hellcat pisze: ↑śr, 13 grudnia 2023, 20:55
Ok, rozszerzony zakres temperaturowy jeszcze nie znaczy że jest to układ stricte wojskowy. Urządzenia pracujące w chłodniach, czy np. w koksowni też muszą być na taki zakres.
Miałem nadzieję że dowiem się gdzie to użyto w wojsku.
A co to znaczy "stricte wojskowy" ? Podaj chociaż jeden przykład układu "stricte wojskowego", który nie byłby selekcjonowanym odpowiednikiem zwykłych układów czy tranzystorów komercyjnych, lamp elektronowych również (wśród lamp nawet te specjalne rodzynki znajdowały swoje zastosowania "cywilne") - nie mówimy przy tym o podzespołach specjalnie zaprojektowanych i produkowanych na potrzeby armii, nie mających odpowiedników w podzespołach komercyjnych.
Podzespoły "wojskowe" to odpowiednia selekcja i stosowne do stopnia selekcji oznaczenie i oczywiście odpowiedni do zastosowań rodzaj obudowy, zakres temperatur pracy jest tylko jednym z wielu kryteriów selekcji.
Proponowałbym zastosować NE556, jest to nic innego jak dwa timery 555 w jednej obudowie DIL14.
Planowałem jego użycie pierwotnie ale z dwoma NE555 łatwiej było rozplanować PCB tak aby uzyskać jak naj krótsze połączenia. No i jak się uszkodzi jeden to wymieniamy pojedyńczy układ a przy 556 trzeba oba bo są w jednej obudowie. Transformator sieciowy miałem TS8/17 do druku więc przykleiłem go termo glutem ( klej na gorąco) do obudowy. Obudowa Z-72 jest idealna , wszystko się mieści.
trouvere pisze: ↑sob, 16 grudnia 2023, 10:16
A co to znaczy "stricte wojskowy" ? Podaj chociaż jeden przykład układu "stricte wojskowego", który nie byłby selekcjonowanym odpowiednikiem zwykłych układów czy tranzystorów komercyjnych, lamp elektronowych również (wśród lamp nawet te specjalne rodzynki znajdowały swoje zastosowania "cywilne") - nie mówimy przy tym o podzespołach specjalnie zaprojektowanych i produkowanych na potrzeby armii, nie mających odpowiedników w podzespołach komercyjnych.
Podzespoły "wojskowe" to odpowiednia selekcja i stosowne do stopnia selekcji oznaczenie i oczywiście odpowiedni do zastosowań rodzaj obudowy, zakres temperatur pracy jest tylko jednym z wielu kryteriów selekcji.
Dziękuję za wykład, człowiek zawsze się uczy.
Ja tylko chciałem się dowiedzieć gdzie był ten timer używany w sprzęie wojskowym.
Tylko tyle, lub aż tyle. Zrobiło się z tego off topic, czego nie zamierzam dalej kontinuować.
Wracając do wątku z wobulatorem na pasmo akustyczny, zgadzam się z Marek7HBV, nie da się tego zrobić bez podziału pasma na timerze 555.
hellcat pisze: ↑sob, 16 grudnia 2023, 20:51
Wracając do wątku z wobulatorem na pasmo akustyczny, zgadzam się z Marek7HBV, nie da się tego zrobić bez podziału pasma na timerze 555.
Da się, już to symulowałem, proszę pamiętać ,że mamy tu dwa NE555 jeden pracuje jako generator piły o częstotliwości w przedziale 2 Hz do 30 Hz a drugi procuje jako VCO W symulacji VCO napięciem sterującym 11V i z kondensatorem C2 100 pF i układem VCO jak ze schematu miałem przemiatanie od ok. 12Hz do ponad 16kHz. Częstotliwość VCO zależy tu od wartości C2 i napięcia sterującego. Rezystory nie mają na nią wpływu częstotliwość. Sprawdzałem to w symulacji zanim wykonałem PCB.
W symulacji VCO napięciem sterującym 11V i z kondensatorem C2 100 pF i układem VCO jak ze schematu miałem przemiatanie od ok. 12Hz do ponad 16kHz. Częstotliwość VCO zależy tu od wartości C2 i napięcia sterującego. Rezystory nie mają na nią wpływu częstotliwość. Sprawdzałem to w symulacji zanim wykonałem PCB.
Nie chcę nawet wnikać jak to ma działać, ale na schemacie jest C2 =1n.
Marek7HBV pisze: ↑śr, 13 grudnia 2023, 11:09
Problemem konstrukcyjnym wobulatorów pasma akustycznego jest rozpiętość zakresu przekraczająca 1000:1 {o ile nie podzieli się na podzakresy}, a żaden 555 tego nie ,,udżwignie,,.
To ja proponuję jeden generator 40 kHz (może być nawet na 555) + VCO (20 kHz - 40 kHz) na 555 + mieszacz i filtr dolnoprzepustowy i problem z głowy .
Marek7HBV pisze: ↑śr, 13 grudnia 2023, 11:09
Problemem konstrukcyjnym wobulatorów pasma akustycznego jest rozpiętość zakresu przekraczająca 1000:1 {o ile nie podzieli się na podzakresy}, a żaden 555 tego nie ,,udżwignie,,.
To ja proponuję jeden generator 40 kHz (może być nawet na 555) + VCO (20 kHz - 40 kHz) na 555 + mieszacz i filtr dolnoprzepustowy i problem z głowy .
I tak to się poprawnie robiło w analogu. A generatory winny być trzy i częstotiwości o rząd większe.
Na razie nie udało się uruchomić jest już przyczyna na stabilizatorach nie ma ani śladu napięcia- sprawdziłem transformator i napięcie po stronie wtórnej siada do 3,3V AC a bez obciążenia jest 13,8V czyli trafo do wymiany albo gdzieś przed stabilizatorami jest zwarcie- dobrze, że od kolegi za Gdańska mam cały karton transformatorów.
Transformator sieciowy jest sprawny, mam już napięcie 15V DC , muszę wymienić stabilizator 12V, napięcie z mostka 17,5V dochodzi a na wyjściu stabilizatora 12V 0V.