Zegar

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Zegar

Post autor: ballasttube »

Kolega Staszeks:
witam,wracam do starego wątku zegara:
mam taki kołchoźnik "Altair-204" z zegarem
na takim scalaku wersja bez "R"z nóżkami
cylindrycznymi.
Nie działający jako całość. Taki dostałem.
Oczywiście na próżniowym wyświetlaczu.
Jeżeli Kolega chce zaryzykować,to mogę zegar
wysłać sam,żeby przesyłka taniej wyszła.
Poproszę o odpowiedź.
Pozdrawiam,
Jacek
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Dziękuję za pamięć, ale mimo, że zegar wisi na scianie jako nieczynna ozdoba to w tej chwili mam inne sprawy na głowie.
Raczej w najblizszej przyszłości ze ściany zdejmować go nie będę. Tak więc jeszcze raz dziękuję. :)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Dziękuję za odpowiedź,
Kolego StaszkuS i pozdrawiam.
Jacek
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Dziś też dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy rosyjskiego zegara ELEKTRONIKA na lampie VFD, jest to jednolita, duża lampa o 4 cyfrach
zegar_front.jpg
zegar_tył.jpg
Zdjęcie po wymianie jedynych tam, dwóch elektrolitów 47uF, jeden miał ESR 170 omów(sic!), wskutek czego wyświetlacz świecił ciemnym światłem, pełgającym i przygasającym nierównomiernie, było też sporo bardzo drobnego kurzu na lampie VFD i szybce zegara.
Wbudowany budzik też działa, choć nie jest głośny, to ma wkurzające brzmienie :lol:
Drewniana obudowa się nie rozpada, tylko 2 z 4 śrub nie można wkręcić, bo nie ma gniazd śrub. :evil:
Był też zadrutowany bezpiecznik miniaturowy, udało mi się wlutować tam zwykły 5x20mm 0,2A.
Ale zaskakuje mnie wtyczka, jest z plastikowymi bolcami, w które są wtopione dwie bardzo cienkie blaszki po bokach, wykonanie na 0,05A, sam nie wiem po co taki potworek powstał?
Muszę zjechać 15-25V z napięciem sieci, bo szkoda lampy i elektroniki, na Facebooku miałem już oferty kupna ale nie.....za długo na to polowałem.
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Szrot majster pisze: ndz, 16 czerwca 2024, 21:58 Wbudowany budzik też działa, choć nie jest głośny, to ma wkurzające brzmienie :lol:
Takie są najlepsze - natychmiast wstajesz z wyra aby wyłączyć ten skowyt ;)
Szrot majster pisze: ndz, 16 czerwca 2024, 21:58
Muszę zjechać 15-25V z napięciem sieci, bo szkoda lampy i elektroniki, na Facebooku miałem już oferty kupna ale nie.....za długo na to polowałem.
Z ciekawości, po ile teraz takie chodzą?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Znalazłem to samo , tylko wyświetlacz nie zjechany, 99zł
https://allegrolokalnie.pl/oferta/zegar ... ategoryId=
To mój za 15zł był wyceniony OK, kondensatory rosyjskie jakie były, to każdy wie :evil:
Założyłem bateryjkę 6F22, teraz pracuje po wyłączeniu, oczywiście nie wyświetla czasu ale go liczy.....jest to zegar kwarcowy, u nas robiliśmy śmieci z synchronizacją z sieci energetycznej 50Hz, które chodziły jak chciały.....w końcu lat 80-tych było sporo radiobudzików o takim wzorcu czasu, dawno już ludzie je wyrzucili.
Zrobiłem "obniżacz napięcia".
reduktor.jpg
Stary zasilacz niestabilizowany od kasy fiskalnej, chyba jeszcze drugi mam, jak ojciec wywalał stare kasy ze sklepu.
Zasilacz 24V, prostownik i filtr wyrzuciłem, w oryginale było około 850mA, podłączyłem wtórne w przeciwfazie i mam spadek o 20V, przy normalnej produkcji z PV jest 211-225V na wyjściu, czyli jak na rosyjski sprzęt "gniotsa nie łamiotsa" jest optymalną wartością.
Kiedyś miałem dizajnerski zegarek VFD BRAUN, niestety chyba tam transformator miał zwarcie międzyzwojowe gdyś strasznie się grzał, był zalewany, jak się spalił, to wyrzuciłem zegarek.
Bym kupił zegarek VFD od kuchenki Amica z lat 90-tych.
Kiedyś ojciec wywalił bez mojej wiedzy kuchenkę Amica z 1997 roku, tam był taki zegar
https://allegrolokalnie.pl/oferta/zegar ... -typ311162
Napiszę do znajomego, co szuka starych TV CRT na PSZOK-u we Władysławowie, ma muzeum starych konsol i komputerów.....może on mi taki znajdzie, tudzież spytam znajomego serwisanta AGD/klimatyzacji.
Zegary VFD były bardzo popularne jeszcze ćwierć wieku temu, niestety "eko-oszołomy" wcisnęły w ich miejsce LED-owe zegarki, potem LCD a teraz OLED, to jest dopiero "trwałość" :evil: ......już mam kilka ekraników OLED 0,96" SSD1306 na I2C, które są tylko do wyrzucenia, jeden padł po kilku miesiącach, biały OLED, niestety jak na chiński wyrób przystało, nadaje się na śmietnik, a około 20zł kosztuje na Allegro.
ODPOWIEDZ