Odwracaczowe problemy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Odwracaczowe problemy
Blisko siebie idą przewody z inwertera do siatek(nieekranowane) i przewody napięcia zasilania siatek g2 o potencjale 400V
może to to?

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Oloorin
- 250...374 postów
Jeżeli na świst wpływa vol w gitarze, to oznacza że coś musi Ci siać na pierwszą siatkę. To 'coś' napewno jest za master'em, więc patrząc na Twój wzmacniacz będzie to transformator głośnikowy. Postaraj się go umieścic jakoś tak: http://www.dreamtone.org/Member_Pics/Honks_Amp.jpg Przesuń też gniazda głośnikowe jak najbliżej transformatora! Ja miałem dokładnie ten sam problem co Ty, do czasu jak tak nie zrobiłem. Żadna inna operacja nie pomagała 

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Właśnie dziś się okazuje, że na dosyć dużej głośności potencjometr volume w gitarze nie wpływa, to co nagrałem było z wypiętą gitarą z gniazdka - sygnał zwarty do masy. Będą bardzo duże problemy z przeniesieniem tego trafa:/
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
no to zrób zdjęcie środka ,tylko jakieś HD żeby było widać.
popatrz po prostu czy nie ma jakichś sprzezeń ze stopniami ale nie sasiednimi tylko skrajnymi : np 1 stopień i inverter , drugi st - koncówka inverter , moze jakis przewód jednak leży pod ścieżką .
Jezeli lampki przedwzmacna9cza masz nie zakapturzone to tez może sie z trafem wyjść sprzęgać .
popatrz po prostu czy nie ma jakichś sprzezeń ze stopniami ale nie sasiednimi tylko skrajnymi : np 1 stopień i inverter , drugi st - koncówka inverter , moze jakis przewód jednak leży pod ścieżką .
Jezeli lampki przedwzmacna9cza masz nie zakapturzone to tez może sie z trafem wyjść sprzęgać .
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
- Oloorin
- 250...374 postów
Ja wpierw zrobiłem taki test, że odmontowałem trafko od chassis (wraz z wyjściami głośnikowymi) i położyłem je obok, bardziej w stronę środka i dalej od 1szej lampy. Przewody anodowe wychodziły spod chassis które stało na książkach, a gniazda głośnikowe leżały też obok luźno. Obudowę TG połączyłem jeszcze przewodem z masą. Gdy trafo było tak oddalone od pierwszego stopnia (i ogólnie od wejścia sygnału) piski ustały, nawet przy odłączonym kablu od gitary (nie zwartym do masy) z wszystkimi potencjometrami na maksimum. To doświadczenie przekonało mnie iż winowajcą był właśnie głośnikowiec 

- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Antidotum na swisty i gwizdy
Ekranujemy nie tylko to co ulega niepozadanym sprzezeniom ale i to co je powoduje.
ECC83 napedzajaca pierwsze 2 stopnie wejsciowe jest w odleglosci ca 4cm od tego zelastwa,
Obydwa ekrany sa podlaczone do masy.

ECC83 napedzajaca pierwsze 2 stopnie wejsciowe jest w odleglosci ca 4cm od tego zelastwa,
Obydwa ekrany sa podlaczone do masy.

Aleksander Niemand
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dzięki za pomoc! Udało mi się wyeliminować te problemy, teraz wzmacniacz jest ultracichy, zero szumów, świstów itp
Nareszcie wzmacniacz zachowuje się jak na normalny wzmacniacz przystało
Okazało się, że przewody trafa głośnikowego z wysokim potencjałem przechodziły zbyt blisko pęczka przewodów masy zmierzających do gwiazdy. Teraz jedyna sprawa do 'naprawienia' to dobór lepszego kondensatora na bypassie w pętli fx, ale tu już muszę pożyczyć oscyloskop 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.