Co tu zmienić- SE GU-29 i transformator TBK?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Re: Co tu zmienić- SE GU-29 i transformator TBK?
Witam!
OK, przy 230V na pierwotnym , to na wtórnym jałowo 10,8-10,9V, 230V stabilne z wariaka, nie pływające z sieci energetycznej.
Przekładnię chyba wtedy da się policzyć?
OK, przy 230V na pierwotnym , to na wtórnym jałowo 10,8-10,9V, 230V stabilne z wariaka, nie pływające z sieci energetycznej.
Przekładnię chyba wtedy da się policzyć?
-
- 6250...9374 posty
Ludzie ratunku!!!!!!!! W podanym artykule z linku MASZ DANE TEGO TRAFA: pierwotne 2480zw./0,15mm, wtórne (są połączone szeregowo, to sam widzisz) najpierw 240zw./0,15mm (zbędne) a dalej 148zw/0,6mm (na wierzchu, odmotać ,,trochę'' zwojów zmieniając przekładnię można bez rozbierania rdzenia, sam to kilka razy robiłem) co chcesz więcej mierzyć?
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Czyli jak to wyjdzie?
PCC85 zdecydowanie....jakie wartości rezystorów i kondensatorów?
Jaki kondensator katodowy GU-29?
Ja tego nie policzę, bo takie liczone układy to nawet do modyfikacji się nie nadają, a jak coś się spali, choćby układy chińskich wzmacniaczy YAQUIN za wcale niemałe pieniądze, to trzeba "inżynierii wstecznej" by dało się to przywrócić do życia.
Ten wzmacniacz jest w ogóle popapranym układem z byle czego i na niskiej jakości elementach, czy tak trudno podać te wartości elementów, czy mam zaczerpnąć z byle jakiego schematu na 6N2P i z bólem serca włożyć drogą obecnie lampę?
Bo jak już, to katodowy kondensator GU-29 dam 1000uF jak mam przy GI-30 i rezystor dobrać by napięcie spadło zgodnie z opisem, przed wojną w układach SE rzadko kiedy był kondensator elektrolityczny, był sam rezystor, bo elektrolity były po prostu za drogie.
Czyli jak to wyjdzie?
PCC85 zdecydowanie....jakie wartości rezystorów i kondensatorów?
Jaki kondensator katodowy GU-29?
Ja tego nie policzę, bo takie liczone układy to nawet do modyfikacji się nie nadają, a jak coś się spali, choćby układy chińskich wzmacniaczy YAQUIN za wcale niemałe pieniądze, to trzeba "inżynierii wstecznej" by dało się to przywrócić do życia.
Ten wzmacniacz jest w ogóle popapranym układem z byle czego i na niskiej jakości elementach, czy tak trudno podać te wartości elementów, czy mam zaczerpnąć z byle jakiego schematu na 6N2P i z bólem serca włożyć drogą obecnie lampę?
Bo jak już, to katodowy kondensator GU-29 dam 1000uF jak mam przy GI-30 i rezystor dobrać by napięcie spadło zgodnie z opisem, przed wojną w układach SE rzadko kiedy był kondensator elektrolityczny, był sam rezystor, bo elektrolity były po prostu za drogie.
-
- 625...1249 postów
Proponuję przenieść temat do "Lampy dla początkujących".
pozdrawiam
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
A czy tak trudno było mi pomóc?
Taka była to trudna czynność, że zakpiono ze mnie?
Jeśli Moderator RomekD uważa, że ten temat nie ma sensu, to niech zniknie w niebycie, Kosz to za mało, to mnie kosztowało cały dzień nerwów i wyszło tyle, że temat jest śmietnikiem i pokazem kompletnego braku dobrej woli, ja pomagam na Forum ale pomóc mi już nikt nie chce.
Ja nie policzę, bo nie mam wykształcenia zawodowego czy średniego technicznego, chodziło o dobór kilku elementów, ale jak za dużo to dla niektórych, to zrobię sam z innego projektu a to niech leci w niebyt, Kolega Kazimierz już mnie ocenił.
