Witam!
Wczoraj robiłem, niestety rąbnąłem się o 2cm w lewo ale nie widać za bardzo
Obudowę OLED i enkodera dziś zrobiłem.
Prawie nie spałem szukając wrednej usterki....wadliwy ESP8266, gdy wybiła godzina 24, to zanikał sygnał na dekodery 7447 i pojawiały się cztery litery "F", miałem drugi moduł, wrzuciłem wsad w postaci pliku BIN i ruszył "od kopa".
Są aż trzy przetwornice: jedna do żarzenia lamp(około 11V), druga anodowa(21V), trzecia logika(5V), są bezpieczniki na logikę i anodowe i zabezpieczenie ogólne.
Mocowanie na monety 5 groszy, bo tego u mnie nie brak a podkładek żadnych nie miałem.
Otwory wywiercone wiertłem stopniowym.
Całość zasilana z zasilacza 19V 2A od terminala , bo nie może być 12V, przetwornica żarzenia głupieje i lampy pulsują.
Wszystko łączone na złącza Dupont, takie jak w robotyce prototypowej się używam, taśmy to stara produkcja, miedziana.
Zegar pobiera około 7,5W, jak jest fotowoltaika, to się nie liczy takich dupereli, zresztą TTL-owy LED więcej skonsumuje.
Obudowa za 50zł, z Allegro i "Made in Poland", spod Żywca stolarz robi takie pudełka.
Oryginał był pod NIXIE, równie dobrze może być pod VFD, co widać i LED-y 7-segmentowe, mam takie cudaki wojskowe EATON z USA(podobno w samolotach stosowano, siedzi tam odpowiednik militarny 7447), na zdjęciu lutowane przeze mnie kabelki do testu, jeszcze 5 szt. w oryginalnych woreczkach, ładne wyświetlacze ale "niepełne" cyfry 6 i 9.
25zł taka przyjemność kosztuje, nie trzeba się pieprzyć z łączeniem krosami segmentów, jak ktoś nie potrafi projektować PCB jak ja.
Zabawa wredna, ale efekt zwala z nóg....VFD i NIXIE mają swój "klimat", jeszcze są numitrony(wyświetlacze 7-segmentowe, tyle, że żarowe, segment to mała żaróweczka),na przykład rosyjskie IV-9, albo Panaplex (krzyżówka neonówki i plazmy) ale to już nie poniżej kilkudziesięciu złotych, a nawet nie ma tego.
Ostatnio kupiłem jeszcze małe IV-6 NOS(15 sztuk , bo dorzucił jedną gratis

), do tego 8 sztuk NIXIE IN12B(dwie dorzucił, w jednej trzeba katody dwóch cyfr odtruć ale to parę minut, wystarczy regulowane źródło napięcia do 300V), no i 16-segmentowe IV-17, też NOS ale to już "wyższa szkoła jazdy", sterowanie wyłącznie przez mikrokontroler i specjalne dekodery z SPI, ale 35zł w Botlandzie(40zł przez Allegro, też Botland), nie ma sensu na ten moment, i trzeba stosować 3 sztuki ULN2803A na lampę w tym układzie.
Jeszcze NOS VQB71, ale to takie cudeńka, że trzeba pomyśleć i obchodzić się jak z jajkiem
To piękne wyświetlacze LED z DDR, zakłady WF.
https://www.google.pl/search?q=vqb71&so ... RO_TpqLZ4M
I "śmieciowe", bo jedna cyfra+ 1 i znaki specjalne, VQE21E, tle, że WK.
I jeszcze VQE13E, podwójny, WK.
Jakoś obecnej produkcji , chińskie wyświetlacze i LED-y są po prostu dla mnie wstrętne.....za jasne, męczą oczy, za to te z NRD pracują na niskim prądzie dla segmentu(15-18mA), tworzą fajny "klimat" retro, pewnie też i trwałe są, bo 40 lat nieraz świecą i zużycia nie widać, chińczyki nieraz są gorsze od naszych z CEMI(produkcja ZWLE), które psują się szybko i w wredny sposób.
Jeśli ktoś ma źródło schematów różnych zegarów LED, chodzi mi raczej o układy CMOS, bo TTL-e coraz bardziej problemowe do zdobycia, ale zarówno dla wyświetlaczy WA jak i WK, to bardzo bym prosił.....nie umiem poszukać, a uwielbiam wszystkie czasomierze, stare są jak stare wino , NIXIE i VFD też mile widziane
I co?
Ne Elektrodzie byłbym kilka miesięcy robił ten układ a tak w moment poszło, zresztą projekt był z Elektrody właśnie....trochę szkoda mi konta tamże ale nie dałem rady z powodu hejtu.