz do najbliższego punktu masy.
Skoro piszesz, że rumieni się anoda w 6P45S to na 99% nie masz sterowania. Sprawdź napięcie na S1. Powinno być ujemne kilkadziesiąt wolt. Poza tym w Rubinach do S1 6P45S doprowadzane było jednocześnie napięcie stałe ujemne, jako napięcie blokujące na wypadek braku sterowania z generatora. Podejrzewam, że i ten obwód napięciowy masz uszkodzony.
Sprawdź czy pracuje generator odchylania poziomego na 6F1P, czy dochodzi napięcie anodowe (najlepiej zmierzyć na anodach triody i pentody).
6p45s
3 posty
3 posty

Cenne wskazówki. Jeśli będę miał jak, gdzie i kiedy z pewnością się do nich zastosuję. Na razie muszę się jednak dozbroić w dokumentację chcąc działać z tym samemu :) Ogólny zarys co do czego zaczyna mi się tworzyć w głowie, ale nadal jest to jak przedzieranie się przez puszczę. Obecnie, tak jak wyżej pisałem, nawet nie mam warunków by się podjąć kompleksowej, jakby na to nie patrzeć, reanimacji (może w okolicy października uda się to zmienić) zatem ponawiam prośbę: jeśli ktoś mieszkający we Wrocławiu lub okolicy byłby chętny pomóc "na żywo", proszę o kontakt. Pozdrawiam.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Sprawdź a raczej podstaw diodę KC109. Tradycyjnymi metodami jej nie sprawdzisz. Często przy uszkodzeniu pękała porcelanka ale to nie reguła. Może być lekko ciepła.
6p45s
3 posty
3 posty

Niestety, tak jak wyżej pisałem, w pierwszej kolejności po ponowieniu się usterki podstawiłem właśnie tą diodę bo szczęśliwie się złożyło, że posiadałem drugą taką. Faktycznie sprawdzić ją miernikiem nie sposób, jednak raczej nie ona jest powodem. Chyba, że trafiły by mi się obydwie "strzelone" :roll:
ODPOWIEDZ