AZ12 pisze:Lampa 6F12P nie ma niestety odpowiedników, więc nie była stosowana poza krajami RWPG.
Ale u nas z racji produkcji odbiorników Rubin 714 jest łatwa do nabycia.
6N15P jest rzadszą lampą od 6F12P.
Szkoda że u nas nie stosowano wariantu lampy PCF801 czyli PCF803 (z oddzielnymi wyprowadzeniami katody) pracowałaby równie świetnie jak 6F12P w odbiorniku z głośnikiem. Ale PCF801 można by zastosować stosując klasyczny detektor.
Na Ebayu jest jej dużo, choć cena już nie jest przystępna
STUDI pisze:Jeszcze jedno. Ważnym, bardzo ważnym na pracę odbiornika superrakcyjnego jest kształt impulsów drgań relaksacyjnych. Niewielka zmiana kształtu ma ogromny wpływ na czułość, selektywność i jakość detekcji. Stąd m.in. ogromna zależność optymalnego punktu pracy już od odbieranej częstotliwości, siły sygnału, napięcia zasilania. Koniecznym jest stosowanie separującego wzmacniacza w.cz.
Czyli oscyloskop jest niezbędny do sprawdzenia poprawności działania.
A co można sądzić o prościutkiej głowicy UKF na lampach PCF801 lub PCF82, te lampy są bardziej popularne od słynnych ECC85.
AZ12 pisze:
Czyli oscyloskop jest niezbędny do sprawdzenia poprawności działania.
Bardziej do optymalizowania. Ponadto szybko można przetestować czy mamy poprawne relaksacje. W literaturze gdzie można sie dokopać jak na słuch rozpoznać poprawną superreakcję oraz zależność selektywności od kształtu przebiegu relaksacyjneego.
AZ12 pisze:
A co można sądzić o prościutkiej głowicy UKF na lampach PCF801 lub PCF82, te lampy są bardziej popularne od słynnych ECC85.
PCF801 jest lepsza od PCF82 ale problemem jest wspólna katoda. Za lampą PCF801 zdecydowanie przemawia wysokie nachylenie przemiany i przy okazji stosunkowo niskie szumy własne mieszacza. Mieszacz pentodowy - nie trzeba lokalnego dodatniego sprzężenia zwrotnego dla odtłumiania filtru p.cz. Jako wzmacniacz w.cz. - no cóż kaskoda na PCC88 albo przemóc się i kupić "za granicą" PC900. Tę ostatnią produkowano nawet na Węgrzech.
Miałem w ręku radio z głowicą UKF na dwóch lampach PC900. Mimo iż nie była dokładnie zestrojona (pokruszone rdzenie) to czułość radia była rewelacyjna (układ głowicy podobny do tych na ECC85). Aha PC900 pozwala na ARW - z większą dynamiką niż PCC88 (czyba, że zastosować PCC189 - selektodę wersja radziecka 6N24P)
STUDI
Jesli zobowiazesz sie do zrobienia glowicy i pokazania na Forum, to dostaniesz lampy: PC900, EC900, ECC189, PCC189. Lampy beda w wersji amerykanskiej. Bede wysylal paczke do Rodziny pod koniec czerwca, to moge i je podeslac. Moze i cos wiecej z "ciekawostek:.
Pozdrowienia
Vic384 pisze:STUDI
Jesli zobowiazesz sie do zrobienia glowicy i pokazania na Forum, to dostaniesz lampy: PC900, EC900, ECC189, PCC189. Lampy beda w wersji amerykanskiej. Bede wysylal paczke do Rodziny pod koniec czerwca, to moge i je podeslac. Moze i cos wiecej z "ciekawostek:.
Pozdrowienia
Nie skorzystam z oferty lamp bowiem i EC900 i PC900 posiadam. Kłopotem jest niestety brak czasu a wynika on z totalnej zapaści ekonomicznej - jakoś trzeba przeżyć a niestety bezrobocie z dnia na dzień gwałtownie rośnie, małe firmy padają na skutek kretyńskiej polityki UE, która wszelką produkcję chce "u siebie" zlikwidować i preferuje import praktycznie wszystkiego z Chin. Na dodatek szykuje sie też dwuletni okres czerwonego światłą dla inwestycji infrastrukturalnych (nowe dotacje unijne to dopiero w 2015 roku, w tym roku już nie nie zostało z poprzedniego budżetu). Niestety usługi nie są w stanie "się wyżywić".
Wracając do kwestii głowicy - większą atrakcją niż same lampy były np. agregat kondesatorów zmiennych na zakres UKF - trój- a nawet czterosekcyjny dC ~ 14 - 17 pF, filtry p.cz. o niewielkich rozmiarach o wysokiej dobroci i dużej rezystancji rezonansowej (duży iloraz L/C ale nie do przesady - C w zakresie 33 - 47pF).
