Jeśli chodzi o to, że na forum są sami mężczyźni to jest Kolega w błędzie, ten temat utworzyła nasza Koleżanka

Pozdrawiam,
A.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jeśli chodzi o to, że na forum są sami mężczyźni to jest Kolega w błędzie, ten temat utworzyła nasza Koleżanka
... jak zwykle nie stoję w opozycji do rzeczy ciekawych, nieszablonowych i... takie tam - dla niektórych są to bzdety. Cieszy mnie, że znalazł się ktoś, kto wychylił się w temacie głośników poza ogólnie ubóstwiany szeroko pojęty układ z dziurą od basu- bass-reflex. Do tego swoje głośniki zasila z elektrowni o mocy poniżej 5 W- zapewne nie z podobnie ubóstwianego wzmacniacza w układzie Króla Puszpula, tylko z jakiejś słabowitej i energożernej triody - fujOla Boga pisze: ↑czw, 2 marca 2023, 15:35 Tym razem pokażę Wam moje domowe głośniki. Może nie będzie Was już tak dziwić, jak znowu gdzieś napiszę, że "mnie wystarczy wzmacniacz 5 W".
Są w sumie dość ciekawe, chociaż strasznie brzydkie. Oparte są o głośniki szerokopasmowe, więc nie potrzebują żadnej zwrotnicy, a więc i żadnego wymieniania kondensatorów, potrzebują natomiast długiej tuby po tylnej stronie membrany, aby odtworzyć chociaż odrobinę niskich tonów z sensowną głośnością. Szczególnie, że w celu poprawienia wysokich tonów zastosowano głośniki w wersji 5". Tuba jest bardzo sprytnie zwinięta i co nie takie częste, okrągła w przekroju. Mam je w sumie przez przypadek, nigdy by mi nie przyszło do głowy, żeby kupić coś tak brzydkiego i drogiego.
Oto link do charakterystyk.
Czy naprawdę mając wysokosprawne głośniki trzeba koniecznie uciekać w audiofilski turpizm z 300B w roli głównej?Lisor pisze: ↑pn, 6 marca 2023, 10:25 ... jak zwykle nie stoję w opozycji do rzeczy ciekawych, nieszablonowych i... takie tam - dla niektórych są to bzdety. Cieszy mnie, że znalazł się ktoś, kto wychylił się w temacie głośników poza ogólnie ubóstwiany szeroko pojęty układ z dziurą od basu- bass-reflex. Do tego swoje głośniki zasila z elektrowni o mocy poniżej 5 W- zapewne nie z podobnie ubóstwianego wzmacniacza w układzie Króla Puszpula, tylko z jakiejś słabowitej i energożernej triody - fuj. Do tego zapewne ta trioda nie jest zaopatrzona w sprężenie zwrotne- zgroza
.