Lampy VFD IW-11, jak sterować?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Lampy VFD IW-11, jak sterować?

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Zdecydowałem się na przeróbkę układu z NIXIE i ESP8266, gdzie rejestry przesuwne sterują K155ID1(SN7414- dekoder BCD na 1 z10), podmianka SN74141 na SN7447N(dekoder BCD na 7-segment, za nim ULN2803A, sterowanie statyczne, zasilanie 24V, siatki do plusa zasilania, żarzenie jak pisałem.
Dekodery będą sterowane przez rejestry przesuwne 74HC595N z wyjść ESP8266, synchronizacja czasu po NTP, wyłączone przemiatanie cyfr w menu na wyświetlaczu OLED.
Lamp nie będę lutował w PCB, bo w razie "W", chwila nieuwagi i śliczna lampka do kosza....kupiłem piny do NIXIE, przytnę wyprowadzenia IW-11 i wstawię jak zwykłe lampy w powstałe podstawki.
Ale chyba po świętach będę robił, bo trzeba sprzątnąć dom na Wielkanoc.....ojciec nanosił zupełnie bezużytecznego syfu z marketów, już z 70% wyrzuciłem ale to trzeba po cichu wyrzucać(i tak zapomni :lol: ).
Wszystko na płytkach uniwersalnych....ale zielonych, epoksydowo- szklanych, z metalizacją otworów.....te papierowe to wystarczy jedna pomyłka i pad lutowniczy odpada, syf niesamowity. Dużo ich kupiłem ale zostaną do byle czego, na przykład mrugające światełka czy syrena na NE555, bo do tego tylko się nadają.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: haterkmp »

Arduino nano, TPIC6C595 i przetwornica XL6009. Przynajmniej kilkanaście dobrych projektów na necie. Całość sprzętu max 50 zł..., ale kombinuj, kombinuj...
Ostatnio zmieniony śr, 29 marca 2023, 07:47 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

7447 (,,ładniej'' wyświetlają 74247, jeszcze ładniej, bo mam dużo, D347D, pinologia identyczna wszystkich wymienionych) łączysz z ULN2003 lub podobnymi, ale wyjścia dekodera podciągnij do +5 V rezystorami kilka kom, ale to chyba dla ciebie oczywiste.
Ostatnio zmieniony śr, 29 marca 2023, 09:11 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Chodzi o ten układ, tu były 74141(K155ID1) i NIXIE LC-56(IN-1), zegar działa.
Teraz będą 7447(D345), za nimi bufory ULN2803A, wyjścia dekodera podciągnięte do +5V.
Jakiej wartości rezystorami trzeba podciągnąć wyjścia ULN2803A do zasilania lamp(będzie 24V)?
Co do kombinowania....ja nigdy nie posiadałem karty płatniczej, nie dokonywałem transakcji zagranicznych, nie kupowałem nic na Aliexpress.
Jak się nie da zrobić z właściwych materiałów, to zrobię ze śmieci, ruskich części, zapasów wojskowych i na uniwersalnych płytkach.
Wolę drożej ale niech to będzie "na miejscu", nie z Chin(w 2021 roku złożyłem zegar 6xIN-12 z kitu z Allegro i zaczęły się losowo całe lampy w środku zaświecać. Okazało się, że gościa rąbnęli na Ali i MPSA42 i 92 były "malowankami", po wstawieniu z pewnego źródła zegar działa do dziś, te chińskie tranzystory przebijały, były to tranzystory multipleksowania, K155ID1 tylko jeden jest tam- od tej pory wolę uważać).
Inna sprawa....nie potrafię projektować płytek PCB, dwa, nie zrobię płytki dwustronnej w domu a z Chin nie zamówię, nie to pokolenie, za dużo się naciąłem na różne badziewie chińskie w latach 90-tych.
Załączam schemat.
schemat.pdf
(49.5 KiB) Pobrany 56 razy
I cały projekt
ESP_NIXIE.7z
(272.43 KiB) Pobrany 53 razy
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Jak Ci się nie spieszy, to mógłbym spróbować jakieś PCB rozrysować. Jednak warunek jest jeden - muszę mieć poprawny i czytelny schemat.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Jak chcesz to Ci podeśle płytkę do czterech IW-11
Załączniki
iv-11.pdf
(107.11 KiB) Pobrany 76 razy
in gain we trust
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Szrot majster pisze: śr, 29 marca 2023, 20:07 Jakiej wartości rezystorami trzeba podciągnąć wyjścia ULN2803A do zasilania lamp(będzie 24V)?