Proszę o usunięcie tematu jeśli jest taka potrzeba albo wpisów, które podkopują mój wkład w to Forum
A czy tak trudno było mi pomóc?
Taka była to trudna czynność, że zakpiono ze mnie?
Jeśli Moderator RomekD uważa, że ten temat nie ma sensu, to niech zniknie w niebycie, Kosz to za mało, to mnie kosztowało cały dzień nerwów i wyszło tyle, że temat jest śmietnikiem i pokazem kompletnego braku dobrej woli, ja pomagam na Forum ale pomóc mi już nikt nie chce.
Ja nie policzę, bo nie mam wykształcenia zawodowego czy średniego technicznego, chodziło o dobór kilku elementów, ale jak za dużo to dla niektórych, to zrobię sam z innego projektu a to niech leci w niebyt, Kolega Kazimierz już mnie ocenił.
Proszę o usunięcie tematu jeśli jest taka potrzeba albo wpisów, które podkopują mój wkład w to Forum
-
- 2500...3124 posty
Takim, że nie chcesz nawet podstawić wartości do podanego na tacy wzoru i domagasz się podania gotowych wartości elementów dla najprostszego z możliwych wzmacniacza. Nie wiem też skąd opinia, że "Lampy dla początkujących" to lepszy kosz, ruch jest tam całkiem spory. Tamten dział powstał właśnie po to, żeby w tym dziale nie odpowiadać na pytania takie jak Ty zadajesz.Szrot majster pisze: ↑wt, 1 października 2024, 19:21Witam!
A jakim prawem?
Czy po 20 latach mi się to należy?
Niech ktoś pomoże a nie przesuwa temat do działu, którego nikt nigdy nie odwiedza, ta taki "lepszy Kosz"
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Ja tego wzoru nie rozumiem ani trochę, stąd cała kłótnia.
Nigdy nie robiłem takiego układu "od podstaw" a miałem lepszą lub gorszą "bazę" jak było z SE na GU-32, podobnie też z dobrym układem niepotrzebnie wyrzuconego Kolegi saico na EL32.
Obydwa układy działają poprawnie do dziś, może ktoś mi wyjaśni znaczenie poszczególnych wartości w tym "prostym" wzorze, to sobie policzę i zrobię, jak nie, to zrobię po swojemu, starym zwyczaje mierząc płynący prąd.
A może ten dyskutowany układ jest takim bublem, że nie warto było dyskusji toczyć?
Zastanawia mnie też ilość bezużytecznych kondensatorów papierowo-olejowych i mikowych zabytków w katodach lamp.
Ja tego wzoru nie rozumiem ani trochę, stąd cała kłótnia.
Nigdy nie robiłem takiego układu "od podstaw" a miałem lepszą lub gorszą "bazę" jak było z SE na GU-32, podobnie też z dobrym układem niepotrzebnie wyrzuconego Kolegi saico na EL32.
Obydwa układy działają poprawnie do dziś, może ktoś mi wyjaśni znaczenie poszczególnych wartości w tym "prostym" wzorze, to sobie policzę i zrobię, jak nie, to zrobię po swojemu, starym zwyczaje mierząc płynący prąd.
A może ten dyskutowany układ jest takim bublem, że nie warto było dyskusji toczyć?
Zastanawia mnie też ilość bezużytecznych kondensatorów papierowo-olejowych i mikowych zabytków w katodach lamp.
- Michal_Pol
- 250...374 postów
Tu masz dwie linie obciazenia A) Ra=47k i B) Ra=22k. Uklad zasilany z 250V. Dla pkt A) rezystror katody wyliczony ze wzoru Rk=is/ia wynosi 263,15 oma w zaokragleniu 240, dla pkt B) 150 om.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
BARDZO DZIĘKUJĘ!!!!
Ale czy 240R tyczy się lampy sterującej a 150R GU-29?
Bo nie do końca rozumiem.
Jestem uzależniony od benzodiazepin i jest to niemożliwe do rzucenia, nie napisałem wcześniej, ale objawy typu niepamięć wsteczna u mnie występują, w Polsce narkomania kojarzy się z ćpunem na dworcu, tymczasem przybiera ona różnie oblicza, szefowie wielkich korporacji mierzą się z tymi substancjami, to silnie uzależniająca substancja, po ponad 2 dekadach nie do rzucenia.
