Jaka lampa najlepsza pod class A SE?

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Jaka lampa najlepsza pod class A SE?

Post autor: Tomek Janiszewski »

elektro_nowy pisze:Mógłbyś napisać o tym więcej? Co to za kolano?
Chodzi o punkt załamania charakterystyki prądu anodowego w funkcji napięcia na anodzie; szczególne znaczenie ma położenie tego punktu przy zerowym napięciu siatki pierwszej. Poniżej napięcia kolana gwałtownie spada prąd anodowy - kosztem niemal równie gwałtownie rosnącego prądu siatki drugiej. Jest to równoznaczne z przesterowniem lampy: rosną zniekształcenia (owa trzecia harmoniczna której tak brzydzą się audiofile, chlebem i solą witajacy harmoniczne parzyste), pojawia się niebezpieczeństwo przeciążenia mocowego siatki drugiej. Położenie napięcia kolana w pewnej mierze zależy od napięcia siatki drugiej: im jest ono niższe tym niższe jest napięcie kolana, ale zarazem mniejszy jest prąd anodowy w tym punkcie. Stosunek napiecia kolana do prądu anodowego (czyli statyczna rezystancja w tym punkcie) może być uważany za miarę dortoci lampy: im jest niższy tym większą sprawność energetyczną a wyższą moc wyjściową będzie miał wzmacniacz.
I jeszcze nie bardzo pojmuję dlaczego w SE bardziej liczy się moc tracona na anodzie a w PP prąd anodowy...
Ponieważ układ SE musi pracować w klasie A, i w tych warunkach największa moc na lampie będzie wydzielać się w spoczynku, conajmniej dwukrotnie przewyższając max. moc użyteczną. Oznacza to że dla uzyskania w klasie A mocy wyjściowej 10W trzeba użyć lampy o mocy conajmniej 20W (w przypadku wyidealizowanym). W klasie B natomiast moc wydzielana na lampie w spoczynku jest niewielka (w idaalnym przypadu równa zeru) a największa moc wydziela się przy wysterowaniu do napięcia wyjściowego 2Ua/Π~ 0,627Ua. Moc strat przypadająca na jedną lampę wynosi wówczas zaledwie (Ua²/Π²)/R podczas gdy moc wyjściowa takiego wzmacniacza - Ua²/2R. Stosunek max. mocy strat w lampie do mocy wyjściowej wynosi więc 2/Π²~0,2=1/5. Zamiast więc jednej lampy o mocy strat 20W w układzie SE dla uzyskania tych samych 10W mocy wyjściowej ystarczy w układzie PP klasy B użyć dwóch lamp o łącznej moct strat zaledwie 4W. Dwie zaś lampy o mocy po 20W zapewniłyby zaś w układzie PP aż 100W mocy a więc pięciokrotnie więcej - co widać właśnie wyżej na przykładzie EL34. Tak więc dopuiszczalna moc strat traci w ukłaach PP klasy B decydujące znacenie, na pierwszy zaś plan wysuwa się w tej sytuacji możliwie duży prąd anodowy i niskie napięcie kolana.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Ależ pięknie, tyle że nie chodzi nam tu wcale o pogoń za mocą. Co innego kiedy buduje się wzmacniacz rozgłoszeniowy, czy estradowy, wtedy klasa B jak najbardziej jest uzasadniona. Ale do słuchania muzyki w domu zakres mocy 5-15W jest jak najbardziej wystarczający. Nawet te 35W z pary EL34 to w wielu przypadkach zbędny nadmiar.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Zgodzę się z Piotrem w 100%, często słucham kilku wzmcz. na raz i nawet kilku zestawów kolumn.
Ale nawet 1W na kanał w moim pokoju robi tyle hałasu że jak wyjdę na klatkę schodową to jest słychać wyraźnie co gram.
Nie wspominając jak odpalę wszystko.
A żeby to odpalić bezpiecznik na tej linii musi mieć 220V/16A.
Pozdrawiam.A często słucham 2W żadko udaje mi się odpalić coś bardzo głośno.
Najzwyczajniej nie ma sensu tyle hałasu podczas słuchania.
Nie ważne jaki to jest sprzęt.
Nie wiem również czy to ważne na jakiej lampie go zbuduję. Nie ma chyba dla mnie aż takiego znaczenia jak to że gra.
Czy dla WAS drodzy TRIODOWICZE nie jest to czasem aby najważniejsze?
Cieszę się że z Wami poznaję zasady działania tych i innych układów.
Z tego czerpię siłę do dalszej pracy nad samym sobą. Cieszę się za remis Polaków 1-1 z Rosją.
Pozdrawiam.
Możesz to zbudować na ECL86 EL84 6N13S EL500 PL504 jak i na 6S18S 6S33S 300B 875 ECLL800 ELL80 KT88 EL34 jakie to ma znaczenie? Tylko Ty będziesz w stanie się tym cieszyć, najbardziej kiedy to każdy lut w danym układzie wykonasz zupełnie sam.
Lub ktoś z naszych wspólnych kolegów Tobie pomoże. Ciesz się i buduj próbuj i walcz nawet jak wielu mówi że to kożuch do kwiatka.
Nigdy nie myślałem że Grzegorz Markowski to zagorzały audiofil (dziękuję Grzesiu za to że się nie bałeś wypowiadać w tym kontrowersyjnym wątku których to nam właśnie brakuje czy to coś złego- dla jednego głupim tematem jest zbieranie TV dla innego starych radii a dla jeszcze jednego lampy w CD playerze) . Chociaż jego wypowiedzi zawsze bardzo brałem również pod uwagę. Często na tym forum będę zakładał być może głupie i kontrowersyjne dla innych tematy.
Ale wiem że gdzieś w głębi każdego z nas jest chęć konstruktora, inaczej by nas tutaj nie było, czy to nie fajne że mamy takie wspaniałe możliwości?
Szanujmy to ja nie wchodzę na tematy telewizorów i nie piszę że zbieranie tego złomu to nie potrzebny brak miejsca, chciałbym aby inni użytkownicy tego forum rozumieli potrzeby innych.
Nie interesują mnie tematy gitarowe i również tam nie zaglądam.
Ale często widzę że jest tak że kogoś interesuje zupełnie inny dział a łazi gdzieś indziej i szuka zaczepki.
Po co zupełnie nie wiem.
Jeśli Admin uważa tego posta za nie stosownego proszę o jego wy-moderowanie.
Raz jeszcze przepraszam za błędy.
Ale staram się je likwidować zarówno ortograficzne jak i przecinki.
Szanujmy się to wszystko czego bym chciał.Szanuję każdego nawet tego co pisze że to głupie pomysły tylko proszę wtedy to uzasadnić.
To najważniejsze.
Aby nie było tak że jest coś bez pokrycia. Koledzy mówią mi że diody prostownicze szybkie mają wpływ na dźwięk nie wiem.
Musiałbym mieć taki przełącznik he-belkowy aby w jednym momencie móc to zmienić i usłyszeć.Pewnie mogą to być fantazje.
Pozdrawiam każdy z działów - chociaż czasem miałbym ochotę napisać coś w innym nie piszę czytam analizuję i się nie wypowiadam.
I nie zapominajmy prawie wszyscy jesteśmy Polakami i połączyło nas jedno sentyment do lampy.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
ODPOWIEDZ