Lampa paluszkowa VHF.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Re: Lampa paluszkowa VHF.

Post autor: szalony »

atom1477 pisze: sob, 1 lipca 2023, 21:58 Jeszcze nie zdecydowałem jakie dopuszczam a jakie nie. Wszystko zależy od tego co da się wycisnąć od lamp "klasycznych".
Wracając do 6Ż1B, to znalazłem to:
https://archive.org/details/RP-21_Sapfi ... s%20Forum/
Są tam schematy z opisem po polsku.
Jest to niezwykle ciekawe urządzenie.
Niestety nie wiedzę tam żeby lampy 6Ż1B pracowały w torze w.cz.
Są w torze częstotliwości pośredniej (30 MHz) i w torach video (pewnie kilka MHz) albo sterujących (kilkaset Hz).
Niestety potwierdziły się moje przypuszczenia, że sama obecność lamp w radarze nie jest dowodem na ich wysoką częstotliwość graniczną, bo przecież mogą tam być użyte w innych torach.
Prosiłbym więc o nakierowanie na dokumentację gdzie wspominają o wysokiej częstotliwości pracy tej lampy. Wspomniałeś o niej. Ja takiej nie znalazłem.

We wspomnianym radarze (RP-21 Sapfir, kod NATO "SPIN SCAN") nie ma "normalnych" lamp. w torze mikrofalowym. W torze nadawczym znajduje się jedynie magnetron impulsowy, a tor odbiorczy stanowi heterodyna wykonana na klistronie refleksowym z użyciem elementów falowodowych i cyrkulatora, częstotliwość pośrednia wynosi 30MHz, detekcja odbywa się na dwóch diodach półprzewodnikowych, całość uzupełnia zwierak gazowany. Lampy odpowiadają za całą pozostałą część w.cz oraz formowania impulsów, ale nie występują tam wyższe częstotliwości. Sam radar pracuje w paśmie X, ok. 10GHz.

Radar ten był swoją drogą dość kiepski, ma dość mały zasięg rozpoznawania, oraz wąskie kąty widzenia, co wynika jednak z konieczności umieszczenia go w stożku wlotu dziobowego MiG-21, który nie był projektowany do tego celu. Nie posiada też eliminacji ech stałych, więc nie może obserwować "w dół" (look down/shoot down), ale to posiadały wtedy tylko najwyższej klasy systemy.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
szalony
moderator

atom1477 pisze: sob, 1 lipca 2023, 21:58 Prosiłbym więc o nakierowanie na dokumentację gdzie wspominają o wysokiej częstotliwości pracy tej lampy. Wspomniałeś o niej. Ja takiej nie znalazłem.
Nie zauważyłem tego pytania a nie da się edytować. Ta podkreślona wzmianka w karcie internetu to jedyne źródło, choć parametry podano już tylko dla 50MHz.
IMG_20230702_043620.jpg
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Nie zauważyłem dwóch postów bo zostały na poprzedniej stronie.
Radiowiec pisze: ndz, 2 lipca 2023, 00:07 A w jakim celu Kolega drąży temat lampy 6Ż1B,o której nie wiadomo do jakiej częstotliwości pracuje, skoro na wyciągnięcie ręki (za 7 zł) jest lampa która spełnia wszystkie kryteria, pracując do około 400 MHz?
https://allegro.pl/oferta/5840-miniatur ... 1816997585
To przez szalony-ego, który stwierdził że wiadomo :D
I przez to że 5840 już widziałem, ale wcześniej znalazłem tylko to:
http://www.r-type.org/pdfs/5840.pdf
A tam nie pisało o częstotliwości pracy. Za to dużo o wytrzymałości mechanicznej, co sugerowało że to było głównym parametrem pod jaki optymalizowano tę lampę.
Dopiero teraz znalazłem to:
https://tube-data.com/sheets/079/5/5840.pdf
I dopiero teraz się potwierdziło że działa do 400MHz.

