Witam!
Sytuacja jest jaka jest, czasami muszę się kryć ze swoim hobby, na szczęście Mama ma inny stosunek do pasji, bo wychowała się sama,
Wspomniany jej ś.p. brat, był pasjonatem, który w latach 80-tych skomputeryzował księgowość w dużej firmie, ja mam te cechy po nim.
Co do UL1901....idę w te "klocki", wczoraj zakupiłem 4 sztuki ESM227, czyli pierwowzoru i zamiennika UL1901, polski układ super nie był, o czym świadczą paskudne opinie o jakości polskich gramofonów i kaseciaków ze stabilizatorem na UL1901.
Ja raczej w tranzystorach jestem dobry, o ile chodzi o sprzęt UNITRA, ten Philips trafił się przypadkiem, od tego samego "rupieciarza" kupiłem projektor "RUŚ" na taśmę 8mm, nawet kilka taśm dał i części zapasowe
Ten Philips kosztował 40zł, trochę głupio do czegoś z tej półki jakościowej szukać układów poza naszym krajem, ESM227 i tak zapewni wystarczającą stabilność obrotów, sam posiadam gramofon Pioneer PL-512X, który ma silnik AC i napęd paskowy a zmiana prędkości odbywa się przez przeskok paska na przetoczeniu osi silnika.
Mam też Bernarda GS-434, który nie ma startu do tego Pioneera.
Układ ESM227 będzie też o wiele lepszy od rozwiązań opartych o napęd cierny, znany z Bambino i spotykany jeszcze 40 lat temu, głownie u Duala.
Prosiłbym o pomoc w aplikacji tegoż układu do zastosowanego silnika, są też tutaj dwie prędkości: 33 i 45 obrotów.
Ile ma mieć ten rezystor na schemacie?
Czy można dać potencjometr zamiast niego?
Wstyd mi, ale nie mam nikogo, kto by docenił moją pasję i pomógł.....raczej jest wdeptywanie w ziemię jak na Elektrodzie, czy wypowiadanie się w stylu słynnego dialogu z "Wesela" Wyspiańskiego, musiałem to na maturze zdawać i wyjaśnić na maturze, minęły 22 lata.
Ja tego nie znoszę, tak samo jak żaden lekarz nie lubi narzucania diagnozy "Dr. Google", niejeden pacjent poszedł do piachu przez porady z internetu
https://allegro.pl/oferta/esm227-stabil ... 5192689858
Linka daję, jakby ktoś potrzebował