Audio Hungary APX200
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Michal_Pol
- 250...374 postów
Re: Audio Hungary APX200
Masz taki zasilacz w tym wzmacniaczu. Zostaje dokupić podstawkę.
Ale przecież to nie mój wzmacniacz. Naprawiony, gra, wyjechał. Pewnie zobaczymy się za następne 10 miesięcy...
Jak chcesz, mogę napisać do producenta opisując problem i zapytać czy to jest jakaś znana usterka i czym to może być spowodowana.
Üdv
Macska
Macska
Jeżeli masz kontakt z producentem, to byłoby super, choćby z ciekawości.
Na ich stronie widzę tylko telefon i formularz kontaktowy, nie ma bezpośredniego adresu mailowego.
Widzę też, że w nowszej wersji wzmacniacza użyli EL509, pewnie żeby uniknąć wyprowadzenia anody na górze bańki.
Dla mnie telefon wystarczy do kontaktu, chciałbym tylko uzyskać zgodę do ewentualnego wykorzystania Twoich zdjęć do korespondencji mailowej.Ola Boga pisze: ↑wt, 12 grudnia 2023, 10:07 Jeżeli masz kontakt z producentem, to byłoby super, choćby z ciekawości.
Na ich stronie widzę tylko telefon i formularz kontaktowy, nie ma bezpośredniego adresu mailowego.
Widzę też, że w nowszej wersji wzmacniacza użyli EL509, pewnie żeby uniknąć wyprowadzenia anody na górze bańki.
Przed pandemią na pewno ta firma wystawiała w Warszawie na Audio Show, byliśmy z Romkiem w ich pokoju.
Co do nowszej wersji wzmacniacza (z 2019r.) faktycznie coś musi być na rzeczy, musieli mieć jakieś konstrukcyjne problemy, wynika to z opisu znalezionego na ich stronie.
"Wysokiej klasy lampowy wzmacniacz mocy Audio-Hungary 2 x 100 W, Qualiton APX 200, oferuje jeszcze więcej funkcji w 2019 roku. Po zeszłorocznych drobnych zmianach - przerobionym układzie front-end z bezpośrednimi i zbalansowanymi wejściami, analogowym układzie autobias dla lamp wyjściowych - zespół projektowy Audio-Hungary zmienił formę autobiasu z zupełnie nowym podejściem opartym na mikroprocesorze. Nowy, najnowocześniejszy układ oferuje stabilne i dobrze zdefiniowane poziomy prądu podczas pracy - które są całkowicie niezależne od obecności sygnałów muzycznych, nawet w trybie push-pull, w klasie AB2.
Dalsza modyfikacja, że zestaw lamp próżniowych musiał zostać zmieniony ze względu na zasady bezpieczeństwa elektrycznego. Z tego powodu fabrycznie pod maską znajdziemy następujące lampy: 4 x KT90EH (wyjściowe), 2 x 6922EH (sterujące), 2 x 12AX7EH (wejściowe).
Odświeżony bias i nowe, oktalowe gniazda lampowe pozwalają na zastosowanie w stopniu wyjściowym szerokiej gamy popularnych oktalowych lamp mocy - takich jak KT88, KT90, KT120, KT150 czy EL34. Z perspektywy użytkownika oznacza to, że można stworzyć coś w rodzaju własnego brzmienia, opartego na osobistych preferencjach dotyczących lamp wyjściowych.
Właściciele poprzednich APX 200 mogą czuć się naprawdę bezpiecznie, jeśli chodzi o wymianę lamp, fabryka ma wystarczająco dużo zapasów, aby wymienić spalone lampy w ciągu najbliższych dwóch dekad."
Üdv
Macska
Macska
Ależ oczywiście. Niestety nie mam więcej materiałów, niż w tym wątku.
Jakoś mi to umknęło. Ale właściciel wzmacniacza kupił go w którymś z dużych sklepów z audio, więc na pewno mieli, lub wciąż mają, dystrybucję w Polsce.
Nawet mam tarczę kartonową od nich, mój gramofon nie ma lampę stroboskopową.
Üdv
Macska
Macska
W zasadzie sprawę mogłaby wyjaśnić sekcja lampy - zwłaszcza stan katody {deformacja, łuszczenie } o ile lampa wcześniej nie zapowietrzyła się. 

- Michal_Pol
- 250...374 postów
Marek7HBV ma rację, przydał by się "raport" z naprawy, jestem bardzo ciekaw co z tą lampą, czy jest definiytywnie martwa czy tylko w ustalonych stanach. Patrzyłem w radzieckie karty 6S45P i stoi tam 400V max dla Ua, wiem że przy mniejszych prądach i nie przekraczaniu maksymalnej mocy anody można z lamp wyciągnąć nieco więcej niż fabryka gwarantuje. Posiadam w "zbiorach" blaszaną 6P9 której zaczyna powolutku narastać prąd katody aż do momentu gdy zaczyna schodzić farba z blaszanej obudowy
Mimo to lampa w układzie chwilę gra