Odejście BF245 i jego następca

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Odejście BF245 i jego następca

Post autor: MarekSCO »

Szalony :)
Wielkie dzięki za poradę - It's working!!!
Przed chwilą zmierzyłem w ten sposób diodę SMS7630 ( podwójną )
w poszukiwaniu rozkładu wyprowadzeń.
Użyłem klasycznych małych krokodylków na wyprowadzeniach miernika.
Dioda nigdzie nie "uciekała" :D
Jeszcze raz dzięki :D
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Tranzystory J-Fet przestały być stosowane w nowo produkowanych urządzeniach już dawno temu, od tego czasu były wytwarzane prawie wyłącznie jako części zamienne. Stało się to poprzez wprowadzenie np: wzmacniaczy operacyjnych J-Fet, gdzie wtórniki wejściowe z tymi tranzystorami nie były potrzebne np: TL081, czy LF356.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
AZ12 pisze: pn, 10 kwietnia 2023, 12:52 Tranzystory J-Fet przestały być stosowane w nowo produkowanych urządzeniach już dawno temu, od tego czasu były wytwarzane prawie wyłącznie jako części zamienne. Stało się to poprzez wprowadzenie np: wzmacniaczy operacyjnych J-Fet, gdzie wtórniki wejściowe z tymi tranzystorami nie były potrzebne np: TL081, czy LF356.
J-fety nadal są produkowane i stosowane w nowych projektach, choć z pewnością stosuje się je dużo rzadziej niż dawniej. W przeciwnym wypadku w TME nie było by dostępnych (obecnych na stanie magazynowym) dwudziestu siedmiu typów z kanałem typu "N" (niektórych po kilka lub nawet kilkadziesiąt tysięcy sztuk) i sześciu typów z kanałem typu "P".

https://www.tme.eu/pl/katalog/tranzysto ... k=1&page=1
https://www.tme.eu/pl/katalog/tranzysto ... 1492382%3B

W firmie wysyłkowej FARNELL po podaniu zapytania "j-fet" otrzymujemy prawie 400 wyników, choć na stanach magazynowych jest ich już tylko 72 typy (to i tak sporo).

https://pl.farnell.com/w/c/polprzewodni ... k&st=j-fet

W każdym razie ja je nadal chętnie stosuje w swoich projektach, np. w roli źródeł prądowych, elementów o bardzo dużej rezystancji wejściowej, niskoszumowych, wtórników źródłowych, kluczy załączających sygnały itp...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
MarekSCO pisze: ndz, 9 kwietnia 2023, 14:05 Romku :)
Oczywiście masz rację. Ja zawsze z wielkim zainteresowaniem czytam Twoje posty :D
Tutaj akurat przypomniała mi się moja największa wpadka w podobnej sytuacji.
Tranzystory zakupiłem przy okazji. Robiłem większe zakupy na allegro i żeby zaoszczędzić na przesyłce,
przeszukałem ofertę sprzedawcy pod kątem "co by tu jeszcze".
I tak trafiłem na te BSS123 i informację, że to odpowiednik BF245 w technologii SMD.
Tranzystory odłożyłem do pudełka i dopiero po jakimś czasie, przy okazji projektowania jakiegos urządzenia,
przypomniałem sobie, ze mam te tranzystory.
Pomyślałem sobie więc, że mogę całe urządzenie wykonać w SMD.
I tutaj miałem więcej szczęścia niż rozumu, bo zorientowałem się w sytuacji stosunkowo wcześnie.
Tzn na etapie projektowania płytki, kiedy sięgnąłem do katalogu w celu ustalenia wyprowadzeń tego BSS123.
( Dopiero wtedy złapałem się za głowę ;) )

A tak przy okazji. W jaki sposób mierzysz elementy SMD ?
( Jaką techniką, jakimi przyrządami - w sensie jak dołączasz wyprowadzenia do miernika? )
U mnie ta dziedzina pomiarów najbardziej szwankuje. Wzrok już nie ten co dawniej...
Marku, pewnie to co opiszę nie będzie zbyt odkrywcze. Używam kilku metod na "zamocowanie" tego typu elementów SMD podczas ich pomiarów. Jednym z nich jest skorzystanie z taśmy obustronnie klejącej, zamocowanej na nakrętce słoiczka (sposób podobny do opisanego przez Kolegę szalonego).
1_Taśma klejąca.jpg