Niby nie miałem takich wymagań, ale w 5840 S3 jest połączona z K, co mocno ogranicza zastosowania (nie zrobi na tym mieszacza czy fantastronu). Więc jak mam do wyboru dwie lampy, obie o podobnych częstotliwościach pracy, to lepsza będzie tańsza i mająca osobno wyprowadzoną S3.
Einherjer pisze: sob, 1 lipca 2023, 23:25 A zdradzisz co chcesz z tymi lampami zbudować?
Bateryjny telewizor Prima (ze względu na małą liczbę lamp można tu zaakceptować prądożerne żarzenie pośrednie).
Przydał by się jeszcze bateryjny kineskop :D

Ostatecznie myślę że wezmę każdą z wymienionych lamp.
Triody ceramiczne dadzą największą częstotliwość pracy (pójdą do normalnej Primy).
Triody paluszkowe zobaczymy jak się sprawdzą, ale na pewno któraś z wymienionych się nada.
Pozostałe posłużą do zbudowania płytki luksusowej (dodatkowe lampy, np. do odchylania, jakich normalnie w Primie by nie mogło być).
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Może wykonaj eksperyment, jeśli koniecznie chcesz te lampy? Kup na ebayu trzy sztuki za grosze (a raczej hrywny) i "naruchaj" jakąś najprostszą heterodynę na górny UKF, albo odbiornik na pasmo lotnicze - częstotliwości wyższe i modulacja "łatwiejsza" bo AM. Wieżę słychać na ziemi zwykle 50-80km od lotniska, samoloty dalej.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

atom1477 pisze: ndz, 2 lipca 2023, 10:50
Einherjer pisze: sob, 1 lipca 2023, 23:25 A zdradzisz co chcesz z tymi lampami zbudować?
Bateryjny telewizor Prima (ze względu na małą liczbę lamp można tu zaakceptować prądożerne żarzenie pośrednie).
Przydał by się jeszcze bateryjny kineskop :D
Nie wierzę.......ale jakieś małe kineskopy (kilka cali, zbedne) mam choć bez cewek odchylających, lepiej zapoluj na mały radziecki TV z kineskopem maluśkim i odpowiednimi cewkami, wykorzystasz tylko te elementy a resztę na szrot. Dalej nie wierzę, że ,,rzucisz się'' na Primę..........Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Zostają jeszcze lampy pręcikowe bateryjne jak 1Ż17B, 1Ż29B, inne z serii 1B, z serii żarzonych 6V jest jeszcze 6Ż10B-W, trzeba by przyjrzeć się pojemnościom i max. częstotliwościom tych lamp.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

szalony pisze: pn, 3 lipca 2023, 12:09 Kup na ebayu trzy sztuki za grosze (a raczej hrywny)
Zastanawiam się dlaczego tak "popularyzujesz" tego ebaya, skoro na allegro te lampy są ze 3 razy tańsze.
Może się pomyliłeś w oznaczeniu i szukałem nie tych lamp?
cirrostrato pisze: pn, 3 lipca 2023, 12:35 Nie wierzę.......ale jakieś małe kineskopy (kilka cali, zbedne) mam
Trochę żartowałem. Kineskopu nie szukam (przynajmniej na razie).
A coś takiego jak kineskop bateryjny to raczej nie istniało.
Za to kineskop paluszkowy to i owszem :D
Nawet mam takie dwa.
Tylko mają bardzo wysokie wymagania na moc żarzenia czy napięcia sterujące (wysokie jak na tak mały ekran).
No i nic na nich nie widać bez lupy.
cirrostrato pisze: pn, 3 lipca 2023, 12:35Dalej nie wierzę, że ,,rzucisz się'' na Primę.
Co masz na myśli?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Prima zadziała tylko 1 kwietnia więc na co taki jednodniowy TV.......Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

cirrostrato pisze: pn, 3 lipca 2023, 22:29 Prima zadziała tylko 1 kwietnia więc na co taki jednodniowy TV.......Pozdrawiam.
A to czytałeś? https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=29213
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