W artykule z RE 6/84 podana wartość to 22k przy zasilaniu 30VDC i tego się trzymam, kiedyś zakupiłem większą ilość 22k/0,25W, wtedy w cenie 1zł/100sztuk, przy zasilaniu 24VDC też problemów nie będzie.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Dla ,,leniwców,, jest też taka opcja.
DSC02760.JPG
RiK 9/90 Układ stosowany w radiobudzikach {także jego odpowiedniki} steruje ledami lub VF. Co prawda synchronizowany siecią, ale to się da ewentualnie przerobić. :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Marek7HBV pisze: czw, 30 marca 2023, 17:04 Dla ,,leniwców,, jest też taka opcja.DSC02760.JPG RiK 9/90 Układ stosowany w radiobudzikach {także jego odpowiedniki} steruje ledami lub VF. Co prawda synchronizowany siecią, ale to się da ewentualnie przerobić. :D
Witam!
Ja zrobiłem kopię zegara z Elektrody, ale już nie mam tam konta....hejt był silniejszy :evil: :evil: :evil:
Mój jest synchronizowany przez Wi-Fi via NTP, to tak samo jak DCF77....po co mam buble z PRL-u klecić?
Dziś doszły dekodery BCD na 7-segmentowe LED, WA, ULN2803A też mam, ESP8266 kilka sztuk mam, 74HC595 też mam, po prostu wrzucam plik hex. do ESP8266, robię sterowanie lamp i działa :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Dziś odebrałem płytkę PCB pod lamy IV-11 od Kolegi haterkmp....BARDZO DZIĘKUJĘ, JESTEM BARDZO WDZIĘCZNY!!!! :D :D :D :D :D
Rezystory 100 om 2W wlutowałem od spodu PCB, z uwagi na problem grzania się tychże i zasłaniania lamp przez nie.
Wlutowałem kątowe goldpiny, które w zeszłym tygodniu kupiłem z Botlandu(sporo kupuję przez ich konto Allegro i nie mam problemów ....nie tylko lampami się zajmuję, również trochę cyfrówki i robotyki :D ), lampy IV-11 wlutowane wprost w PCB, bo piny na podstawkę nie pasowały :evil:
PCB umyta z tego cholernego RMA-218 przy pomocy IPA.
Zasilanie dałem z przetwornicy Step Down, zacząłem od 1,4V, kręcąc helitrimem na przetwornicy udało mi się ustawić około 1,5V na każdej z lamp, pewnie 12V AC byłoby lepsze, bo aktualnie jest 11,5V za przetwornicą, jednak ja mam 10kW instalację fotowoltaiczną i nie chcę "dobijać" lamp za wysokim napięciem żarzenia, falownika do żarzenia nie uśmiecha mi się robić(choć tu by wystarczył jeden scalak CMOS, do tego dwa tranzystory MOSFET i trafo 230V/2x12V plus drobnica elektroniczna), obecnie żarzenie z przetwornicy i tak zostanie raczej, bo świecą tak.
Losowo podłączone anody i siatki pod 24V z zasilacza(za chlew na stole przepraszam :lol: )
IMG_20230403_194631.jpg
I przy jarzeniówkach
IMG_20230403_194631.jpg
PCB tak wygląda po zmontowaniu.
IMG_20230403_194631.jpg
Tylko tyle dałem radę zrobić, cały dzień sprzątania(mycie okien i pranie firan) :evil:
Postaram się zrobić płytkę sterowania z dekoderami i driverami lamp i drugą z ESP8266(w tej roli Wemos D1 Mini albo NodeMCU v.3) i rejestrami przesuwnymi SN74HC595N, na tej drugiej płytce będzie trzeba zasilić SN74HC595N napięciem 3,3V, to układy CMOS, więc zadziała.
Dekodery klasycznie 5V, sterowanie BCD w logice 3,3V, TTL-e to łykną, K155ID1 działają poprawnie przy tym sterowaniu.
Powiem jedno: wstyd mi, że drutuję kynarem, zamiast zaprojektować PCB ale....ale nie mogę znaleźć chwili spokoju w domu i życiu, takie czasy są obecnie :evil: .