Elementy nieco się chwieją, gdyż taśma jest elastyczna, ale nie "uciekają" przy dotykaniu ich wyprowadzeń sondami szpilkowymi. Wcześniej często przy próbie zmierzenia tranzystora w obudowie SOT-23 lub podobnej, element potrafił mi gdzieś "wypstryknąć" i ciężko było go później odnaleźć... :wink: Po zmierzeniu elementu taśmę zabezpieczam przed kurzeniem się i wysychaniem, by ją ewentualnie wykorzystać w przyszłości.
2_Taśma zabezpieczona przed kurzem.jpg

Pod układy scalone stosuję czasami tzw. (często nazywane tak przez audiofilów) "stoliki", czyli przejściówki w obudów SO-8 czy SOT-23-6 na DIP-8 (lub DIP-6). Przy innych układach czasami sięgamy po przejściówkę z danego typu obudowy na podstawkę DIP (przejściówki te kupiliśmy kiedyś z moim wspólnikiem w firmie, jako dodatkowe do programatora pamięci i testera układów cyfrowych). W ostateczności lutuję cienkimi drucikami dany element do płytki z wtykiem DIP, a ten montuje w podstawce.
3_Stolik_przejściówka.jpg

Myślałem kiedyś o płytce PCB ze złoconymi ścieżkami (punktami stykowymi) i wyfrezowanym prostokątnym otworku pod obudowę SOT-23, którą dociskałbym wyprowadzenia tranzystora (położonego wyprowadzeniami do dołu na podkładce z gumy) do punktów stykowych, ale jakoś nie miałem czasu tego wykonać. Myślałem też o płytce ze złoconymi polami stykowymi, na których kładło by się tranzystor i dociskało go, by kontakt styku był pewniejszy, jak to jest robione w wielu typach chińskich testerów elementów elektronicznych.

Pozdrawiam
Romek
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

A ja się właśnie zastanawiam jak zrobić by układ z takiej przejściówki na obudowę DIP zamocować w podstawce DIP? Bo goldpiny są za grube, jest jakaś cieńsza alternatywa czy tylko drucik?

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Rmku :)
Dziękuję serdecznie :D
Planuje w niedługim czasie zaopatrzyć się w jakieś instrumenty do pracy z SMD.
Metody i takie tam historie.
Miałbym jeszcze jedno pytanie. Ważne dla mnie o tyle, że wzrok juz nie ten co dawniej.
Używacie jakiejś optyki przy pracy z SMD ?
( Mikroskopy stereoskopowe, lupy, etc )
Moglibyście coś polecić w tym zakresie ?
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Olkus pisze: pn, 10 kwietnia 2023, 21:50 A ja się właśnie zastanawiam jak zrobić by układ z takiej przejściówki na obudowę DIP zamocować w podstawce DIP? Bo goldpiny są za grube, jest jakaś cieńsza alternatywa czy tylko drucik?
Te stoliki, które pokazałem, są przeznaczone specjalnie do montażu w podstawkach DIP. Są produkowane głównie dla audiofilów, by mogli testować w swoich sprzętach różne rodzaje, mniej lub bardziej "audiofilskie" wzmacniacze operacyjne... :wink:

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

MarekSCO pisze: pn, 10 kwietnia 2023, 21:52 (...)
Planuje w niedługim czasie zaopatrzyć się w jakieś instrumenty do pracy z SMD.
Metody i takie tam historie.
Miałbym jeszcze jedno pytanie. Ważne dla mnie o tyle, że wzrok juz nie ten co dawniej.
Używacie jakiejś optyki przy pracy z SMD ?
( Mikroskopy stereoskopowe, lupy, etc )
Moglibyście coś polecić w tym zakresie ?
Pozdrawiam serdecznie.
Marku, nie wyobrażam sobie jakiejkolwiek pracy z układami zawierającymi najmniejsze elementy SMD bez urządzenia pokazanego na załączniku poniżej:
mikr.jpg

