Ile macie lamp i co osiągnęliście?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Ile macie lamp i co osiągnęliście?

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:
tszczesn pisze:
OTLamp pisze: Cały dzień czekałem na Twój post w tym wątku :P :wink:
No cóż, własnie wróciłem do domu, po kilku godzinach zmusznia M$ Windows do pracy - to jest naprawde traumatyczne przeżycie :)
A jeszcze mnie tak ciekawi jedna rzecz. Ile lamp spośród tych 10000 jest sprzed 1939 roku? Pochwal się proszę największymi rarytasami :wink:
Sprzed 1939 - trudno powiedizeć, musiałbym policzyć, a mi się nie chce - w każdym razie podnad 1000 być powinno. A z ciekawostek - mam lampy Loewego (trzy różne), mam lampę Arcotron 301, mam kilka lamp Thermiona, mam lampy Ostar (żarzenie 220V lub 110V). Lampa 'kulkowa' (prawdopodbnie typ R) tez się znajdzie :)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Kilkaset baniek to ja mam... Może nie tysiące- ale jednak zapas już coraz lepszy. Telewizyjnych zatrzęsienie, ale "porządnych" też jest u mnie dużo. Szkoda, że nie mam takich dużych i ładnych jak T-02 itp. ;)
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
wajha25
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: wajha25 »

Heh ja posiadam około 200 lamp. Z grubsza patrząc są to śmieci, choć niekoniecznie- od El84 el86 po całą masę podwójnych triod, które dziś bardzo się przydają. Mam też lampy dla początkujących ecl86 i pcl 86, nawet te śmieszne ecl82 :D jest tego trochę; już nie mówię o całym worku el36, które czekają na wykorzystanie tak samo jak EL500 El504 i 6П45C, która przyciąga wzrok. Z lamp o nietypowym wyglądzie mam GU-29 oraz GK-71. Duża ilość lamp telewizyjnych, ale także do wykorzystania w audio jak EF80. Ostatnio zacząłem nawet uruchomiene wzmacniacza na PFL200 i powoli realizuję założenie. Więc co by nie było jakieś zajęcie jest na tych paru tubach :D

ort! interp! moderator Alek

Stosuj znaki interpunkcyjne, bo post bez znaków przestankowych czyta się beznadziejnie. To tak, jakby ktoś wyrzucił wiadro śmieci na forum i powiedział: "grzeb sobie Czytelniku, może coś znajdziesz w tym śmietniku". Pilnuj ortografii!
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Heh, a myslalem ze to ja jestem najbiedniejszy pod względem lamp, bo mam ich tylko kilkaset, chodziaz wiekszosc to raczej te bardziej przydatne. Z ciekawszych mam na półce dwie GU-81 które sie fajnie prezentują.
Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Post autor: Leon »

GU81? Widzialem zdjecie tego cudeńka. Skad to wziąłeś i za ile? Tez by mi się przydało :)

Pare lat temu mialem dwa razy mniejsza lampe niz GU81 ale ojciec mi ją zbił.... :evil: :evil: Do dziasiaj tego nie moge przeboleć :)
senicz
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: senicz »

Ja mam sporo ale nawet nie wiem jakich. Staram sie unikac miejsc wystepowania tanich lamp bo juz wystarczy. Dzisiaj zobaczylem i kupilem Jakies EL60 e130l qq4/15 albo podobne i inne. No i po co? byc moze wymienie na wolumenie na jakies ruskie. 6C33C naprzyklad.
Pzdr. Wlodek
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
_idu

Post autor: _idu »

Ja mam skromne zapasy lampowe, na pewno powyżej 400 sztuk jesłi chodzi o tzw NOS'y, kilkadziesiąt lamp z serii P. sprawnych używanech na pewno ponad setka.

Gro lamp to efekt obkupienia się u jednego byłego teleradiomechanika z Głowna - cena 1 zeta za sztukę.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

senicz pisze:Ja mam sporo ale nawet nie wiem jakich. Staram sie unikac miejsc wystepowania tanich lamp bo juz wystarczy. Dzisiaj zobaczylem i kupilem Jakies EL60 e130l qq4/15 albo podobne i inne. No i po co? byc moze wymienie na wolumenie na jakies ruskie. 6C33C naprzyklad.
EL60 to dla audiokonstruktorów cenna lampa - taka mocniejsza wersja EL34, projektowana specjalnie jako lampa mocy m.cz. wysokiej jakości. Potwierdza to też jej cena giełdowa - nawet ponad 40 Euro za używaną.
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Jedną GU-81 wylapalem kiedys na allegro, drugą kupilem kiedys za grosze na Wolumenie.

pozdr
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze: EL60 to dla audiokonstruktorów cenna lampa - taka mocniejsza wersja EL34, projektowana specjalnie jako lampa mocy m.cz. wysokiej jakości. Potwierdza to też jej cena giełdowa - nawet ponad 40 Euro za używaną.
Mocniejsza? Dane katalogowe są identyczne jak EL34, ale dobrze wiedzieć że chodzi po 40Euro. Mam jedną NOS Philipsa wraz z ceramiczną podstawką (9pinowy loctal) i wcale mi nie jest potrzebna.
senicz
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: senicz »

Ladne ceny w tej Europie. Ale u nas to ruscy zanizyli. Niedawno kupowale 6c19p po 3zl sztuka. Hm, znalezc odbiorce na zachodzie to nawet bym sie odwazyl pojechac do niedzwiedzi.
Zreperowalem wlasnie DVD a wczesniej kino domowe i moge sobie o lampach pogwazyc. Znajomi to znaja moja slabosc do lamp i wszystkie chowaja. Problem w tym, ze srednio wykonany lampowiec gra znacznie lepiej od typowego wzmacniacza na polprzewodnikach. Ale dobry tranzystorowy np. Gryfon to juz sprawa dyskusyjna. Jedno jest pewne. Wzmacniacz na lampach czy inny uklad mozna dosc latwo zbudowac. Proby zbudowania wzm. na tranzystorach przez amatorow koncza sie najczesciej duzym booom i smrodem. Mowie o nietypowych szybkich ukladach. W przypadku lampowcow to wlasciwie elektryk moze zlozyc calkiem dobry wzmacniacz. Jedynie uklad firmy Quad o mocy 100W tranzystorowy dzialal bez strojenia. Laczyles i trzask dziala.
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

OTLamp pisze: Mocniejsza? Dane katalogowe są identyczne jak EL34, ale dobrze wiedzieć że chodzi po 40Euro. Mam jedną NOS Philipsa wraz z ceramiczną podstawką (9pinowy loctal) i wcale mi nie jest potrzebna.
Akurat w katalogu nie sprawdzałem, zapamiętałem to kiedyś z jedne strony www, gfdzie była opisana ewolucja typów lamp Philipsa (głównie audio). Możliwe, że katalogowo ma to samo, tyle, że do mocniejszych układów ją projektowali, nie wiemm. Ewentualnie mam sklerozę :)
milionlamp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: milionlamp »

1,2,3,4,5,6.........ja mam milion
Awatar użytkownika
Jimi Hendrix
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Jimi Hendrix »

mam kilkaset. Osiągnięcie??? Oscyloskop na B6S1 , SE na 6П45C , i podsłuch. Zasilacze itp. Ostatnio kupiłem TSL400/001 i robię kombo gitarowe PP
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Lamp mam 167. Ostatnio odcięto mi jedno źródło - jakiś głuptak zakazał mojemu wujkowi rozbrajania na kawałki starych ruskich radiostacji - niech w całości idą na złom. Mam 7 klistronów K-11, wszystkie nie wiem po co :)
ODPOWIEDZ