Nie ma mi kto też wykonać dwustronnych płytek z metalizacją otworów, zresztą nie śpię na workach lamp VFD(choć różnych Ukraińców i Białorusinów handlujących tym, ostatnio przybyło na Allegro Lokalnie, ale to używane lampy jednak)
A o co chodzi z rodzajami dekoderów BCD, jak to "ładnie" wyświetlają, czy chodzi o "ogonki" przy niektórych cyfrach?
IMG_20230403_194631.jpg
IMG_20230403_194721.jpg
IMG_20230403_194820.jpg
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak, chodzi o ogonki przy 9 i 6. Cieszę się, że się podoba :)
in gain we trust
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Dziś "nadejszła wiekopomna chwiła", jak to Pawlak mówił w fimie :lol: , zegar udało się uruchomić, choć nie bez zgrzytów.
Jest to ten schemat
schemat.jpg
Moja koncepcja polegała na zastąpieniu dekoderów 74141(K155ID1), które służą do sterowania lamp NIXIE(dekoder BCD na 1z 10)) , układami D345DM(dekoder BCD na 7-segment LED WA), wyjścia D345DM zostały podciągnięte do +5V rezystorami chyba 5k1, potem są drivery lamp VFD , układy ULN2803A, te z kolei podciągnięte rezystorami 22k do zasilania lamp (20-26V), lampy żarzone przez osobny, dla każdej lampy, rezystor 100R 2W, zasilanie to 11,5V, ustawione na przetwornicy Step Down.
Dekodery D345DM sterowane w logice 3,3V, to jest normalne i akceptowane przez TTL-e.
Problemów było kilka.
Pierwsze to niedolutowane niektóre wyprowadzenie dekodera, głupoty wyświetlało, w stylu cyfry 6 w odbiciu lustrzanym zamiast cyfry 2.
Zostało to usunięte i wszystko śmiga.
Płytka uniwersalna, kynar i niewyspanie, to złe połączenie :!: , po prostu odwrócone dziesiątki i jednostki minut, wystarczyło odwrócić o 180 stopni wtyczki.
Był też problem, że ostatnie dwie lampy pokazywały stale liczbę 50, przyczyną był uwalony rejestr przesuwny SN74HC595N, kiedyś dostał chyba strzała z 250V i szlag go trafił, a ja zapomniałem go wyrzucić do śmieci.
Teraz zegar działa, tu to widać
ciemno.jpg
bebechy.jpg
logika.jpg
Na zdjęciu widać ESP8266, czyli "mózg' zegara, bo ten synchronizuje się po Wi-Fi(NTP), jest to tak samo dokładne, jak DCF77 i wyświetlacz 0,96" OLED, na którym ustawia się parametry zegara przy pomocy enkodera z przyciskiem.
Wspólny punkt siatek IV-11 podłączony do plusa zasilania anodowego lamp, tak jak jest na płytce od kolegi haterkmp(BARDZO DZIĘKUJĘ!!!!!)
Trochę to komiczne, bo tutaj była "jazda bez trzymanki" :lol: , można było zrobić inaczej.....no ale ja lepszy elektronik niż programista a projekt na NIXIE był bardzo dobry(podobno rosyjski, jednak coś za dokładnie zrobiony program, by miał być rosyjski ale...kto wie), mam zegarek na NIXIE z tego projektu i rok chodzi, to zrobiłem to samo z VFD IV-11, w wersji NIXIE świecą 4 sztuki polskich klonów IN-1, czyli LC-516 z wrocławskiego Dolamu, niestety dużo gorzej wykonane :evil: :evil: :evil: , no ale to 1978 rok i w, chylącym się ku upadkowi PRL-u, bubli też nie brakowało(ale tanie były i kupiłem ich w sumie 22 sztuki, 18 sztuk zabunkrowane w kartonie)
W tym projekcie dosłownie "przerobiłem psa na kota", powstał układ, nie dość, że energochłonny, to mocno przekombinowany.
Teraz to wszystko muszę obudować, mam już narzędzia, nie będę ojca angażował, bo potem szkoda materiałów i narzędzi(om ma "swoje" pomysły, niestety nie zawsze to wszystko ma sens), myślę o gotowej, sklejkowej skrzynce z Allegro, którą podzielę na 2 przegrody, na górę pójdzie płytka z lampami i płytka z dekoderami i ULN2803A, na dół pójdzie mikrokontroler, płytka z rejestrami przesuwnymi i przetwornice do zasilania( 11,5V, 5V, 24V) i na tył wyświetlacz OLED i enkoder.
