saico pisze: ↑sob, 26 sierpnia 2023, 20:15
I tu jest pies pogrzebany... sieciowe trafo sataje się na "siłę" głośnikowym. Nie wiem po co to dalej ciągnąć.
To nie jest odpowiedź na moje pytanie, tylko dalsze snucie domysłów... Z drugiej strony po co założony został wątek, skoro jego Autor jest tak strasznie zajętym człowiekiem, że nie ma wolnych 15 sekund by to sprawdzić, a kilka osób w wątku podpowiadało mu takie właśnie rozstrzygnięcie zagadki, tracąc na to więcej czasu niż zajęłoby zdjęcie zewnętrznej blachy, by przekonać się czy jest tam szczelina...
saico pisze: ↑sob, 26 sierpnia 2023, 20:15
I tu jest pies pogrzebany... sieciowe trafo sataje się na "siłę" głośnikowym. Nie wiem po co to dalej ciągnąć.
Taki 6 woltowy transformator sieciowy od niczego jest też niewiele wart, ale jako głośnikowy do E{U}BL21 już coś znaczy {zwłaszcza dwie sztuki}. A jak ktoś woli muzykę klasyczną w wykonaniu kwartetu smyczkowego, to dwie PCL86 na głośniki 8 omowe będą idealnie pasować.
Marek7HBV pisze: ↑ndz, 27 sierpnia 2023, 18:53
kos (1).jpgkos.jpg Nie trzeba było długo szukać.
No i proszę, transformator okazał się jednak głośnikowym, choć użytkownik saico twierdził, że na pewno jest sieciowym, a my po prostu jesteśmy ślepi i nie rozumiemy tego oczywistego "faktu"...
Pycha kroczy przed upadkiem...
Dokładnie, ale tylko przy napięciu zasilającym ~127 V, gdyż przy ~220 V już takiej roli nie spełnia. Poza tym ma uzwojenie wtórne, które w obu przypadkach zasila napięciem ~6,3 V grzejniki katod w lampach.
Miałem akurat się dobierać do trafa by sprawdzić jak złożony jest rdzeń, ale widzę, że już nie ma takiej potrzeby, bo Kolega Marek mnie ubiegł Dzięki.
Kos to dość rzadkie radio, więc to, że trafa akurat od niego pochodzą jest dla mnie zaskoczeniem.
No i proszę, transformator okazał się jednak głośnikowym, choć użytkownik saico twierdził, że na pewno jest sieciowym, a my po prostu jesteśmy ślepi i nie rozumiemy tego oczywistego "faktu"... Pycha kroczy przed upadkiem...
to jednak kolega SAICO ma rację i choć stażysta to moderatorowi utrze nosa !
No i proszę, transformator okazał się jednak głośnikowym, choć użytkownik saico twierdził, że na pewno jest sieciowym, a my po prostu jesteśmy ślepi i nie rozumiemy tego oczywistego "faktu"... Pycha kroczy przed upadkiem...
to jednak kolega SAICO ma rację i choć stażysta to moderatorowi utrze nosa !
Naprawdę? Czyli zawodzi mnie wzrok? Poniżej zdjęcie, na którym bardzo wyraźnie widać do którego transformatora podłączone są bezpieczniki na płytce transformatora głośnikowego.
Jeśli to zdjęcie jest mało wyraźnie, mogę przedstawić więcej zdjęć radia "KOS"... Czy może jednak przekonałem niedowiarka?
Dodam jednak jeszcze jedno zdjęcie, gdyż kilku użytkowników (pewnie zaprzyjaźnionych z użytkownikiem SAICO) próbuje zrobić wszystko (zgłaszali posty zawierające szczegóły budowy radia "KOS" do usunięcia, jako "nic nie wnoszące do tematu"... ), by jednak podważyć moją wiarygodność...
A tak na logikę, zdaniem Was który transformator w radiu o poborze mocy prawie 30 VA i mocy wyjściowej 1 W powinien być większy, sieciowy czy głośnikowy (przypomnę, że transformator sieciowy działa również jako autotransformator przy zasilaniu odbiornika napięciem zmiennym 127 V)?
Pozdrawiam, w tym również "kółeczko wzajemnej adoracji" kolegi saico...
Romek
Pierwsze słyszę, że mam przyjaciół na tym forum, którzy mnie bronią, ale dzięki i za to... niestety niektórzy obrośli w piórka na tym forum i nie da się im nic przetłumaczyć, wręcz cokolwiek wytknąć.
Ostatnio zmieniony wt, 29 sierpnia 2023, 18:29 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozumiem, że jednak moje argumenty, poparte zdjęciami odbiorników, Kolegi nie przekonują. W takim razie pewnie nie przekonałyby również wypowiedzi posiadaczy odbiorników radiowych "Kos", a nawet autora wątku, który sam stwierdził, że to transformator głośnikowy, bo to "transformator sieciowy i kropka"... Naprawdę świetne podejście...