Sprzed 1939 - trudno powiedizeć, musiałbym policzyć, a mi się nie chce - w każdym razie podnad 1000 być powinno. A z ciekawostek - mam lampy Loewego (trzy różne), mam lampę Arcotron 301, mam kilka lamp Thermiona, mam lampy Ostar (żarzenie 220V lub 110V). Lampa 'kulkowa' (prawdopodbnie typ R) tez się znajdzie :)OTLamp pisze:A jeszcze mnie tak ciekawi jedna rzecz. Ile lamp spośród tych 10000 jest sprzed 1939 roku? Pochwal się proszę największymi rarytasami :wink:tszczesn pisze:No cóż, własnie wróciłem do domu, po kilku godzinach zmusznia M$ Windows do pracy - to jest naprawde traumatyczne przeżycie :)OTLamp pisze: Cały dzień czekałem na Twój post w tym wątku :P :wink:
Ile macie lamp i co osiągnęliście?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Ile macie lamp i co osiągnęliście?
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Kilkaset baniek to ja mam... Może nie tysiące- ale jednak zapas już coraz lepszy. Telewizyjnych zatrzęsienie, ale "porządnych" też jest u mnie dużo. Szkoda, że nie mam takich dużych i ładnych jak T-02 itp. 

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Heh ja posiadam około 200 lamp. Z grubsza patrząc są to śmieci, choć niekoniecznie- od El84 el86 po całą masę podwójnych triod, które dziś bardzo się przydają. Mam też lampy dla początkujących ecl86 i pcl 86, nawet te śmieszne ecl82
jest tego trochę; już nie mówię o całym worku el36, które czekają na wykorzystanie tak samo jak EL500 El504 i 6П45C, która przyciąga wzrok. Z lamp o nietypowym wyglądzie mam GU-29 oraz GK-71. Duża ilość lamp telewizyjnych, ale także do wykorzystania w audio jak EF80. Ostatnio zacząłem nawet uruchomiene wzmacniacza na PFL200 i powoli realizuję założenie. Więc co by nie było jakieś zajęcie jest na tych paru tubach 
ort! interp! moderator Alek
Stosuj znaki interpunkcyjne, bo post bez znaków przestankowych czyta się beznadziejnie. To tak, jakby ktoś wyrzucił wiadro śmieci na forum i powiedział: "grzeb sobie Czytelniku, może coś znajdziesz w tym śmietniku". Pilnuj ortografii!

ort! interp! moderator Alek
Stosuj znaki interpunkcyjne, bo post bez znaków przestankowych czyta się beznadziejnie. To tak, jakby ktoś wyrzucił wiadro śmieci na forum i powiedział: "grzeb sobie Czytelniku, może coś znajdziesz w tym śmietniku". Pilnuj ortografii!
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Ja mam sporo ale nawet nie wiem jakich. Staram sie unikac miejsc wystepowania tanich lamp bo juz wystarczy. Dzisiaj zobaczylem i kupilem Jakies EL60 e130l qq4/15 albo podobne i inne. No i po co? byc moze wymienie na wolumenie na jakies ruskie. 6C33C naprzyklad.
Pzdr. Wlodek
Pzdr. Wlodek
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
EL60 to dla audiokonstruktorów cenna lampa - taka mocniejsza wersja EL34, projektowana specjalnie jako lampa mocy m.cz. wysokiej jakości. Potwierdza to też jej cena giełdowa - nawet ponad 40 Euro za używaną.senicz pisze:Ja mam sporo ale nawet nie wiem jakich. Staram sie unikac miejsc wystepowania tanich lamp bo juz wystarczy. Dzisiaj zobaczylem i kupilem Jakies EL60 e130l qq4/15 albo podobne i inne. No i po co? byc moze wymienie na wolumenie na jakies ruskie. 6C33C naprzyklad.
Mocniejsza? Dane katalogowe są identyczne jak EL34, ale dobrze wiedzieć że chodzi po 40Euro. Mam jedną NOS Philipsa wraz z ceramiczną podstawką (9pinowy loctal) i wcale mi nie jest potrzebna.tszczesn pisze: EL60 to dla audiokonstruktorów cenna lampa - taka mocniejsza wersja EL34, projektowana specjalnie jako lampa mocy m.cz. wysokiej jakości. Potwierdza to też jej cena giełdowa - nawet ponad 40 Euro za używaną.
-
- 125...249 postów
- Kontakt:
Ladne ceny w tej Europie. Ale u nas to ruscy zanizyli. Niedawno kupowale 6c19p po 3zl sztuka. Hm, znalezc odbiorce na zachodzie to nawet bym sie odwazyl pojechac do niedzwiedzi.
Zreperowalem wlasnie DVD a wczesniej kino domowe i moge sobie o lampach pogwazyc. Znajomi to znaja moja slabosc do lamp i wszystkie chowaja. Problem w tym, ze srednio wykonany lampowiec gra znacznie lepiej od typowego wzmacniacza na polprzewodnikach. Ale dobry tranzystorowy np. Gryfon to juz sprawa dyskusyjna. Jedno jest pewne. Wzmacniacz na lampach czy inny uklad mozna dosc latwo zbudowac. Proby zbudowania wzm. na tranzystorach przez amatorow koncza sie najczesciej duzym booom i smrodem. Mowie o nietypowych szybkich ukladach. W przypadku lampowcow to wlasciwie elektryk moze zlozyc calkiem dobry wzmacniacz. Jedynie uklad firmy Quad o mocy 100W tranzystorowy dzialal bez strojenia. Laczyles i trzask dziala.
Zreperowalem wlasnie DVD a wczesniej kino domowe i moge sobie o lampach pogwazyc. Znajomi to znaja moja slabosc do lamp i wszystkie chowaja. Problem w tym, ze srednio wykonany lampowiec gra znacznie lepiej od typowego wzmacniacza na polprzewodnikach. Ale dobry tranzystorowy np. Gryfon to juz sprawa dyskusyjna. Jedno jest pewne. Wzmacniacz na lampach czy inny uklad mozna dosc latwo zbudowac. Proby zbudowania wzm. na tranzystorach przez amatorow koncza sie najczesciej duzym booom i smrodem. Mowie o nietypowych szybkich ukladach. W przypadku lampowcow to wlasciwie elektryk moze zlozyc calkiem dobry wzmacniacz. Jedynie uklad firmy Quad o mocy 100W tranzystorowy dzialal bez strojenia. Laczyles i trzask dziala.
http://www.motionalfeedback.com
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Akurat w katalogu nie sprawdzałem, zapamiętałem to kiedyś z jedne strony www, gfdzie była opisana ewolucja typów lamp Philipsa (głównie audio). Możliwe, że katalogowo ma to samo, tyle, że do mocniejszych układów ją projektowali, nie wiemm. Ewentualnie mam sklerozę :)OTLamp pisze: Mocniejsza? Dane katalogowe są identyczne jak EL34, ale dobrze wiedzieć że chodzi po 40Euro. Mam jedną NOS Philipsa wraz z ceramiczną podstawką (9pinowy loctal) i wcale mi nie jest potrzebna.
-
- 75...99 postów
- Jimi Hendrix
- 125...249 postów