Na górę przyjdzie chyba blacha albo "fortepianowa", czarna pleksi.
Wszystkim bardzo dziękuję, jeszcze mi sześć dużych lamp zostało.
Kupiłem od brata tego gościa 15 sztuk NOS-ów IV-6 i 10 NIXIE IN-12B, NIXIE używane ale 9 jak nowe, jedna wymaga odtrucia katod "5" i "0"
Teraz będzie trzeba pomyśleć nad tymi IV-6, może kolega haterkmp coś wie na ten temat, choć tu już chyba kupię gdzieś gotową
PCB i ściągnę wsad do Arduino czy ESP8266, bo ja zacofany jestem w programowaniu w stosunku do 30-latków i młodszych, w tym "pokolenia Z"
I co?
Jak się pomysł podobał?
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

Gratuluję pomyślnego uruchomienia.
Co do obudowy, może taka?: https://allegro.pl/oferta/metalowa-obud ... 3235608237
Dostępne różne rozmiary. Osobiście mi kolor się nie podoba, planuję kupić podobną ale większą jak znów będzie dostępna, całość pomaluję na czarno poza białą ramką, która będzie pomalowana na srebrno.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Olkus pisze: sob, 15 kwietnia 2023, 21:27 Gratuluję pomyślnego uruchomienia.
Co do obudowy, może taka?: https://allegro.pl/oferta/metalowa-obud ... 3235608237
Dostępne różne rozmiary. Osobiście mi kolor się nie podoba, planuję kupić podobną ale większą jak znów będzie dostępna, całość pomaluję na czarno poza białą ramką, która będzie pomalowana na srebrno.

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Do do obudowy: ŻADNYCH METALI!!!
Potem coś odpadnie, bo ktoś trąci i pójdzie 24V na mikrokontroler i będzie kupa smrodu i jeszcze dekodery i ULN-y pójdą z dymem :evil:
Dlatego, jak widzisz, są tutaj podstawki precyzyjne....ogromna ilość nowych scalaków "Made in China" to śmieci-malowanki a w "demoludach" też różne śmieci zalegają 30-50 lat w magazynach, podstawka trochę ponad złotówkę(jak w hurcie się kupuje) a robota w razie "W" łatwa i przyjemna.
Ale te metalowe obudowy by były fajne do audio, jednak raczej tranzystorowego i małe moce(do 2x 5-30W, bo w małej obudowie nie upchniesz większego trafa, czy to EI czy toroida), jakby większa obudowa była, to bym sobie sklecił SE 2x3W na 6P6S(6V6) i 6N8S(mam trafa, dwa ruskie z Rubina i dwa fajne Philipsy bezkarkasowe od kolegi saico).
Zrobię tu rozwiązanie gotowe z Allegro, ze sklejki.
A Tobie radzę spróbować z tanimi IV-6, na Allegro Lokalnie ten gość jeszcze ma ich sporo , po 12zł....tyle kosztuje dobrej jakości, nowy wyświetlacz 7-segmentowy LED, (nie mówię o śmieciach za 2-5zł z Allegro/Aliexpress, bo to już w ogóle pieniądze wyrzucone w błoto).
Ja bym szukał IV-9 http://www.tube-tester.com/sites/nixie/ ... 9/iv-9.htm , są to po prostu....małe, niskonapięciowe żarówki, o niskiej temperaturze włókna.
Ale na razie tego nie ma a jak jest, to ceny chore :evil: .
Na razie muszę poczekać do renty i 13-stki, bo mam wybrane na Allegro Pay, wtedy, po 23 kwietnia będę to obudowywał.
I muszę mieć spokój....tego mi brakuje ostatnio w domu, już dawno bym zaprojektował PCB do sterownika w tym zegarze a nie taką lipę i dziadostwo odwalał.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Wczoraj robiłem, niestety rąbnąłem się o 2cm w lewo ale nie widać za bardzo :evil:
Obudowę OLED i enkodera dziś zrobiłem.
Prawie nie spałem szukając wrednej usterki....wadliwy ESP8266, gdy wybiła godzina 24, to zanikał sygnał na dekodery 7447 i pojawiały się cztery litery "F", miałem drugi moduł, wrzuciłem wsad w postaci pliku BIN i ruszył "od kopa".
