Czy da się kupić niepodrobione BD911?

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Czy da się kupić niepodrobione BD911?

Post autor: Romekd »

Czołem.
AZ12 pisze: ndz, 8 maja 2022, 07:20 Złącze tranzystora nie było polaryzowane prądem stałym, a kondensator szeregowy był wymagany bo bez tego zachowuje się jak dioda i multimetr pokazuje nieskończenie wielką pojemność. Ze względu na niesinusoidalny przebieg napięcia wyjściowego w funkcji pomiaru pojemności kondensatorów do jego zmierzenia musiałbym użyć oscyloskopu cyfrowego DSO, który posiada mój znajomy z innego miasta.
Coś kombinujesz :wink: Kondensator po chwili od rozpoczęcia pomiaru naładował Ci się do wartości szczytowej, pomniejszonej o spadek napięcia na złączu BE. W takim wypadku wskazania będą mocno zależały od typu użytego miernika, sposobu jego działania oraz napięć, jakimi miernik dokonuje pomiaru. Wspomniałeś, że podłączyłeś złącze baza-emiter do miernika przez kondensator o pojemności 100 nF i z nim dokonałeś pomiaru. Pojemność kondensatora była w tym przypadku znacznie większa od pojemności złącza tranzystora i wydawało Ci się, że w ten sposób pozbyłeś się napięcia na złączu. W rzeczywistości na wyprowadzeniach tranzystora pojawiła się składowa DC, gdyż tak podłączony tranzystor zadziałał jak dioda, która naładowała kondensator do jakiegoś napięcia stałego, korzystając z napięcia zmiennego, które występowało na wyjściach miernika. Poniżej pokazałem wykresy oscyloskopowe zdjęte z końcówek miernika Brymen BM-859CFa podczas mierzenia pojemności 22 nF, 330 nF i 22 μF. Widać na nich, że ten typ miernika wyznacza wartość pojemności mierząc czas ładowania się kondensatora do wartości 1,2 Vp określonym prądem, podaje więc na kondensator prąd zmienny.
Pomiar pojemności 22 nF:
22nF.jpg

pojemności 330 nF:
330nF.jpg

pojemności 22 μF
22uF.jpg
Jeżeli nie włączy się szeregowo z tranzystorem kondensatora, ten typ miernika przy jednej polaryzacji przewodów w ogóle nie wskaże pojemności, gdyż nie uzyska napięcia szczytowego 1,2 V, przez niższe napięcie przewodzenia włączającej się "diody" baza-emiter (ok. 0,5 V). Po zamianie miejscami przewodów, miernik wyświetlił mi pojemność 740 pF dla tranzystora BD911 (w tym przypadku złącze emiter-baza nie wchodziło w stan przewodzenia).
Profesjonalny miernik RLC MOTECH MT4090 ma możliwość dokonywania pomiarów przy kilku częstotliwościach i napięciu pomiarowym 50 mV, 250 mV i 1 V (są to wartości skuteczne przebiegu sinusoidalnego, więc wartość międzyszczytowa będzie jeszcze 2,82 razy większa). Z kondensatorem szeregowym 100 nF miernik ten wyświetlił mi pojemność złącza baza-emiter BD911 na poziomie ponad 830 pF (bez kondensatora 890 pF; tu znaczenie miało jeszcze to co się zrobiło wcześniej z wyprowadzeniem kolektora) przy napięciu pomiarowym 50 mV oraz 650 pF przy napięciu 1 V (bez kondensatora miernik zaczął wskazywać bzdury - kilkanaście mikrofaradów).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