Coś kombinujeszAZ12 pisze: ↑ndz, 8 maja 2022, 07:20 Złącze tranzystora nie było polaryzowane prądem stałym, a kondensator szeregowy był wymagany bo bez tego zachowuje się jak dioda i multimetr pokazuje nieskończenie wielką pojemność. Ze względu na niesinusoidalny przebieg napięcia wyjściowego w funkcji pomiaru pojemności kondensatorów do jego zmierzenia musiałbym użyć oscyloskopu cyfrowego DSO, który posiada mój znajomy z innego miasta.

Pomiar pojemności 22 nF:
pojemności 330 nF:
pojemności 22 μF Jeżeli nie włączy się szeregowo z tranzystorem kondensatora, ten typ miernika przy jednej polaryzacji przewodów w ogóle nie wskaże pojemności, gdyż nie uzyska napięcia szczytowego 1,2 V, przez niższe napięcie przewodzenia włączającej się "diody" baza-emiter (ok. 0,5 V). Po zamianie miejscami przewodów, miernik wyświetlił mi pojemność 740 pF dla tranzystora BD911 (w tym przypadku złącze emiter-baza nie wchodziło w stan przewodzenia).
Profesjonalny miernik RLC MOTECH MT4090 ma możliwość dokonywania pomiarów przy kilku częstotliwościach i napięciu pomiarowym 50 mV, 250 mV i 1 V (są to wartości skuteczne przebiegu sinusoidalnego, więc wartość międzyszczytowa będzie jeszcze 2,82 razy większa). Z kondensatorem szeregowym 100 nF miernik ten wyświetlił mi pojemność złącza baza-emiter BD911 na poziomie ponad 830 pF (bez kondensatora 890 pF; tu znaczenie miało jeszcze to co się zrobiło wcześniej z wyprowadzeniem kolektora) przy napięciu pomiarowym 50 mV oraz 650 pF przy napięciu 1 V (bez kondensatora miernik zaczął wskazywać bzdury - kilkanaście mikrofaradów).
Pozdrawiam
Romek