Są aż trzy przetwornice: jedna do żarzenia lamp(około 11V), druga anodowa(21V), trzecia logika(5V), są bezpieczniki na logikę i anodowe i zabezpieczenie ogólne.
Mocowanie na monety 5 groszy, bo tego u mnie nie brak a podkładek żadnych nie miałem.
Otwory wywiercone wiertłem stopniowym.
Całość zasilana z zasilacza 19V 2A od terminala , bo nie może być 12V, przetwornica żarzenia głupieje i lampy pulsują.
Wszystko łączone na złącza Dupont, takie jak w robotyce prototypowej się używam, taśmy to stara produkcja, miedziana.
Zegar pobiera około 7,5W, jak jest fotowoltaika, to się nie liczy takich dupereli, zresztą TTL-owy LED więcej skonsumuje.
Obudowa za 50zł, z Allegro i "Made in Poland", spod Żywca stolarz robi takie pudełka.
Oryginał był pod NIXIE, równie dobrze może być pod VFD, co widać i LED-y 7-segmentowe, mam takie cudaki wojskowe EATON z USA(podobno w samolotach stosowano, siedzi tam odpowiednik militarny 7447), na zdjęciu lutowane przeze mnie kabelki do testu, jeszcze 5 szt. w oryginalnych woreczkach, ładne wyświetlacze ale "niepełne" cyfry 6 i 9.
25zł taka przyjemność kosztuje, nie trzeba się pieprzyć z łączeniem krosami segmentów, jak ktoś nie potrafi projektować PCB jak ja.
Zabawa wredna, ale efekt zwala z nóg....VFD i NIXIE mają swój "klimat", jeszcze są numitrony(wyświetlacze 7-segmentowe, tyle, że żarowe, segment to mała żaróweczka),na przykład rosyjskie IV-9, albo Panaplex (krzyżówka neonówki i plazmy) ale to już nie poniżej kilkudziesięciu złotych, a nawet nie ma tego.
Ostatnio kupiłem jeszcze małe IV-6 NOS(15 sztuk , bo dorzucił jedną gratis :D ), do tego 8 sztuk NIXIE IN12B(dwie dorzucił, w jednej trzeba katody dwóch cyfr odtruć ale to parę minut, wystarczy regulowane źródło napięcia do 300V), no i 16-segmentowe IV-17, też NOS ale to już "wyższa szkoła jazdy", sterowanie wyłącznie przez mikrokontroler i specjalne dekodery z SPI, ale 35zł w Botlandzie(40zł przez Allegro, też Botland), nie ma sensu na ten moment, i trzeba stosować 3 sztuki ULN2803A na lampę w tym układzie.
Jeszcze NOS VQB71, ale to takie cudeńka, że trzeba pomyśleć i obchodzić się jak z jajkiem :!:
To piękne wyświetlacze LED z DDR, zakłady WF.
https://www.google.pl/search?q=vqb71&so ... RO_TpqLZ4M
I "śmieciowe", bo jedna cyfra+ 1 i znaki specjalne, VQE21E, tle, że WK.
I jeszcze VQE13E, podwójny, WK.
Jakoś obecnej produkcji , chińskie wyświetlacze i LED-y są po prostu dla mnie wstrętne.....za jasne, męczą oczy, za to te z NRD pracują na niskim prądzie dla segmentu(15-18mA), tworzą fajny "klimat" retro, pewnie też i trwałe są, bo 40 lat nieraz świecą i zużycia nie widać, chińczyki nieraz są gorsze od naszych z CEMI(produkcja ZWLE), które psują się szybko i w wredny sposób.
Jeśli ktoś ma źródło schematów różnych zegarów LED, chodzi mi raczej o układy CMOS, bo TTL-e coraz bardziej problemowe do zdobycia, ale zarówno dla wyświetlaczy WA jak i WK, to bardzo bym prosił.....nie umiem poszukać, a uwielbiam wszystkie czasomierze, stare są jak stare wino , NIXIE i VFD też mile widziane :D
I co?
Ne Elektrodzie byłbym kilka miesięcy robił ten układ a tak w moment poszło, zresztą projekt był z Elektrody właśnie....trochę szkoda mi konta tamże ale nie dałem rady z powodu hejtu.
lampy 1.jpg
lampy 1.jpg
góra.jpg
lampy 3.jpg
lampy2'.jpg
pcb lamp.jpg
tył2.jpg
bebechy.jpg
Załączniki
Eaton_LED.jpg
ODPOWIEDZ