atom1477 pisze: pn, 3 lipca 2023, 18:58
Zastanawiam się dlaczego tak "popularyzujesz" tego ebaya, skoro na allegro te lampy są ze 3 razy tańsze.
Może się pomyliłeś w oznaczeniu i szukałem nie tych lamp?
Przyzwyczajenie, lampy na allegro bywały ostatnio tak drogie, że od wieków ich tam nie kupowałem, i nawet nie popatrzyłem, tylko odruchowo od razu na ebay. Zwłaszcza, że tamtejszy sprzedawca ma moje ulubione neonówki :lol:
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Lampy 6Ж1Б kupione.
Przy okazji się okazało że występują w dwóch wersjach.
Różnią się cokołem oraz budową wewnętrzną (chyba tylko anody się różnią , siatki wyglądają tak samo).
Miały być wszystkie takie same (ten sam rocznik), ale dostałem różne.
Z 74, 79 i 84 roku.
Z 74 i 79 mają cokół okrągły, oraz anodę w pierwszej wersji.
Z 84 mają spłaszcz, oraz anodę w jakiejś drugiej wersji.
Wbrew pozorom cokół to trochę różnica. Spłaszcz daje o wiele większe pojemności pomiędzy nóżkami, co może mieć znaczenie na VHF-ie.
Nie wiem czy te różnice to kwestia rocznika, miejsca produkcji, czy wersji (ale chyba wersji).
Tylko nieliczne strony podają tę różnicę:
https://rudatasheet.ru/tubes/6zh1b/
Czyli prawidłowa nazwa tej z cokołem okrągłym to 6Ж1Б-ВР, ale nikt tak nie podaje. Nawet same lampy nie są tak opisane nadrukiem.
W każdym razie tak to wygląda:
Tube1.jpg
I jeszcze z kineskopem paluszkowym, dla porównania wymiarów:
Tube2.jpg
Tube3.jpg
PS. szalony:
1Ż29B pracuje do 60 MHz.
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: STUDI_bis »

atom1477 pisze: sob, 8 lipca 2023, 19:23 1Ż29B pracuje do 60 MHz.
I tu jest jeden problem. Kontrukcja lamp prętowych ozancza że płaszczyzna wirutalnej elektrody siatki sterującej (prostopadłej do osi katoda - anoda) jest w tym samym miejscu co katody. Oznacza to że w prypakdu lamp o tej kontrukcji nie ma mowy o czasie przelotu pomiędzy katodą a siatką. Jedynie mamy czas przelotu pomiędzy katoda razem z siatką sterującą a anodą.

Tu możesz w dalszej cześci zobaczyć ekesperymenty okeślajace szybkość lampy 1Ż17B.
https://www.radiomuseum.org/forum/russi ... _id=200277

Natomiest wiekszym limitem jest niskie nachylenie charakterystki. I tu rzeczywiście realnym limitem będzie jednak zakres UKF FM bowiem cieżko będzie o obwody LC o wyokiej rezystanxji w rezonansie zważywszy na poejmności w tym pasożywnicze lampy. Niestety katoda bezpośednio żarzona na więcej nie pozwala.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeszcze pociągnę temat lamp 6Ж1Б.
atom1477 pisze: sob, 8 lipca 2023, 19:23 Przy okazji się okazało że występują w dwóch wersjach.
...
https://rudatasheet.ru/tubes/6zh1b/
Czyli prawidłowa nazwa tej z cokołem okrągłym to 6Ж1Б-ВР, ale nikt tak nie podaje. Nawet same lampy nie są tak opisane nadrukiem.
Chyba się muszę wycofać z tego wniosku.
Podany pinout nie pasuje do lampy 6Ж1Б-ВР.
Czyli moje lampy to chyba zwykłe 6Ж1Б-В, tylko z innym cokołem. A więc ich nadruk jest prawidłowy.
Pytanie tylko gdzie znajdę pinout do tej drugiej wersji?
Rozszyfrowałem samodzielnie i kolejność pinów wygląda tak jak w zwykłej 6Ж1Б-В , ale nie zgadza się numeracja od pustego pinu. Żarzenie powinno być na pinach 3 i 4, a ja widzę że jest po obu stronach wolnego pinu (czyli jakby piny 1 i 7):
6ż1b.jpg
No i lampa przy takim podłączeniu nie działa prawidłowo.
Inna sprawa że ta ze spłaszczem też nie działa tak jakbym chciał, no ale to będzie kolejne pytanie :D
ODPOWIEDZ