Ekstremalne zastosowania lamp.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

tek-no-logical
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: tek-no-logical »

tszczesn pisze: Zapewne można, ale tam się trochę pyli. A zakurzona katoda kiepsko emituje. No i trzeba jakoś tą lampę tam dostarczyć, tak aby gazy nie zniszczyły katody.
Wydaje się, że gdyby nie włączać lampy zanim zostanie umieszczona w próżni, nie powinno być problemu(podobnie jak w fabryce - katody przebywały chyba przez jakiś czas w powietrzu?). Do tego czasu sterowanie ręczne czy jakaś Łajka...
tek-no-logical
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

tek-no-logical pisze:
tszczesn pisze: Zapewne można, ale tam się trochę pyli. A zakurzona katoda kiepsko emituje. No i trzeba jakoś tą lampę tam dostarczyć, tak aby gazy nie zniszczyły katody.
Wydaje się, że gdyby nie włączać lampy zanim zostanie umieszczona w próżni, nie powinno być problemu(podobnie jak w fabryce - katody przebywały chyba przez jakiś czas w powietrzu?). Do tego czasu sterowanie ręczne czy jakaś Łajka...
Nie wiem, ale stłuczone lampy zmieniały zupełnie wygląd katody już po kilku godzinach. A przy produkcji lampy katoda była aktywowana już po odpompowaniu lampy, nie przed. O tym jakie reakcje substancji z których zrobione są katody mogą zachodzić z tlenem niech się jakiś chemik wypowie.
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Pamiętam, że był artykuł w Radioelektroniku, lata '90 o satelitach telekomunikacyjnych.
Wszystkie chodziły na lampach :) oczywiście w torach b.w.cz.
Właśnie odkurzam swoją przygodę z w.cz. i czytając materiały na temat wzmacniaczy UKW znalazłem informację, że z energetycznego punktu widzenia taki wzmaczniacz zbudowany na lampach ma lepszą sprawnosć niz tranzystorowy dla 100W Po lampy pobierały nieco ponad 200W natomiast tranzystory 270W. Lampy poprostu mają znacznie lepsze wzmocnienią na częstotliwosciach, gdzie tranzystory wysiadają. Z tego powodu wzmacniacz lampowy ma dwa stopnie a tranzystorowy kilka.
Jednak półprzewodniki ciągle sie udoskonala, więc nie wiem jak to wygląda dzisiaj.
pozdrawiam
Marcus
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Marcus pisze: Jednak półprzewodniki ciągle sie udoskonala, więc nie wiem jak to wygląda dzisiaj.
Zupełnie inaczej... Tranzystory pracują na dziesiątkach GHz, o tym lampy nawet nie marzyły.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Jasiu pisze:
Marcus pisze: Jednak półprzewodniki ciągle sie udoskonala, więc nie wiem jak to wygląda dzisiaj.
Zupełnie inaczej... Tranzystory pracują na dziesiątkach GHz, o tym lampy nawet nie marzyły.
Nie , to lampy pracują na częstotliwościach o których tranzystory na razie tylko marzą. Wczoraj nawet na Ebayu została sprzedana lampa na 670GHz - jest taki tranzystor?
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
tszczesn pisze: Nie , to lampy pracują na częstotliwościach o których tranzystory na razie tylko marzą. Wczoraj nawet na Ebayu została sprzedana lampa na 670GHz - jest taki tranzystor?
To już podczerwień... Emitowała ciepło czy rzeczywiście była to jakaś jakaś kriogeniczna mikrolampa (długość tej fali to jakieś 0.5mm)? Może sprzedawca się po prostu pomylił? Nie słyszałem jeszcze o jakiejś efektywnej elektronice budowanej na pasmo tetrahercowe. Trochę przeglądowych informacji jest tu:
http://www.aip.org/tip/INPHFA/vol-9/iss-4/p27.html

Choć jak się uprzeć, to laser można uznać za lampę... Nawet lampa RTG jest generatorem na bardzo wysokie częstotliwości :-)

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Jasiu pisze:
tszczesn pisze: Nie , to lampy pracują na częstotliwościach o których tranzystory na razie tylko marzą. Wczoraj nawet na Ebayu została sprzedana lampa na 670GHz - jest taki tranzystor?
To już podczerwień... Emitowała ciepło czy rzeczywiście była to jakaś jakaś kriogeniczna mikrolampa (długość tej fali to jakieś 0.5mm)? Może sprzedawca się po prostu pomylił? Nie słyszałem jeszcze o jakiejś efektywnej elektronice budowanej na pasmo tetrahercowe. Trochę przeglądowych informacji jest tu:
http://www.aip.org/tip/INPHFA/vol-9/iss-4/p27.html
Zaraz popatrzę. A lampa była tak opisana przez sprzedawcę, wygląd miała dziwny, była niewielka, więc rozumiem, że miała prawo do tego pasma działać. A o tym, że komuś się udało 'elektonicznie' wygenerować podczerwień to jescze gdzieś w latach 80-tych czytałem.
Brencik

Post autor: Brencik »

Podczerwien wzmacniaja wzmacniacze optyczne (w telekomunikacji swiatłowodowej) m.in. oparte na domieszkach erbowych (EDFA), prazeodymowych itp. Pasma w jakich pracuja to okolo 1550nm.
Pozdrawiam!
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

hmmm Czy taka długosć fali (1550nm) nie jest już zbyt silnie absorbowana przez światłowód? Do rejestracji widm związków organicznych w IR stosuje się specjalne kuwety wykonane z soli nieorganicznych (np. KCl).
pozdrawiam
Marcus
Brencik

Post autor: Brencik »

Nie ma wpływu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Temat nieco ostygł.
Wracając do satelit to może ma ktoś dane takiego nadajnika lampowego siedzącego w satelicie lub jego lampy?
pozdrawiam
Marcus