atom1477 pisze: ↑sob, 1 lipca 2023, 21:58 Jeszcze nie zdecydowałem jakie dopuszczam a jakie nie. Wszystko zależy od tego co da się wycisnąć od lamp "klasycznych".
Wracając do 6Ż1B, to znalazłem to:
https://archive.org/details/RP-21_Sapfi ... s%20Forum/
Są tam schematy z opisem po polsku.
Jest to niezwykle ciekawe urządzenie.
Niestety nie wiedzę tam żeby lampy 6Ż1B pracowały w torze w.cz.
Są w torze częstotliwości pośredniej (30 MHz) i w torach video (pewnie kilka MHz) albo sterujących (kilkaset Hz).
Niestety potwierdziły się moje przypuszczenia, że sama obecność lamp w radarze nie jest dowodem na ich wysoką częstotliwość graniczną, bo przecież mogą tam być użyte w innych torach.
Prosiłbym więc o nakierowanie na dokumentację gdzie wspominają o wysokiej częstotliwości pracy tej lampy. Wspomniałeś o niej. Ja takiej nie znalazłem.
We wspomnianym radarze (RP-21 Sapfir, kod NATO "SPIN SCAN") nie ma "normalnych" lamp. w torze mikrofalowym. W torze nadawczym znajduje się jedynie magnetron impulsowy, a tor odbiorczy stanowi heterodyna wykonana na klistronie refleksowym z użyciem elementów falowodowych i cyrkulatora, częstotliwość pośrednia wynosi 30MHz, detekcja odbywa się na dwóch diodach półprzewodnikowych, całość uzupełnia zwierak gazowany. Lampy odpowiadają za całą pozostałą część w.cz oraz formowania impulsów, ale nie występują tam wyższe częstotliwości. Sam radar pracuje w paśmie X, ok. 10GHz.
Radar ten był swoją drogą dość kiepski, ma dość mały zasięg rozpoznawania, oraz wąskie kąty widzenia, co wynika jednak z konieczności umieszczenia go w stożku wlotu dziobowego MiG-21, który nie był projektowany do tego celu. Nie posiada też eliminacji ech stałych, więc nie może obserwować "w dół" (look down/shoot down), ale to posiadały wtedy tylko najwyższej klasy systemy.