Można poprosić o przykładowy szkic na załączonym schemacie rosyjskim?
BARDZO DZIĘKUJĘ!!!!
Ale czy 240R tyczy się lampy sterującej a 150R GU-29?
Bo nie do końca rozumiem.
Jestem uzależniony od benzodiazepin i jest to niemożliwe do rzucenia, nie napisałem wcześniej, ale objawy typu niepamięć wsteczna u mnie występują, w Polsce narkomania kojarzy się z ćpunem na dworcu, tymczasem przybiera ona różnie oblicza, szefowie wielkich korporacji mierzą się z tymi substancjami, to silnie uzależniająca substancja, po ponad 2 dekadach nie do rzucenia.
Można poprosić o przykładowy szkic na załączonym schemacie rosyjskim?
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Chyba sam potrzebujesz pomocy, odmotać trochę.cirrostrato pisze: ↑wt, 1 października 2024, 16:35 Ludzie ratunku!!!!!!!! W podanym artykule z linku MASZ DANE TEGO TRAFA: pierwotne 2480zw./0,15mm, wtórne (są połączone szeregowo, to sam widzisz) najpierw 240zw./0,15mm (zbędne) a dalej 148zw/0,6mm (na wierzchu, odmotać ,,trochę'' zwojów zmieniając przekładnię można bez rozbierania rdzenia, sam to kilka razy robiłem) co chcesz więcej mierzyć?
Coś to się nie zgadza z pomiarami, na jaki prąd w ogóle jest ten transformator?
Tłumaczenie że od zawsze działało to żadne tłumaczenie, chyba nikt nie sprawdzał dopasowania.
A przy zmianie napięcia zasilania pasuje przeliczyć układ jeszcze raz znając podstawowe parametry transformatorów.
Nawet mi się nie chce czytać tego bełkotu.
Piszesz ze jesteś po liceum i nie masz wiedzy a stwierdzasz ze układ jest popaprany, nawet nie wiesz dlaczego.
Piszesz ze jesteś pasjonatem a nawet ci się nie chce podstawić do wzorów.
Masz podany wzór nie przyjmujesz do wiadomości, masz wyliczone w tabelce od 10000uF do 10uF dalej nic.
Fd dolna częstotliwość filtru rc gdzie sygnal jest tłumiony o 3dB czyli do jakieś 70% wartości
Chyba Google masz.
Jeśli zasilacz ci wytrzyma i trafo wyjściowe rzeczywiście ma n=21.3 proponowałbym taki punkt pracy dla 4R.
Dla drivera: A schemat:
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Rosyjska strona pisze, że trzeba odwinąć OKOŁO 50 ZWOJÓW, ja tyle odwinąłem z obydwu transformatorów.
I liczyłem każdy zwój, nie odwijałem po piwie czy w inny sposób bez myślenia- są trzy warstwy, w sumie jest 148 zwojów, tyle by było dla głośnika 16 omowego, bo by pasowało do typowej impedancji telewizyjnych cewek odchylania pionowego, bo to taki rosyjski TWOP a o nich była już tu dyskusja.
Przekładnia by była chyba OK, bo Kolega to n=21,3 obliczył z mojego opisu i pomiarów, gdzie przy 230V na stronie pierwotnej oba trafa dają jałowo 10,8-10,9V, nie buczą przy tym....zresztą w którymś "Radioelektroniku" z lat 90-tych było zastosowanie TWOP-ów jako sieciowych i tak samo TG5-46 i innych, był to artykuł inżyniera a nie partacza.
Jestem po liceum, niestety nie uczyłem się w stronę matematyki a biologii, ten przedmiot zdałem na maturze, bo nie było chemii do wyboru.
Elektronika jest drugim "konikiem" obok chemii, za interesowanie się chemią wywalono mnie z wielu pensjonatów, bo znałem proporcje materiałów wybuchowych na bazie azotanów(potasu, amonu).
