Być może nowy pacjent na warsztacie - Peavey Windsor
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: Być może nowy pacjent na warsztacie - Peavey Windsor
Ja bym dał wszystkie ECC83 

Chyba mnie namówiliście na ten preamp z Classica. Gość podobno grał na moim bassmanie z bisa i mu leżał, ale tu bassmana nie da się wcisnąć bo korektor nie w tym miejscu.
Wzmacniacz jest już u mnie. Zaczynam przebudowę.
Preamp zrobiony. Wymieniłem wszystkie elementy na zgodne ze schematem Peaveya Classica.
Za to mam pytanie do końcówki. Wzmacniacz ma regulowany bias bo może obsługiwać EL34 i 6L6 (siedzą w nim 6L6 od EH). Znalazłem na scemacie jednak coś czego nie spotkałem do tej pory w żadnej końcówce a mianowicie pin 1 podłączony poprzez rezystory 10k do biasu. Czemu ma to słuzyć?
Za to mam pytanie do końcówki. Wzmacniacz ma regulowany bias bo może obsługiwać EL34 i 6L6 (siedzą w nim 6L6 od EH). Znalazłem na scemacie jednak coś czego nie spotkałem do tej pory w żadnej końcówce a mianowicie pin 1 podłączony poprzez rezystory 10k do biasu. Czemu ma to słuzyć?
- haterkmp
- 625...1249 postów
A fizycznie są w układzie? Bo u mnie w 6505 też na schemacie jest rezystor w biasie którego faktycznie nie ma...
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Wyobraź sobie, że są... tylko po co? W przypadku 6L6 nie ma to znaczenia, ale przy EL34 już jednak jest.
-
- 375...499 postów
O takie wyjaśnienie znalazłem:
https://www.thegearpage.net/board/index ... or.752656/
...I set up a couple of EL34s with a Hammond 1645 at low voltage (300V B+) and measured the screen and plate currents with the suppressor at 0 and -30V. It made no difference until after clipping. At that point my result agrees with Spangenberg: more screen current and less plate current with a negative suppressor...
Wywalił bym to i podpoił pod katodę
https://www.thegearpage.net/board/index ... or.752656/
...I set up a couple of EL34s with a Hammond 1645 at low voltage (300V B+) and measured the screen and plate currents with the suppressor at 0 and -30V. It made no difference until after clipping. At that point my result agrees with Spangenberg: more screen current and less plate current with a negative suppressor...
Wywalił bym to i podpoił pod katodę

Poskładałem już wzmacniacz i nie chce mi sie go rozbierać ponownie. Jutro bedę go odpalał. Zamieszczam jeszcze zdjęcie końcówki:
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Chyba dawno do biblii nie zaglądałeś...painlust pisze: ↑czw, 21 marca 2019, 13:12 Za to mam pytanie do końcówki. Wzmacniacz ma regulowany bias bo może obsługiwać EL34 i 6L6 (siedzą w nim 6L6 od EH). Znalazłem na scemacie jednak coś czego nie spotkałem do tej pory w żadnej końcówce a mianowicie pin 1 podłączony poprzez rezystory 10k do biasu. Czemu ma to słuzyć?

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
W tej sprawie nie zagladałem...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
http://guitaramplifiers.prv.pl/lampymoc.htm#Podstawowe

Minus na S3. Nietypowy sposób podłączenia siatki hamującej S3 (supressor grid) pokazany jest na Rys.9. Przykład pochodzi ze wzmacniacza Custom Special YBA-3 amerykańskiej f-my Traynor. Zastosowane lampy 6CA7, będące odpowiednikiem EL34, są - jak widać - dość mocno "przewoltażowane", szczególnie dotyczy to zasilania siatek ekranowych S2 (screen grid). W celu zapewnienia większego, stabilizującego wpływu S3 na "wyżyłowane" warunki pracy lamp, jest ona podłączona nie tradycyjnie do katody, ale do ujemnego względem katody napięcia biasu, tu (-)50V. Taka konfiguracja możliwa jest do realizacji wyłącznie w przypadku nieistnienia połączenia katody i S3 wewnątrz lampy (patrz Rys.1), co oczywiście wyklucza np. 6L6/5881, EL84.

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Wzmacniacz odpaliłem. Oryginalnie w tym egzemplarzu powinny siedzieć EL34 (takie napisy sa na obudowie). Siedza 6L6 które sa nierówno zużyte. Regulacja biasu jest tyle o ile czyli od -45 do -50V przy moich 243V w sieci. Więc prąd spoczynkowy na jednej lampie jest 50mA a na innej 30mA. Ustawiłem to tak aby prądy mniej więcej były podobne na stronę. Niestety ale dlatego, że sa 6L6 to napięcia żarzenia sa wyższe o około 1V. Na razie wzmacniacz musi trafić na testy.
Okazuje się, że preamp brumi. Muszę jeszcze przysiąść i poszukac przyczyn. I takie dodatkowe pytanie o kwartet EL34 bo być może będziemy wracać do prawidłowych dla tego wzmacniacza lamp. Gdzie warto takowe kupić? Zawsze brałem na allegro JJ ale może lepiej coś innego. Nie wiem tylko jaki budżet ma klient.
Wczoraj zakupiłem, a dziś już u mnie kwartet EL34 od JJ. Kupowałem przez allegro od erm2008 którym okazał się sklep lampyelektronowe.pl. Zapewniono mnie, że kwartet jest dobrany w dwóch punktach charakterystyki, zobaczymy jak wstawimy we wzmacniacz. Budżetu nie było na coś bardziej wyrafinowanego.
I przy okazji zdjęcie multiefektu który będzie z tym Windsorem grał. Tanio nie wyglada.
I przy okazji zdjęcie multiefektu który będzie z tym Windsorem grał. Tanio nie wyglada.
Wymieniłem dzisiaj lampy na EL34. Są całkiem równe: 1mA różnicy to nie różnica. Przy okazji miałem jakiś problem z inwerterem (chyba jeden z kondensatorów zaczął przepuszczać), więc zamiast go tylko wymienić przebudowałem inwerter na parafazowy pod ECC81. Jednak brumu, o którym wcześniej pisałem nie udało mi się wyeliminować. Pojawia się on już po podłączeniu sygnału w return pętli bez żadnej lampy preampu... macie może jakieś pomysły?