Ja, z racji wieku, nie jestem w stanie pracować przy współczesnej elektronice SMD jedynie z okularami na nosie (+2 i +4 dioptrie)... Potrzebuję czegoś mocniejszego i oczywiście dobrego oświetlenia, odpowiednich pęset do SMD, grotów do lutownicy (typu "minifale" i innych dedykowanych właśnie do SMD), topników, spoiwa lutowniczego o odpowiedniej grubości (0,25 mm i 0,5 mm), stacji do lutowania z promiennikami podczerwieni, ceramicznych podgrzewaczy i innych bajerów... :wink:

Pozdrawiam
Romek
AdamC
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: AdamC »

Lupa na stojaku, lupa zmocowaniem na głowie, okulary powiększające dla elektronika, okulary serwisowe lupa precyzyjna 10x 15x 20x 25x z wymiennymi soczewkami pod tymi hasłami wedle upodobań.
Ja korzystam z zestawu zmodyfikowany stojak z powiększalnika fotograficznego z zamontowaną kamerą z oświetlaczem podłączoną do monitora komputerowego.
np. https://pl.aliexpress.com/item/32344439 ... pt=glo2pol
[/attachment]
Załączniki
14MP-1080P-HDMI-VGA-cyfrowy-mikroskop-wideo-kamera-100X-130X-180X-200X-300X-500X-C-mocowanie.jpg_640x640.jpg
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Jak już jesteśmy przy temacie ewolucji elektroniki - na niezawodnym kanale bigclive'a pokazującym głównie chińska elektronikę, w tym perełki jak akumulatorową lampkę campingową z wyjściem USB i ładowarką wykonaną jako zasilacz beztransformatorowy (napięcie sieci względem ziemi na gnieździe USB), ciekawostka - w układzie nowego urządzenia użyty programowalny tranzystor jednozłączowy i to w obudowie SMD!

https://youtu.be/aphdM0ttTJM
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Romekd pisze: pn, 10 kwietnia 2023, 22:08
Olkus pisze: pn, 10 kwietnia 2023, 21:50 A ja się właśnie zastanawiam jak zrobić by układ z takiej przejściówki na obudowę DIP zamocować w podstawce DIP? Bo goldpiny są za grube, jest jakaś cieńsza alternatywa czy tylko drucik?
Te stoliki, które pokazałem, są przeznaczone specjalnie do montażu w podstawkach DIP. Są produkowane głównie dla audiofilów, by mogli testować w swoich sprzętach różne rodzaje, mniej lub bardziej "audiofilskie" wzmacniacze operacyjne... :wink:

Pozdrawiam
Romek
A pod jakim hasłem tego szukać? Bo ja kupowałem po 1zl same takie płytki pod układ SMD do których trzeba sobie dorobić nóżki.
A co do SMD i wady wzroku... Mam -4,25 w prawym oku oraz -3 w lewym. Wada postępuje, nie jakoś drastycznie ale jednak, w połowie marca zmieniałem szkła, aby lepiej widzieć.
SMD lutuję mało, i jeśli już to raczej "te duże" 1206 i większe. Daje rady na razie bez specjalnych powiększaczy czy mikroskopu. Ale już do mniejszych elementów pewnie bym potrzebował...

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Olkus pisze: pn, 10 kwietnia 2023, 23:26
Romekd pisze: pn, 10 kwietnia 2023, 22:08

Pozdrawiam
Romek
A pod jakim hasłem tego szukać? Bo ja kupowałem po 1zl same takie płytki pod układ SMD do których trzeba sobie dorobić nóżki.
A co do SMD i wady wzroku... Mam -4,25 w prawym oku oraz -3 w lewym. Wada postępuje, nie jakoś drastycznie ale jednak, w połowie marca zmieniałem szkła, aby lepiej widzieć.
SMD lutuję mało, i jeśli już to raczej "te duże" 1206 i większe. Daje rady na razie bez specjalnych powiększaczy czy mikroskopu. Ale już do mniejszych elementów pewnie bym potrzebował...