Jak pisałem....jestem de facto ćpunem, którym się stałem przez lekarza....klonazepan zapisany na sen ponad 20 lat temu stał się narkotykiem, który strasznie ryje umysł, moja Mama też się już nie uwolni od niego.
Teraz dopiero zobaczyłem, że jest tabelka.
Zasilacz mogę zrobić "pancerny" jak w PP Kolegi projektu, gdzie dałem transformator separacyjny od automatyki przemysłowej, tym razem też mogę dać na przykład dwa toroidy od halogenów czy stare TS40/TS50, tudzież inne, jednakowe trafa spięte uzwojeniami wtórnymi.
A w kwestii uruchamiania, to mam zasilacz 0-300V 0,1A z amperomierzem, tak, że widzę, czy coś jest nie tak, USZ na przykład podpinam przy Ua około 100V, wtedy małe ryzyko spalenia trafa czy zniszczenia lampy.
USZ umiem zrobić poprawnie, w tym PP przy Ua=312V i GI-30 wyciągnąłem 7,7W/8R niezniekształconego sinusa 1kHz.
Obecnie jest tak, że karta dźwiękowa PC nie jest w stanie przesterować końcówki mocy.
A Ua mam 275V i tak to działa pół roku bez usterek.
A za schemat BARDZO ALE TO BARDZO DZIĘKUJĘ!!!!
Dziwił mnie fakt nawalenia zbieraniny starych elektrolitów i papierowo-olejowych kondensatorów i brak USZ.....jednak na ten naród trzeba wziąć 300% poprawki
Rosyjska strona pisze, że trzeba odwinąć OKOŁO 50 ZWOJÓW, ja tyle odwinąłem z obydwu transformatorów.
I liczyłem każdy zwój, nie odwijałem po piwie czy w inny sposób bez myślenia- są trzy warstwy, w sumie jest 148 zwojów, tyle by było dla głośnika 16 omowego, bo by pasowało do typowej impedancji telewizyjnych cewek odchylania pionowego, bo to taki rosyjski TWOP a o nich była już tu dyskusja.
Przekładnia by była chyba OK, bo Kolega to n=21,3 obliczył z mojego opisu i pomiarów, gdzie przy 230V na stronie pierwotnej oba trafa dają jałowo 10,8-10,9V, nie buczą przy tym....zresztą w którymś "Radioelektroniku" z lat 90-tych było zastosowanie TWOP-ów jako sieciowych i tak samo TG5-46 i innych, był to artykuł inżyniera a nie partacza.
Jestem po liceum, niestety nie uczyłem się w stronę matematyki a biologii, ten przedmiot zdałem na maturze, bo nie było chemii do wyboru.
Elektronika jest drugim "konikiem" obok chemii, za interesowanie się chemią wywalono mnie z wielu pensjonatów, bo znałem proporcje materiałów wybuchowych na bazie azotanów(potasu, amonu).
Jak pisałem....jestem de facto ćpunem, którym się stałem przez lekarza....klonazepan zapisany na sen ponad 20 lat temu stał się narkotykiem, który strasznie ryje umysł, moja Mama też się już nie uwolni od niego.
Teraz dopiero zobaczyłem, że jest tabelka.
Zasilacz mogę zrobić "pancerny" jak w PP Kolegi projektu, gdzie dałem transformator separacyjny od automatyki przemysłowej, tym razem też mogę dać na przykład dwa toroidy od halogenów czy stare TS40/TS50, tudzież inne, jednakowe trafa spięte uzwojeniami wtórnymi.
A w kwestii uruchamiania, to mam zasilacz 0-300V 0,1A z amperomierzem, tak, że widzę, czy coś jest nie tak, USZ na przykład podpinam przy Ua około 100V, wtedy małe ryzyko spalenia trafa czy zniszczenia lampy.
USZ umiem zrobić poprawnie, w tym PP przy Ua=312V i GI-30 wyciągnąłem 7,7W/8R niezniekształconego sinusa 1kHz.
Obecnie jest tak, że karta dźwiękowa PC nie jest w stanie przesterować końcówki mocy.
A Ua mam 275V i tak to działa pół roku bez usterek.
