Transformator głośnikowy SE grubość przekładek.

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Re: Transformator głośnikowy SE grubość przekładek.

Post autor: gsmok »

Bez nerwów Panowie i do rzeczy proszę.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Pierwszy nerwowy w tym temacie to właśnie mój przedmówca w postaci admina...

=====
Nie napisałeś w tym wątku ani jednego zdania o charakterze merytorycznym!!!
gsmok
=====
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

aqu pisze:6 sekcji i dziwisz się że brakuje Ci górnego pasma, wykonaj transformatory z 25 sekcjami lub więcej to zauważysz różnicę
Wykonaj transformatory z 25 sekcjami i dowiedz się czym są pojemności międzysekcyjne :lol:
aqu
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: aqu »

Piotr pisze:
aqu pisze:6 sekcji i dziwisz się że brakuje Ci górnego pasma, wykonaj transformatory z 25 sekcjami lub więcej to zauważysz różnicę
Wykonaj transformatory z 25 sekcjami i dowiedz się czym są pojemności międzysekcyjne :lol:
Nawijałem takie transformatory i nie było żadnego problemu z ograniczonym pasmem do 20 KHz zarówno dla pojedynczej lampy i w push-pullu (EI) o toroidach nawet nie wspominam bo pasmo od góry jest kilkukrotnie wyższe.

Pomimo Twojego autorytetu na forum niestety nie interesują mnie Twoje uwagi i rady na temat transformatorów głośnikowych bo za dużo zębów na nich zjadłem.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

aqu pisze:Pomimo Twojego autorytetu na forum niestety nie interesują mnie Twoje uwagi i rady na temat transformatorów głośnikowych bo za dużo zębów na nich zjadłem.
Super, to może pokaż jakieś, bo mnie to dla odmiany interesuje.
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: PiotrKrys »

robertstarzewski pisze:Witam.

Trafa były sprawdzane we wzmacniaczu na lampie mocy GM70, do porównań były trafa p. Ogonowskiego i Lundahla. Test przeprowadziła osoba która zajmuje się profesjonalną produkcją wzmacniaczy lampowych jak i zestawów głośnikowych a z wykształcenia jest akustykiem.

Robert
Masz pomiary tych dwóch transformatorów ? Kto robił pomiar Sonus Oliva ?
Różowy za niewinność ! :)
Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Enro »

Temat może "odgrzewam" ale po przeczytaniu kilku postów mam wrażenie że większość forumowiczów kieruję się własnym doświadczeniem praktycznym nie odniesionym jednak do podstaw fizycznych opisu transformatora. Wszystko da się wyznaczyć, przeliczyć a doświadczalnie "bawić" się z doborem lamp w/g upodobań i gustów, roczników, "bukietu zapachów" -to ma dla mnie sens, ale bez tracenia "gruntu pod nogami", czyli podstaw matematyczno-fizycznych.

Postawię dwa pytania "zaczepnie":

A po co Ci szczelina w SE? Nie chcesz jej to zwiększ sobie objętość żelaza na tyle żeby "Tesli" nie przekroczyć i może będzie dobrze. Więcej żelaza to mniej zwojów dla tej samej indukcyjności głównej, mniej zwojów=mniejsza indukcyjność rozproszenia "w kwadracie" i góra pasma do "góry"!

A po co Ci mnożyć sekcje? Kiedyś nie było drutów w podwójnej izolacji, dzisiaj są! Mniejsze pojemności skrośne=wyższa góra pasma=sekcje w dół.

Patrzysz na swój transformator w którym pomiędzy uzwojenie a kolumnę boczną można palec włożyć, do tego przesadnie duża indukcyjność główna i masz "wielką" rezystancję uzwojenia. Strata mocy w miedzi to P=R x Io2 i 30% mocy lampy "poszło w gwizdek"!

Jak "odgrzałem" temat to się bardzo cieszę :lol:
Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

Aaa odnośnie pojemności. Pożądane małe miedzy warstwowe -> drut DN2E (ok. 4kV) albo przekładki. Miedzysekcyjne -> zło konieczne, tylko aby zapewnić napięcie przebicia izolacji. Dla większości triod 3 sekcje wystarczą i tak będzie powyżej 20 kHz.
Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

Bo za duża indukcyjność główna => rozproszenia też w kwadracie.
Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

Nie bierzcie pod uwagę tego co napisałem wyżej. Nie wiadomo do czego się to odnosi bo coś mi się nie przekopiowało. Za dużo techniki komputerowej jak dla mnie i człowiek się gubi. :?
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jackie01 »

Panowie jak rozwiązać kwestię sekcjonowania uzwojeń dla transformatora SE pod triodę?

Czy pierwsze od rdzenia uzwojenie wtórne>pierwotne>wtórne>pierwotne? Wszystkie uzwojenia w szereg?
Czy wtórne każde taką samą ilość zwojów ale równolegle?
Czy pierwsze od rdzenia pierwotne>wtórne>pierwotne>wtórne i na koniec pierwotne?
Awatar użytkownika
Enro
100...124 posty
100...124 posty

Od dna karkasu wtórne, potem całe pierwotne, na górze wtórne. Obie sekcje wtórnego połączone równolegle. Drut na pierwotnym w podwójnej izolacji = małe pojemności skrośne = wyższe górne pasmo przenoszenia.
Wtórne równolegle jak policzysz dla głośnika 4 ohm, to w szeregu da 16 ohm. Można więc przy wtórnym 4 ohm ułożyć 4 sekcję dozwajając 4 ohm do 8 ohm i otrzymasz trafo z uniwersalnym wtórnym 4-8-16 ohm.
ODPOWIEDZ