Pozdrawiam,
A.
Zerknij na aukcje z linku poniżej:

https://allegro.pl/listing?string=SO-8%20DIP-8

W niektórych z tych przejściówek zastosowano doprowadzenia, które nieco listwy kołkowe przypominają, ale są one cieńsze i o przekroju okrągłym, a nie kwadratowym.

https://allegro.pl/oferta/przejsciowka- ... 6143946143
https://www.mouser.pl/ProductDetail/Sam ... wwQAvD_BwE
https://www.mouser.pl/datasheet/2/527/ts-2854591.pdf
https://sklep.avt.pl/listwa-kolkowa-1x4 ... CIQAvD_BwE
https://allegrolokalnie.pl/oferta/zlacz ... mm-goldpin
https://allegro.pl/kategoria/czesci-sty ... jna%201x40

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Romku :)
Bardzo dziękuję za zdjęcia i informacje.
Porozmyślałem trochę o moich potrzebach i... Będziesz się śmiał,
ale na "pierwszy kontakt z zagadnieniem" kupiłem przed chwilą
dziecięcy ( szkolny - taki dla ucznia ) mikroskop stereoskopowy za trzy stówki ;)
( Jak się nie nada, będzie na prezent dla siostrzenicy )
Coś takiego:

Obrazek

Piszą, ze powiększenie 20x i odległość soczewek od stolika z 10 cm średnio...
No zobaczymy co z tego będzie. Kolumna też z fajnej strony ( od operatora )...
Pies wie, czy do moich skromnych potrzeb jakoś się nada
U mnie ze wzrokiem taki problem, że -2 na oba oczka, ale też... +0,5 na oba...

AdamC :)
Fajny ten zestaw, zwłaszcza, że bezpośrednio może z monitorem współpracować.
Przy SMD wolałbym stereoskop bardziej niż mono okular... Tak na czuja. Po prostu boję się, że
te niuanse z widzeniem stereoskopowym mogą w moim przypadku grać rolę.
Ale za to do warsztatu mechanicznego wolałbym znów mono okular...
( Do szlifierki precyzyjnej ) I spróbuję sobie sprawić właśnie taki :D

Pozdrawiam serdecznie
Marek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

AZ12 pisze: pn, 10 kwietnia 2023, 12:52 Witam

Tranzystory J-Fet przestały być stosowane w nowo produkowanych urządzeniach już dawno temu, od tego czasu były wytwarzane prawie wyłącznie jako części zamienne. Stało się to poprzez wprowadzenie np: wzmacniaczy operacyjnych J-Fet, gdzie wtórniki wejściowe z tymi tranzystorami nie były potrzebne np: TL081, czy LF356.
Coś musi być stosowane bo wchodzą różne nowe typy. Wprowadza je np. firma UnitedSiC (obecnie nosząca niefortunnie brzmiącą nazwę Qorvo). Produkuje je z dedykacją do przetwornic, falowników solarnych, itp. Tranzystory mocy są wykonane jako "combo", w obudowie jest JFET mocy z węglika krzemu i krzemowy MOSFET do sterowania bramką. Produkują też różne ciekawe wynalazki jak JFET normalnie otwarty. Tranzystory te mają dopuszczalne napięcie Uds 1200V: https://www.mouser.pl/new/unitedsic/uni ... -sic-fets/
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Jako zamienniki BF245 mogą nadać się takie:
MMBF4117
MMBFJ309
MMBFJ111 / MMBFJ112 /MMBFJ113
Oczywiście zależy do czego. Trzeba sprawdzać parametry jakie są ważne w danym zastosowaniu.

Jeszcze są takie o kanale P:
MMBFJ175 / MMBFJ176 / MMBFJ177

Wszystkie wymienione były jeszcze niedawno bez problemu do kupienia w TME po kilkadziesiąt gr/szt.
Generalnie ciągle jest produkowanych trochę tranzystorów JFET (a więc i są do kupienia). Tylko trzeba sprawdzać parametry. No i pogodzić się z obudową SMD.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
ODPOWIEDZ