Po 5 latach w końcu znalazłem czas na dokończenie odbiornika . I tu pytanie do kolegi Romekd czy dławik można wykonać na rezystorze 680k 0,5W fi 4mm Taki mam.
Oto postępy(na razie obudowa Z 7A )
Do podłączenia został tylko rezystor 2,2M od superreakcji + wspomniany wcześniej dławik oraz zlutowanie baterii anodowo-żarzeniowej.
Mam prośbę do przyszłych konstruktorów superreakcyjniaków na UKF-stosujcie wzmacniacz separacyjny na wejściu jeżeli w waszym sąsiedztwie mieszkają potencjalni słuchacze,a najlepiej róbcie te zaśmiecające eter ścierwa daleko w głuszy! M.
CHOPIN66 pisze: ↑śr, 18 lipca 2018, 20:54
Po 5 latach w końcu znalazłem czas na dokończenie odbiornika . I tu pytanie do kolegi Romekd czy dławik można wykonać na rezystorze 680k 0,5W fi 4mm Taki mam.
Myślę, że można nawinąć dławik na tego typu rezystorze. Nie jest on elementem krytycznym. W dzieciństwie nawijałem je na rezystorach węglowych o wysokiej rezystancji (setki kiloomów), produkowanych przez TELPOD, a później na rezystorach metalizowanych typu MŁT-1. Nawijałem jedną warstwę między kołpaczkami, najcieńszym drutem w emalii, jaki wtedy miałem (0,08...0,12 mm; zwój przy zwoju). Rezystor 2,2...10 M włączałem równolegle z kondensatorem sprzęgającym siatkę z cewką. Dla zmniejszenia promieniowania zakłóceń przez antenę próbowałem przed stopniem superreakcyjnym stosować dodatkowy wzmacniacz w.cz., zbudowany na drugiej triodzie lampy.
Marek7HBV pisze: ↑śr, 18 lipca 2018, 22:04
Mam prośbę do przyszłych konstruktorów superreakcyjniaków na UKF-stosujcie wzmacniacz separacyjny na wejściu jeżeli w waszym sąsiedztwie mieszkają potencjalni słuchacze,a najlepiej róbcie te zaśmiecające eter ścierwa daleko w głuszy! M.
Najbardziej zaśmiecają eter nie superreakcjniaki a wszelkiego rodzju zasilacze impulsowe od modemów , pc-tów itp. Sprawdzałem to przy użyciu tunera FM DX z syntezą Onkyo Integra T4650 zarówno z anteną pokojową aktywną z anteną kierunkową 5 elementową umieszczoną w pomieszczeniu jak i na zewnątrz. W środku na antenie pokojowej i kierunkowej tuner łapał takie zakłócenia ,że nie dało się nic słuchać . 50 cm na prawo od tunera stał modem a 2m na lewo macierz dyskowa , pomiędzy macierzą tunerem TV 32" LCD . Po wniesieniu anteny kierunkowej na zewnątrz praktycznie brak zakłóceń. Dodam że w drugim pokoju stoi lampowy Blaupunk Sultan 22200 zakłócenia słychać tylko na słabszych stacjach.
Marek7HBV pisze: ↑śr, 18 lipca 2018, 22:04
Najbardziej zaśmiecają eter nie superreakcjniaki a wszelkiego rodzju zasilacze impulsowe od modemów , pc-tów itp. Sprawdzałem to przy użyciu tunera FM DX z syntezą Onkyo Integra T4650 zarówno z anteną pokojową aktywną z anteną kierunkową 5 elementową umieszczoną w pomieszczeniu jak i na zewnątrz. W środku na antenie pokojowej i kierunkowej tuner łapał takie zakłócenia ,że nie dało się nic słuchać . 50 cm na prawo od tunera stał modem a 2m na lewo macierz dyskowa , pomiędzy macierzą tunerem TV 32" LCD . Po wniesieniu anteny kierunkowej na zewnątrz praktycznie brak zakłóceń. Dodam że w drugim pokoju stoi lampowy Blaupunk Sultan 22200 zakłócenia słychać tylko na słabszych stacjach.
Odpowiem tak,,twój modem-twój problem,,Ale taki superreakcyjniak zakłóca odbierany program w promieniu kilkudziesięciu metrów,a nieopatrznie podłączony do zewnętrznej anteny-nawet grubo ponad stu. M.
Dławik nawinołem wyszło około 72 zwojów w 3 warstwach (24 zwoje na warstwę ) drut w . Został już wlutowany . Rezystor od superreakcji można dać równolegle z kondensatorem Cs lub pomiędzy anodą a sitaką?