Koerting Multisound- potrzebna pomoc i schematy.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Koerting Multisound- potrzebna pomoc i schematy.

Post autor: Szrot majster »

hellcat pisze: ndz, 18 sierpnia 2024, 17:33 Tak, strojenie głowicy robi się z wyłączoną AFC, najpierw się ustawi 98 MHz (środek pasma) jako znacznik, potem skrajne 88 MHz i 108 MHz i stara się uzyskać na wobuloskopie podobny poziom. Nie musi być przy tym grzebana głowica, wystarczy czas i starzenie, nawet minimalnie elementów.
I AGC też powinno być wyłączony. Potem z włączonym można delikatnie korygować.
Witam!
Bez schematu nie kręcę niczym :!: - a w głowicy szczególnie :!:
Chodzi o to, że pokrycie częstotliwości jest OK, ale chodzi mi o PR-ki przy programatorze, czyli najniższe napięcie warikapowe dla 88MHz i najwyższe dla 104MHz, mam ku temu podejrzenie, bo programator był niemiłosiernie brudny i utleniony, same PR-ki też nie budzą mojego zaufania, są podżarte dwutlenkiem siarki z powietrza..
Zobacz sobie jak to wygląda w Zodiaku
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3668864.html
Poza tym grzebanie w tej głowicy jest ryzykowne, bo jest tu tranzystor FET, a nie ma dokumentacji.
AFC wyłączyć się nie da, nie ma przycisku- to jest automatycznie realizowane.
Powinny być dwa PR-ki przy programatorze- tu nie ma cudów, tak samo jak z GFE-105 i pochodnymi
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: hellcat »

Ok, kiedyś na zachodzie pasmo było do 104 MHz i to by się zgadzało tym co piszesz, AFC nigdy nie da się "wyłączyć", trzeba odcinać fizycznie do strojenia głowicy, ja Cię nie zachęcam do grzebania w głowicy bez przyrządów.
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Tak, ten tuner ma FM do 104MHz jak zresztą większość z tamtych lat, choć spotykam takie, które mają do 108MHz a mają ponad 50 lat.
Co do "przesuniętej skali", to wynika tu ze starych PR-ków, bo ten tuner ma wskaźnik częstotliwości, będący w istocie woltomierzem, który mierzy napięcie warikapowe i pokazuje je jako częstotliwość, Radmor 51xx miał tak samo i 90% niemieckich z programatorem a u nas Julia Stereo i Maria R-801.
AFC się "odcina" kabelkiem przy głowicy ale tej nie będę stroił, bo nie mam ani przyrządów, ani grama doświadczenia, kilka głowic z OIRT przestroiłem na CCIR "na słuch", raz poległem przy głowicy po burzy, skończyło się wymianą na przestrojony egzemplarz GFE-105 z Allegro, to była Aida AWS-103, tylko początek i koniec zakresu ustawiłem.
Co do załączania mono/stereo, czy mogę dać transoptor?
Bo TCA290 przełącza to zwarciem pinu 8 do masy a TCA290 robi to stanem wysokim.
TCA290A.jpg
Schaltung.jpg
Bez schematu mi się ciężko w tym gracie dłubie, choć ma on miłą dla celów serwisu, modułową konstrukcję.'
ODPOWIEDZ