A za schemat BARDZO ALE TO BARDZO DZIĘKUJĘ!!!!
Dziwił mnie fakt nawalenia zbieraniny starych elektrolitów i papierowo-olejowych kondensatorów i brak USZ.....jednak na ten naród trzeba wziąć 300% poprawki

-
- 6250...9374 posty
Ostro...od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy nie jak traxman, porzucić triodę........co tu jest niewiadome, jakie prądy, dopasowanie, PARAMETRY TRAFA SA JAWNE, ja zawsze zakładam w motanych osobiście trafach gęstość prądu w uzwojeniach na 2,5A/mm2, coś jeszcze ,,nie wiadomo''?onyx1944 pisze: ↑wt, 1 października 2024, 21:42 Chyba sam potrzebujesz pomocy, odmotać trochę.
Coś to się nie zgadza z pomiarami, na jaki prąd w ogóle jest ten transformator?
Tłumaczenie że od zawsze działało to żadne tłumaczenie, chyba nikt nie sprawdzał dopasowania.
A przy zmianie napięcia zasilania pasuje przeliczyć układ jeszcze raz znając podstawowe parametry transformatorów
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Właśnie mnie zastanawia, czemu traxman poszedł z Triody?
Obecnie chyba związany z AVT....kiedyś do AVT była nienawiść na Elektrodzie.
A co do tych transformatorów.....ja tu nie widzę różnicy między nimi a innymi, typowo głośnikowymi ruskami.
Jak zostało odwinięte 50 zwojów, to przekładnia się zgadza i powinno być OK.
Ale odwijanie "na pałę", bez liczenia odwijanych zwojów nie ma sensu, tam są trzy warstwy uzwojenia wtórnego, które nawinięte jest drutem 0,6mm2, większość małych i średnich głośnikowych też ma wtórne nawinięte drutem podobnego przekroju, te od Rubina pod 6P14P też są takim drutem nawijane, tyle , że są na rdzeniu kształtkowym EI a te na zwijanym, ponoć lepszym do audio.
Zrobię w weekend "platformę testową" ze sklejki i laminatu i przetestuję, opisując i podając oscylogramy z napięciami, mam miliwoltomierz selektywny TESLA BM494, oraz oscyloskop Tektronix 465B.
Właśnie mnie zastanawia, czemu traxman poszedł z Triody?
Obecnie chyba związany z AVT....kiedyś do AVT była nienawiść na Elektrodzie.
A co do tych transformatorów.....ja tu nie widzę różnicy między nimi a innymi, typowo głośnikowymi ruskami.
Jak zostało odwinięte 50 zwojów, to przekładnia się zgadza i powinno być OK.
Ale odwijanie "na pałę", bez liczenia odwijanych zwojów nie ma sensu, tam są trzy warstwy uzwojenia wtórnego, które nawinięte jest drutem 0,6mm2, większość małych i średnich głośnikowych też ma wtórne nawinięte drutem podobnego przekroju, te od Rubina pod 6P14P też są takim drutem nawijane, tyle , że są na rdzeniu kształtkowym EI a te na zwijanym, ponoć lepszym do audio.
Zrobię w weekend "platformę testową" ze sklejki i laminatu i przetestuję, opisując i podając oscylogramy z napięciami, mam miliwoltomierz selektywny TESLA BM494, oraz oscyloskop Tektronix 465B.
-
- 6250...9374 posty
Transformator głośnikowy ma uzwojenie pierwotne i wtórne (tak się przyjęło określać anodowe i głośnikowe), czasem dodatkowo np. słuchawkowe, w PRL nawijano wtórne jako pierwsze (wieść gminna niesie, że jako pierwsze bo miało mniejszą długość zwojów, fakt, i było tańsze materiałowo a więc i złotówkowo), w trafach ,,lampowych'', które ściągałem z elektrośmieci w Norwegii, wtórne było nawijane najczęściej na wierzchu, nigdy ich nie mierzyłem (i nie stosowałem, najczęściej oferuję jako gratisy), więc nie znam zalet ani wad takich konstrukcji transformatorów.